Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sve je krenulo u 5:30 ujutro, napad je uspio preko svih očekivanja...

Prvi napad HV-a izvršen je na južni i središnji dio zapadnoslavonske enklave Republike Srpske Krajine
01. svibnja 2018. u 07:00 203 komentara 25691 prikaza
Hrvatska vojska ušla je u Okučane u sklopu vojno redarstvene akcije Bljesak, 02.05.1995.
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

U Okučanima se danas održava svečanost obilježavanja 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Bljesak" na kojoj će sudjelovati hrvatski državni vrh - predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković. Svečanost će se održati u Spomen parku hrvatskim vitezovima, a počet će u 9,30 sati.

Kultura u saboru Stevo Culej otvorio izložbu o Domovinskom ratu u Saboru

Središnji događaj svečanosti bit će otkrivanje spomen-obilježja "Kristalna kocka vedrine“ u spomen poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u vojno-redarstvenoj operaciji "Bljesak 1995". Zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske položit će Grabar- Kitarović, Jandroković i Plenković, a najviši predstavnici hrvatske države zapalit će i svijeće kod spomen-obilježja.

U 11 sati u crkvi sv. Vida služit će se Sveta misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu, nakon čega će okupljeni dočekati maratonce - članove društva "Hrvatski sokol" koji su trčali na relacijama Nova Kapela-Batrina i Novska-Okučani. U  12,30 sati na prostoru ispred crkve sv. Vida bit će upriličen ceremonijalni prikaz, a u Spomen parku u Okučanima pokazne vježbe održat će Pukovnija vojne policije i Zapovjedništvo specijalnih snaga.

Provedena prva grupna bojeva gađanja i raketiranja iz Kiowa Warriora:

Hrvatska vojska ušla je u Okučane u sklopu vojno redarstvene akcije Bljesak, 02.05.1995.
1 / 9
Prva grupna bojeva gađanja i raketiranja iz Kiowa Warriora

Vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije RH pod nazivom Bljesak počela je u 5:30 ujutro 1995. godine. Prvi napad HV-a izvršen je na južni i središnji dio zapadnoslavonske enklave Republike Srpske Krajine snagama sastavljenim od dijelova četiri profesionalne brigade te niza specijalnih, pričuvnih, domobranskih i policijskih postrojbi. U akciji je sudjelovalo oko 7.200 hrvatskih vojnika i policajaca od kojih je oslobađajući zapadnu Slavoniju, poginulo 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena.

Napad je uspio preko svih očekivanja pa su već prvoga dana hrvatske snage došle nadomak Okučana i ušle u Jasenovac te ovladale svim bitnim objektima. U samo 31 sat operacija oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac. Akcija Bljesak bila je u vojnom smislu nastavak vojne operacije Otkos 10 iz prosinca 1991. kada je oslobođen veći dio zapadne Slavonije, no njeno potpuno oslobađanje tada je spriječilo potpisivanje Sarajevskog sporazuma i dolazak mirovnih snaga UN-a.

Pouke koje su za obje strane proizlazile iz Bljeska bile su jasne. HV je postala snaga za koju srpske paravojne jedinice više nisu ravnopravan protivnik, znatno bolje naoružana i opremljena nego ranije, HV je sad bila u stanju razbiti pobunu, a postalo je isto tako očito da je hrvatska strana odlučila da se problem u cjelini riješi vojnim sredstvima te da nema smetnji da se to dogodi vrlo brzo što se pokazalo potpuno točnim kada je u kolovozu akcijom Oluja oslobođen ostatak područja okupiranih u sastavu Republike Srpske Krajine.

branitelji okrugli stol Branitelji: Premalo se uči o Domovinskom ratu Ratni diplomatski zadatak U maniri Jamesa Bonda: Kako je Fuchs 1992. došao u Izrael po priznanje Hrvatske 26.02.2014., Zagreb - Brigadir Ivan Selak pokraj jednog od MiG-ova 21 u zracnoj luci Pleso. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL Ivan Selak: 'Zlatko Mejaški zadužio je Hrvatsku, a nema ni ulicu, trg...'
NOVA PODRHTAVANJA
Zabilježen potres magnitude 3,8 kod Gline, osjetio se i u Zagrebu
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
 • Avatar Vukomerec
  Vukomerec:

  Hrvatska vojska je smazala Srbe za doručak.

 • Avatar alien79
  alien79:

  Prekrasna slika sa gaženjem petokrake.... Tada su traktori bili negdje oko Banja Luke

 • ing-12345:

  Večernji list opet širi srpsku propagandu. Nije u Bljesku skršena nikakva pobuna već srpski okupator i agresor koji je došao iz Srbije.