Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Evo koliko su žene manje plaćene od muškaraca u EU, a koliko u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je razlika u plaćama uvećana za tri postotna boda - s 5,7 posto prema podacima iz 2010., na 8,7 posto, prema podacima iz 2014. godine, pokazalo je izvješće Eurostata.
08. ožujka 2018. u 08:40 4 komentara 1418 prikaza
Pravobraniteljica Višnja Ljubičić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Žene u Europskoj uniji (EU) u 2016. godini u prosjeku su bile za 16,2 posto slabije plaćene od muškaraca, što znači da su u prosjeku zaradile 84 eurocenta u odnosu na svaki euro koliko bi po satu bio plaćen muškarac, objavio je Eurostat. 

Dan žena Dan žena Koja je prosječna starost nevjesta, a u kojim su djelatnostima žene najbolje plaćene?

Među zemljama članicama, u 2016. godini razlike u plaćama kretale su se u rasponu od svega nešto više od pet posto u Rumunjskoj i Italiji, do preko 25 posto u Estoniji, koju u stopu slijede Češka i Njemačka, s razlikama u plaćama od gotovo 22 posto, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata, objavljeno povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, 8. ožujka.

U Hrvatskoj je prema podacima iz 2014. godine razlika u plaćama iznosila 8,7 posto, pokazalo je Eurostatovo izvješće. Time je Hrvatska svrstana u skupinu zemalja članica EU-a s razlikom u plaćama manjom od 10 posto. Uz navedenu Rumunjsku i Italiju, gdje ona doseže 5,2 odnosno 5,3 posto, u toj se skupini još nalaze Luksemburg, s 5,5 posto, Belgija, sa 6,1 posto, te Poljska sa 7,2 posto i Slovenija sa 7,8 posto

S druge strane, u skupini zemalja s razlikama u plaći većima od 20 posto, predvođenoj s Estonijom s 25,3 posto, uz Češku i Njemačku, gdje ona doseže 21,8 odnosno 21,5 posto, nalaze se još samo Velika Britanija, s razlikom u plaćama od 21 posto te Austrija, gdje je ona iznosila 20,1 posto u 2016..

Bez pogovora Sve žene u kraljevskoj obitelji u javnosti moraju slijediti ovaj modni detalj

Od 2011. razlike blago smanjene na razini EU-a 

Na razini EU-a u cjelini razlike u plaćama od 2011. do 2016. godine blago su smanjene, za 0,6 postotnih bodova, pokazalo je izvješće. U usporedbi s 2011. godinom smanjene su u većini članica, pri čemu najviše u Rumunjskoj, za 4,4 postotna boda, te u Mađarskoj, za četiri postotna boda. Slijede Španjolska i Austrija, sa smanjenjem za po 3,4 postotna boda, te Belgija i Nizozemska, sa smanjenjem razlike u plaćama za 3,3 odnosno tri postotna boda.

Nasuprot njima, te su razlike uvećane u 10 zemalja članica, uključujući Hrvatsku, a ponajviše u Portugalu i Sloveniji, za 4,6, odnosno 4,5 postotnih bodova. U Hrvatskoj je razlika u plaćama uvećana za tri postotna boda - s 5,7 posto prema podacima iz 2010., na 8,7 posto, prema podacima iz 2014. godine, pokazalo je izvješće Eurostata.   

Pogledajte i galeriju: Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
Čišćenje muško - ženska posla Objavila na Facebooku da žene rade teže poslove od muškaraca. Evo što je uslijedilo... Menstruacija, ulošci, tamponi ups Ovo je najveća greška koju žene rade tijekom mjesečnice Hostese na auto-salonu u Ženevi Promjene Hostese u Ženevi 'zakopčane do grla', Rimac i Lambo ih ni nemaju
Svečano otvorenje poslovnice Eurospina u Požegi
opoziv proizvoda
Zbog pesticida se s hrvatskih polica povlače popularne grickalice: Evo kako do povrata novca
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima
 • Avatar Vukomerec
  Vukomerec:

  Razlika u plaćama je posljedica zaposlenosti na različitim radnim mjestima i zanimanjima, a ne na istim radnim mjestima i zanimanjima. Koji poslodavac bi propustio zapošljavati 5 do 25% jeftiniju radnu snagu kada bi bila raspoloživa za ista radna mjesta?

 • Avatar babas
  babas:

  A koliko tko napravi dana na terenu i prekovremenih? Priče o diskriminaciji žena u Europi su bolest,jedino o čemu se može razgovarati je seksualno zlostavljanje na poslu,sve drugo su nebuloze.

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  pa na istom radnom mjestu se prije svega vrednuje produktivnost. ako lopatu duži jedna žena i jedan muškarac, jedino mjerilo za plaću je količina tereta kojeg su pojedinačno natovarili. ako je mjerilo plaće količina ubranog sjemena graha, onda je sve ... prikaži još! jasno. ako plaća ovisi o broju sklopljenih uređaja na traki, onda nemamo o čemu govoriti. ako je plaća ovisna o sposobnosti osobe da u jedinici vremena napravi više posla, tu nema puno priče. ne znam o čemu pričamo, dal je možda problem što je većina zaposlenih u javnom sektoru ženska, pa se na njih ne troši dovoljno javnog novca? pa ajmo brigadama tajnica po županijama i općinama ministarstvima dati plaće od 15.00 kuna neto, da se popravi statistika. a radno mjesto blagajnice u konzumu će i dalje nositi respektabilnih 4.100 kuna sa svim dodacima koje imaju (!). a za to radno mjesto se nudi takva i takva plaća, uzmi ili ostavi. ili mislite da u njemačkoj u lidlu imaju plaće veće od npr. plaća u autoindustriji? svašta. ajmo pogledati prije svega gdje rade žene i koliko njih u pojedinom sektoru, kolko taj pridonosi bdp-u i poreznim prihodima zemlje, pa onda radimo statistiku sa zaključkom. ovako staviti sve na jedna kup i podijeliti dva broja je neozbiljno. al djeluje! :)