Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31 godinu zatvora

Nisu mu pomogle ni suze: 'Kajem se što sam ubio suprugu, bila je dobra žena'

Karlovac: Damir Matan osuđen na 31 godinu zatvora zbog ubojstva supruge
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/6
26.09.2017.
u 19:24

Olakotna mu je okolnost bila neosuđivanost, činjenica da je bio dobrovoljac, branitelj sve četiri ratne godine, te ozljede koji si je zadao pokušajem suicida, a otegotna činjenica da je godinama zlostavljao suprugu

Karlovčanin Damir Matan (56) osuđen je nepravomoćno na 31 godinu zatvora za teško ubojstvo supruge Snježane Matan u srpnju 2015. godine u obiteljskoj kući u karlovačkom naselju Drežnik. Svađali su se dan ranije, kada ju je pijan optuživao za nevjeru, jer joj je u mobitelu pronašao poruke nekog muškarca. Tukao ju je, čemu je svjedočila kći Ivana koja je pozvala baku Dubravku Mikšić u pomoć, nakon čega su pozvale policiju gdje je proveo noć.

Drugog je dana, nakon što je Snježana došla s posla, a on izišao iz zatvora, s više od tri promila alkohola u krvi, ponovno napao prvo verbalno, a onda i fizički suprugu Snježanu. Kako je dokazano tijekom postupka, kobnog ju je 13. srpnja 2015. godine prvo odgurnuo, nakon čega je pala na staklenu stijenu i dobila ozljede. Nakon toga ju je rukama i nogama tukao po cijelom tijelu. Nakon toga, dok je klečala, u nju je uperio pušku Mauzer, i dok je ona držala ruku na cijevi, ispalio je hitac i pogodio je u glavu. Nakon što je pala licem na tlo, ponovno joj je pucao u leđa, pogodio aortu, nakon čega je preminula. Potom je i sebi pokušao oduzeti život propucavši si usnu šupljinu.

Sanda Janković, sutkinja Županijskog suda, navela je kako je za teško ubojstvo supruge osuđen na 30 godina zatvora, po godinu za dobio za zlostavljanje punice Dubravke Mikšić koju je kobnoga dana ošamario i odgurnuo je pa je pala i ozlijedila se, te za ilegalno posjedovanje oružja; od puške mauzer, još jedne puške, pištolja, te hrpu streljiva, između ostalog i tromblonske mine što je naknadno pronađeno u obiteljskoj kući.

Karlovac: Damir Matan osuđen na 31 godinu zatvora zbog ubojstva supruge
1/4

– Jedinstvena kazna od 31 godine za ubojstvo supruge koju je osuđeni godinama zlostavljao i tukao, izrečena je odgojno, ali i kao poruka društvu u kojem je u zadnje dvije godine nažalost u porastu broj sličnih kaznenih djela – kazala je sutkinja S. Janković u pojašnjenju presude Sudskog vijeća.

Damiru Matanu u smanjenju kazne nisu pomogle niti suze, niti iskreno kajanje koje je izrekao nakon što su državna odvjetnica i njegov odvjetnik pročitala završne govore. Kroz suze je rekao da se kaje što je ubio suprugu, za koju je rekao da je dobra žena i majka. Od početka suđenja, Matan je tvrdio kako nije obiteljski zlostavljač, odnosno kako se ne radi o teškom ubojstvu, a negirao je i zlostavljanje Snježanine majke Dubravke Mikšić. To je tvrdio i njegov odvjetnik koji je izdvojio izjave nekih od svjedoka koji su bračni par opisivali kao skladan, zaljubljen, bez nasilja i problema u braku. Matan je čak, tijekom jednog saslušanja za čitav nemili događaj pokušao okriviti Snježaninu majku Dubravku Mikšić, navodeći je kao 'okidač' nemilih događaja, a koja je prijašnjih godina svjedočila njegovom nasilju, pa i kritičnoga dana i pokušavala je pomoći svojoj kćeri. Dubravka Mikšić kobnoga je dana vlastito ubojstvo izbjegla bijegom s njihovom kćeri Ivanom iz kuće gdje se dogodila tragedija.

– Tijekom suđenja više je svjedoka, od Snježanine majke i kćeri, do njenih prijateljica iz škole svjedočilo o višegodišnjoj svađi i zlostavljanju. Jedna je svjedokinja navela i da je bilo dana kada je Snježana namjerno ostajala duže u školi kako se ne bi vraćala kući, a prijateljici je tijekom godina pričala o zlostavljanju i pokazivala joj modrice koje joj je zadavao optuženik. Uz to, evidentirano je da je pokojna Snježana supruga u tri navrata policiji prijavila za nasilje, prvi puta 1999. godine, tako da je nasilje, u raznim intervalima, vjerojatno trajalo više od 16 godina. To govori i o upornosti u izvršenju kaznenog djela – kazala je sutkinja S. Janković.

Odredila je i obveznu mjeru liječenja od alkoholizma u zatvoru. Naime, i sudsko – psihijatrijsko vještačenje je pokazalo da je osuđeni Matan bio alkoholičar, a zbog dugogodišnje ovisnosti o alkoholu u ponašanju je razvio agresivnost, posebno prema obitelji, što je kulminiralo kobnoga dana. Olakotna mu je okolnost bila neosuđivanost, činjenica da je bio dobrovoljac, branitelj sve četiri ratne godine, te ozljede koji si je zadao pokušajem suicida, a otegotna činjenica da je godinama zlostavljao suprugu.

Komentara 41

DU
Deleted user
19:32 26.09.2017.

A četniku Draganu za 100-tine 15 godina. Sramota a ne drzava, svaka avnojska Hrvatska je ruglo.

IM
Immanuell
20:22 26.09.2017.

Mentalno uništen čovjek. On se kaje što je ubio ženu, jer bila je dobra žena, ali ipak ju je zlostavljao i na koncu ubio. Ta je trebala jedne noći ga dočekati iza vrata i razbiti mu tu mutavu glavetinu. Društvo ne bi moralo 30 godina pkaćati stan i hranu toj karikaturi.

DU
Deleted user
19:41 26.09.2017.

Premalo je dobio za sve za što se tereti, šteta što nije bio precizan prilikom samoozljeđivanja....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije