Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcije iz regije

Dan poslije napada arapski svijet proslavio je udar na Libiju

'This combo shows portraits of Lebanese Prime Minister Saad Hariri (R)  at his office in Beirut on March 16, 2009 and Hezbollah leader Hassan Nasrallah, giving a speech in the southern suburbs of the
Foto: '-'
1/6
Autori: S. Županić/VLM, H. H. Diab, Stojan De Prato
20.03.2011.
u 19:30

Hassan Nasrallah, jedan od najgorih neprijatelja SAD-a, vođa proiranskog Hezbollaha u Libanonu, pozdravio je akciju.

Nakon noći u kojoj su Francuska, V. Britanija i SAD iz zraka te s brodova i podmornica bombardirale Gadafijevu vojsku, arapski svijet pozdravio je provedbu UN-ove rezolucije, a podršku je pružio čak i vođa proiranskog Hezbollaha Hassan Nasrallah. Poznat kao jedan od najvećih protivnika SAD-a, on je u televizijskom obraćanju libanonskoj javnosti Muamara al-Gadafija usporedio s Adolfom Hitlerom i cionističkim pokretom. Čak je i kritizirao arapski svijet zbog neinterveniranja.

Palestinci najsretniji
Iako se vlasti Saudijske Arabije još nisu službeno oglasile, raspoloženje među Saudijcima je, po pisanju tamošnjih medija, vrlo pozitivno. Jamal Khashoggi, istaknuti novinski komentator, izjavio je da je saudijski narod napokon dobio priliku osvetiti se libijskom diktatoru za 2003., kada je organizirao neuspješni atentat na njihova kralja Abdullaha, jer je kralj na samitu Arapske lige u Bejrutu predložio inicijativu za pomirenje s Izraelom.

Jemenski oporbenjak Ali Abdel Rahman izjavio je da saveznički napad na Gadafija smatra porukom svim preostalim diktatorima u arapsko-islamskom svijetu. Zbog napada saveznika na Gadafija najsretniji su Palestinci, koji su početak napada proslavili pucnjavom u zrak. Jer, kad se Gadafi sukobio s Jaserom Arafatom, zatvorio je u logore bez hrane i vode više od 50 tisuća Palestinaca. Sirija je posljednjih tjedana jedina podupirala Gadafija, no tamošnji sveučilišni profesor Tamer Al Jubera izjavio je: - Stvarno je pretjerao. Čovjek koji tenkovima i avijacijom ide na svoj narod nije normalan. Ne podržavamo napade, ali smo za zabranu zone leta, smatramo da taj diktator mora nestati.

Uhićuju se novinari

Nakon vatrene noći nad Libijom ispostavilo se da su u bombardiranju poginule 64 osobe. Francuskim vojnim avionima u jednom su se trenutku pridružili i britanski tornadi koji su, navodi BBC, za tu akciju letjeli iz V. Britanije i nazad, što je najudaljenije bombardiranje britanskog RAF-a još od Falklandskog rata. Saveznički bombarderi te brodovi i podmornice ciljali su protuzračnu obranu Libije oko Tripolija, Misrate, Sirta i Zuware, ali i mjesta oko Misrate i Benghazija na kojima su Gadafijeve snage jurišale na pobunjenike. Usto, projektili britanskih tornada padali su i oko Gadafijeva bunkera pokraj Tripolija te oko skladišta kemijskog oružja u Sirtu.

U Libiji su inače uhićena četiri novinara Al Jazeere, još su dva novinara AFP-a nestala, a ranije uhićena četiri novinara New York Timesa nisu puštena. U Bruxellesu je pak Vojni odbor NATO-a završio planiranje mogućeg savezničkog uključenja u operaciju nad Libijom. Potom se, poslije 15 sati, u NATO-ovu zapovjedništvu sastalo i Sjevernoatlantsko vijeće, da te planove razmotri i odluči hoće li NATO sudjelovati u napadima na Gadafijeve snage ili će operaciji Odisejeva zora pružati samo logističku i obavještajnu potporu.

O napadima na Gadafijev režim oglasile su se i Kina i Rusija, obje negodujući zbog vojne intervencije. No, obje su u UN-u mogle uložiti veto, što ipak nisu učinile. U Njemačkoj se pak politička scena sasvim podijelila oko toga treba ili i Berlin aktivno sudjelovati. Prema anketi Das Bilda 61% Nijemaca odobrava napade, ali ih 65% ne želi vidjeti svoje bombardere nad Libijom.

Ključne riječi

Komentara 61

Avatar commentator
commentator
15:00 21.03.2011.

BlackWolfie- Ne ljuti se.

FU
funkipuppi
19:50 20.03.2011.

Po ovima iz Vecernjeg lista cijeli svijet podrzava Amerikance. To prvo znaci da je Vecerni list dio svjetske propagande i drugo da su se Amerikanci prepali da ce ovaj puta izgubiti i ja se nadam da hoce. Ne zato sto podrzavam Gadafija. Ja ga ne podrzavam ni malo nego zato sto sam protiv Amerikanca. Oni vise nemaju snage da posalju trupe u Libiju i tu ce nadam se izgubiti i do kraja se osramotiti da ih se niko vise nece plasiti.

OB
-obrisani-
14:21 21.03.2011.

Interes, interes, interes!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije