Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eurostat
Povratak na članak

Evo koliko su žene manje plaćene od muškaraca u EU, a koliko u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je razlika u plaćama uvećana za tri postotna boda - s 5,7 posto prema podacima iz 2010., na 8,7 posto, prema podacima iz 2014. godine, pokazalo je izvješće Eurostata.

Komentari 4

Avatar Vukomerec
Vukomerec
08:51 08.03.2018.

Razlika u plaćama je posljedica zaposlenosti na različitim radnim mjestima i zanimanjima, a ne na istim radnim mjestima i zanimanjima. Koji poslodavac bi propustio zapošljavati 5 do 25% jeftiniju radnu snagu kada bi bila raspoloživa za ista radna mjesta?

VL
Avatar babas
babas
12:47 08.03.2018.

A koliko tko napravi dana na terenu i prekovremenih? Priče o diskriminaciji žena u Europi su bolest,jedino o čemu se može razgovarati je seksualno zlostavljanje na poslu,sve drugo su nebuloze.

VL
Avatar nekakav
nekakav
11:53 08.03.2018.

pa na istom radnom mjestu se prije svega vrednuje produktivnost. ako lopatu duži jedna žena i jedan muškarac, jedino mjerilo za plaću je količina tereta kojeg su pojedinačno natovarili. ako je mjerilo plaće količina ubranog sjemena graha, onda je sve jasno. ako plaća ovisi o broju sklopljenih uređaja na traki, onda nemamo o čemu govoriti. ako je plaća ovisna o sposobnosti osobe da u jedinici vremena napravi više posla, tu nema puno priče. ne znam o čemu pričamo, dal je možda problem što je većina zaposlenih u javnom sektoru ženska, pa se na njih ne troši dovoljno javnog novca? pa ajmo brigadama tajnica po županijama i općinama ministarstvima dati plaće od 15.00 kuna neto, da se popravi statistika. a radno mjesto blagajnice u konzumu će i dalje nositi respektabilnih 4.100 kuna sa svim dodacima koje imaju (!). a za to radno mjesto se nudi takva i takva plaća, uzmi ili ostavi. ili mislite da u njemačkoj u lidlu imaju plaće veće od npr. plaća u autoindustriji? svašta. ajmo pogledati prije svega gdje rade žene i koliko njih u pojedinom sektoru, kolko taj pridonosi bdp-u i poreznim prihodima zemlje, pa onda radimo statistiku sa zaključkom. ovako staviti sve na jedna kup i podijeliti dva broja je neozbiljno. al djeluje! :)

VL
DU
Deleted user
13:40 08.03.2018.

Ove sa slike su preplaćene!!

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.