Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dan bunta nastavnika i učitelja stoji 32 milijuna kuna

Dok je štrajk bio cirkularan, nije bilo direktnih posljedica na organizaciju rada u tvrtkama jer su roditelji uspjeli zbrinuti djecu, ali sada će posljedice osjetiti i roditelji i njihovi poslodavci
21. studenoga 2019. u 09:10 20 komentara 2214 prikaza
Štrajk u školama
Foto: PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Nastavnici i učitelji nastavljaju frontalni štrajk unatoč apelima resorne ministrice Blaženke Divjak, i to do ispunjenja zahtjeva – povećanja koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto. Štrajk prosvjetara ulazi u 29. dan, ali zahvaljujući činjenici da se provodio po cirkularnom modelu, učenici su izgubili ukupno osam dana nastave. Analize Banskih dvora pokazuju da štrajk, gledano kroz plaće učiteljima i nastavnicima, stoji oko 32 milijuna kuna dnevno pa je u ovih osam dana nerada počinjena šteta od 256 milijuna kuna.

Ivan Pokupec Opisao svakodnevicu Vjeroučitelj koji je dirnuo Hrvatsku: Vladajući misle da je posao učitelja robotika

Prvo rezovi pa povišice

Pritom je Vlada najavila da nakon 15. studenog više neće plaćati štrajk pa su posljednja dva dana, utorak i srijeda, zasad neplaćena premda će se konačno rješenje znati vjerojatno po prestanku štrajka. Učiteljima i nastavnicima, dakle, bit će plaćeno ukupno 192 milijuna kuna kroz plaće iako taj dio primanja nisu odradili.

Zato u Vladi tvrde da nadoknada nastave neće dodatno koštati državni proračun jer učiteljima i nastavnicima nemaju namjeru plaćati odrađivanje neodrađenih sati. Izvor dodatnog troška leži u činjenici da će se školska godina vjerojatno morati produljiti pa će država i lokalne jedinice morati podmiriti oko 50 milijuna kuna za prijevoz učenika.

Ipak, štrajk ne izaziva samo trošak državi koja je najveći poslodavac u obrazovnom sustavu, već financijski opterećuje i roditelje, a posredno i njihove poslodavce. Zasad, kažu nam u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, dok je štrajk bio cirkularan, nije bilo direktnih posljedica na organizaciju rada u tvrtkama jer su roditelji djecu zbrinjavali, ali i to se, kažu neki poslodavci, može očekivati ako frontalni štrajk potraje. Poslodavci od početka štrajka upozoravaju da sustav obrazovanja, kao i ostale dijelove javnog sektora, treba restrukturirati, a potom analizirati politiku plaća u sustavu.

Ravnatelj škole iz Slavonije 'Prihvatimo ponudu koja je na stolu pa nastavimo pregovarati za bolji sustav, da bude najmanje štete'

– Djece je manje, a nastavnika i učitelja je sve više, i o tome se mora govoriti, kao i o činjenici da je uravnilovka nepoštena politika plaća koja onoga koji radi kvalitetno kažnjava, a nagrađuje onoga koji ne radi. Ljude koji kvalitetno rade treba nagraditi boljim uvjetima rada i većim primanjima, a one koji ne rade svoj posao valja otpustiti – kaže nam predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja.

Podsjeća da je HUP apelirao zbog prevelike mase plaća u javnom sektoru i u više navrata pozivao na strukturne reforme unutar sustava. Poslodavci drže i da je Vlada prvo trebala provesti racionalizaciju sustava pa onda povećavati osnovicu ili koeficijente složenosti poslova pa ova taktika premijera Andreja Plenkovića u kojoj je svima povećao plaću nije dovela do završetka štrajka. Dapače, Sindikat policije u srijedu se pridružio podršci prosvjetarima i najavio da će i oni sindikalnim akcijama u borbu za veće koeficijente. Mario Puškarić, predsjednik ovoga sindikata, rekao kako će provesti anketu te pozvati i druge sindikate da se priključe kako bi zajedničkim snagama poboljšali status policijskih službenika.

Štrajkat će i policajci

– Osnovna plaća policajca je 4500 kuna. Mladi koji dođu u banku tražiti stambeni kredit s tim novcem ne zadovoljavaju ni minimalne uvjete. Brojimo oko 1300 članova, a predložit ćemo i drugim sindikatima čak i da povedu štrajk – kaže Mario Puškarić, predsjednik Sindikata policijskih službenika, koji je također tražio povećanje koeficijenata složenosti poslova.

Radovan Fuchs PLAĆANJE ŠTRAJKA Fuchs upozorava: 'Moglo bi se dogoditi da učitelje sada isplate dva puta'

Ovo je najdulji štrajk prosvjetara kojem se ne vidi kraja i koji među samim štrajkašima ima visoku podršku – veću od 89 posto. Štrajk i dalje ima podršku među roditeljima pa je jedino što ga eventualno može poljuljati prijetnja Vlade da učiteljima neće platiti dane provedene u štrajku. Grubi izračun pokazao je da bi svaki neplaćeni dan prosvjetare mogao koštati oko 315 kuna manje plaće pa su po tome učitelji i nastavnici u ovom trenutku izgubili 630 kuna primanja, što je oko osam posto ukupne prosječne plaće. Ipak, sindikalni vođe i jučer su najavili da štrajk ide jednakom snagom i da zaposlenici u sustavu obrazovanja i dalje iskazuju nezadovoljstvo radom Vlade.

Pregovore s prosvjetarima ubuduće će voditi ministrica Divjak koja, čini se, nema rješenja, osim onih koja su već bila i ponuđena, a to je povećanje osnovice plaća u tri navrata za ukupno 6,12 posto tijekom iduće godine i dodatno povećanje od dva posto kroz dodatak na složenost rada. To sindikati odbijaju i inzistiraju na koeficijentima iako im Vlada uporno tvrdi da o toj temi ne želi pregovarati prije nego što se provede analiza svih koeficijenata, a za koju Vlada planira angažirati strane konzultante koji ne bi bili pod pritiskom interesnih strana u Hrvatskoj.

Zagreb: Akcija sindikalista s transparentom "Potrubi za obrazovanje" širom hrvatske Prosvjedna akcija: Vozači uzvraćaju na sindikalne pozive da potrube za obrazovanje

Dapače, jučer su sindikati odbili prijedlog ministrice Divjak da održe nastavu za učenike osmih razreda i maturante jer smatraju da ministrica time traži da počnu slabiti štrajk, objasnio je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola.

– Ni najmanju namjeru nemamo činiti štetu učenicima. Štetu učenicima i roditeljima, ako osjećaju da je imaju, učinili su Vlada i predsjednik Vlade koji 28 dana ne razgovara sa zaposlenima u štrajku. To je nenormalno, ni u jednoj zemlji to se ne događa – poručio je u srijedu.

Oporba, pak, poziva na ostavku ministrice Divjak, a ni u koaliciji nisu raspoloženi prema ministrici koja je prozvala premijera Plenkovića za “igre moći” sa sindikatima. 

Predavanje Ivana Đikića na Filozofskom fakultetu
UPUTE GRAĐANIMA
Ivan Đikić: Ne širite histeriju, evo što trebate činiti kod pojave koronavirusa
HAMAG-BICRO
Inovativna rješenja
Hrvatski softverski sustav HECTA uspio je e-Commerce kupnju pojednostaviti, a uskoro će se implementirati i na strana tržišta
 • cenzura:

  Uvesti radnu obavezu a dane u štrajku nek im plati sindikat! Otpustiti sve nastavnike koji su višak a takvih je oko 30 %. Točka!

 • Avatar zajutrak
  zajutrak:

  Slika govori tisuću riječi, kaže se, a vidi kako su ovo vesele i uhranjene ženice , tko bi rekoa da već mj dana ne rade a mi ih plaćamo !?

 • maestraljadran:

  Hoće li i roditelji moći dobiti slobodne dane da štrajkaju protiv štrajka i da se igraju "potrubi"na cesti?