Naslovnica Vijesti Crna kronika

Voda je bila duboka tek 1 metar: 'Nitko nije vidio da dječak traži pomoć'

Jedna je majka na društvenoj mreži napisala da je s djetetom bila na rođendanu prije mjesec dana i da je bila šokirana lošom organizacijom nadzora djece na slavlju.
16. travnja 2018. u 09:54 1 komentara 30455 prikaza
Dječak se utopio na bazenu u Koprivnici
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Danas bi trebala biti obavljena obdukcija dječaka koji se jučer utopio na Gradskim bazenima u Koprivnici. Očevid je obavljen i u tijeku je kriminalističko istraživanje u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom.

Dječak se utopio na bazenu u Koprivnici Tragedija u Koprivnici: Dječak (8) se utopio na rođendanskoj proslavi na gradskom bazenu

Bazeni su zatvoreni za javnost. Gradonačelnik Mišel Jakšić izrazio je sućut dječakovoj obitelji. Na društvenim mrežama povela se rasprava o sigurnosti na bazenima, kao i o tome zašto spasioci i animatori nisu na vrijeme uočili da se dječak utapa, pa bi ga se možda moglo spasiti. Pisalo se i da se i nakon tragedije na drugom kraju bazena nastavio slaviti rođendan drugog djeteta, no prema drugim informacijama, kupalište je odmah nakon dječakove smrti zatvoreno za posjetitelje.

Portal podravski.hr piše da dječak nije znao plivati. Policija pregledava snimke s nadzornih kamera i fotografije. Voda je u dijelu bazena u kojem je dječak pronađen duboka oko jednog metra.

– Dijete je bilo ukočeno na dnu bazena, a nitko prije toga nije vidio da maše rukama ili traži pomoć – portal prenosi izjavu jednog od očevidaca koji ne isključuje mogućnost da je dječak prije udario glavom o rub bazena.

Više će se informacija znati danas. Jedna je majka na društvenoj mreži napisala da je s djetetom bila na rođendanu prije mjesec dana i bila je šokirana lošom organizacijom nadzora djece na slavlju. Na Facebooku se oglasila i psihologinja Ida Šipek, ravnateljica dječjeg vrtića Tratinčica iz Koprivnice.

[video: 24682 / ]

– Sa smrću se ljudi teško nose, katkada čudno reagiraju. Posebno kada je riječ o mladom biću. Imam potrebu pisati jer su se pojavili svakakvi komentari. Čuđenje, žalovanje i, naravno, optuživanje. Kada se dogodi nešto loše, u ljudskoj je prirodi tražiti krivca jer mislimo da će biti lakše ako se pravda zadovolji, a krivca kazni. Ali, recite mi, tko bi želio da dijete umre? Ovo je situacija u kojoj je svakome teško na njegov i drukčiji način – napisala je, uz savjete roditeljima kako reagirati na takvu tragediju.

– Čujem svog sina kako komentira s prijateljima, ispituje. I njih je to pogodilo kao i mnoge. Zato, roditelji, sljedeći redovi su za vas. Pustite da vam dijete priča o tome koliko ima potrebu, nemojte ga prekidati, umanjivati, izbjegavati jer je važno da izverbalizira sve svoje misli i strahove. Ono što vas pita, konkretno i otvoreno odgovorite. Moguće je da dijete osjeti nesigurnost bilo za sebe ili druge pa mu obratite više pažnje, imajte neke zajedničke aktivnosti, grlite se, družite i radite s djetetom ono što inače voli. Neka se vrati svakodnevnim aktivnostima čim bude željelo. Važno je i da mu date do znanja da je budućnost pozitivna (nekad se jednostavno događaju nesretni slučajevi, ali uglavnom možemo biti sigurni). Reagirati mogu na mnogo načina. Dijete može imati različite strahove, može se opirati od odvajanja od roditelja, odbijati spavati samo. Javiti se može i tuga, samookrivljavanje, ljutnja ili čak agresija. Na misaonom planu može se javiti rastresenost, zamišljenost, pad koncentracije, postavljanje pitanja o smrti i životu ili stalno ispitivanje i pričanje o događaju. Na tjelesnom planu dijete može imati problema sa spavanjem, bolove u trbuhu, mučnine, gubitak apetita ili prejedanje, umor. Moguće su i promjene u ponašanju kao pretjerana ovisnost o odraslima, mokrenje u krevet, tikovi ili gubitak interesa za svakodnevne aktivnosti. Svako dijete reagira drukčije. Pratite svoju djecu i budite uz njih.

Dječak se utopio na bazenu u Koprivnici
1 / 7
Dječak se utopio na bazenu u Koprivnici
Ilustracija DOŽIVOTAN ZATVOR Slučaj koji je šokirao Njemačku: Azilant silovao studenticu i ostavio je da se utopi Pronađen je 67-godišnji muškarac u jezeru HE Čakovec Čakovec U jezeru HE Čakovec pronađen 67-godišnji utopljenik Ima i djece U potonuću broda s migrantima blizu Libije se utopio 31 migrant
  • josip1948:

    Prije svega izražavam najdublju sućut obitelji poginulog dječaka. Što se komentara tiče, najbolje je reći da je svaki komentar suvišan. Kao starom učitelju, neshvatljivo mi je da tri animatora i zaposleni spasitelj nisu u stanju nadzirati osmero djece. Dalje, kako ... prikaži još! se moglo dogoditi da nesretnog dječaka - NEPLIVAČA, nitko posebno ne nadzire i on se utapa u tzv. divljoj rijeci gdje je, kao što sam negdje pročitao dubina oko 130 cm? Zaključak: policija će svoje reći jer im je to naravno zadaća, ali dileme nema. Odgovorni su animatori i spasitelj i oni trebaju odgovarati za prouzročenje nesreće sa smrtnom posljedicom, nadajući se da ih naše slavno pravosuđe neće osuditi na "rad za opće dobro", uvjetnu kaznu ili na nešto slično. Oni trebaju završiti u zatvoru iako ništa ne može vratiti nesretnog dječaka.