Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PISMO IZ 1998. GODINE

Dopis Ratne škole: Američki general biranim je riječima hvalio Krstičevića

Zagreb: Konferencija za medije povodom prve godine mandata Damira Krstičevića u MORH-u
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/7
29.11.2017.
u 14:18

Ne samo da je general Krstičević maksimalno iskoristio ono što je na AWC mogao dobiti, nego je također dao i svoj doprinos kurikulumu u ovih godinu dana, stoji u pismu.

Nakon što je ministar obrane Damir Krstičević odmah organizirao konferenciju za medije i oštro odbacio navode portala Index.hr o navodnom plagiranju "završnog rada" na Ratnoj školi vojske SAD-a iz 1998., Večernji list objavljuje i dopis s Ratne škole, gdje zapovjednik general Robert H. Scales, Jr. šalje tadašnjem načelniku Glavnog stožera OSRH generalu Pavlu Miljavcu dopis u kojemu biranim riječima govori o "studentu" Krstičeviću.

Pismo prenosimo u cijelosti: 

- Pišem Vam kako bi pohvalio rezultate general bojnika Damira Krstičevića kao međunarodnog polaznika Ratne škole Kopnene vojske SAD-a (AWC) u akademskoj godini 1998. Kako bi postignuće generala Krstičevića stavio u perspektivu, prvo ću ukratko opisati program za međunarodne polaznike, akademski program i naše obrazovne metode

Program za međunarodne studente dizajniran je kako bi odabranim visokim časnicima iz prijateljskih zemalja dao priliku da prošire i prodube svoje profesionalne kvalifikacije kao vojni vođe i stipendisti. S tim ciljem dozvoljeno im je sudjelovati u svim aspektima nastavnog programa, na raspolaganju su im sva sredstva za istraživanje kao i naš fakultet i američki kolege. Uz to, pruža im se prilika kroz putovanja u kontinentalnom dijelu SAD-a da iz prve ruke upoznaju Američke civilne i vojne institucije. Studenti također sudjeluju u studijskom putovanju „Latin America and Joint Landpower Training Orientation“ kako bi bolje razumjeli tu regiju i bili upoznati s konceptom jedinstvenog zapovijedanja.

Zagreb: Konferencija za medije povodom prve godine mandata Damira Krstičevića u MORH-u
1/22

Naš program je fokusiran na područja akademskog i vojnog znanja koja čine vojnu profesiju diljem svijeta. Kurikulum uključuje proučavanje međuodnosa vojnih, ekonomskih, političkih, tehnoloških i društveno-psiholoških čimbenika koji su povezani s nacionalnom sigurnosti. Studenti također detaljno proučavaju razvoj, operacije i potporu vojnih snaga kao instrumenta nacionalne snage. Drugi dio kurikuluma posvećen je širenju znanja pojedinca iz područja zapovijedanja i menadžmenta, vještinama i sposobnostima te boljem razumijevanju sustava zapovijedanja i menadžmenta kopnene vojske SAD-a.

Obrazovne metode na AWC su raznolike i ovise o predmetu, a uključuju predavanja, panel diskusije, čitanje odabrane literature, istraživanje, studije, kao i računalne simulacije. Primarna metoda je otvorena diskusija gdje se polaznici potiču izraziti svoja viđenja iako se ona razlikuju od onih koja zastupa grupa.

General Krstičević je u potpunosti iskoristio kurikulum Ratne škole te je pohađao osam naprednih kolegija: strateško planiranje, regionalna strateška procjena (Europa), studijski program naprednog ratovanja (I dio), modeliranje i simulacije u Ministarstvu obrane, mirovne operacije: politika i praksa, obuka kopnene vojske, operacije kopnene komponente zapovjedništva združenih snaga, te „Toastmasters Club“1. Na tim se kolegijima vrlo brzo etablirao kao vrlo poštovan član svake od navedenih studijskih grupa. Njegovo se mišljenje tražilo i cijenilo. 

Zagreb: Konferencija za medije povodom prve godine mandata Damira Krstičevića u MORH-u
1/10

Izbor naprednih kolegija generala Krstičevića reflektira njegov osobni cilj da najbolje iskoristi studijsku godinu kako bi poboljšao svoje profesionalne kvalifikacije i razumijevanje važnih pitanja. Npr. kada je saznao svoj budući operativni raspored, već je završio polovicu studijskog programa naprednog ratovanja. U suradnji sa svojim mentorom odlučio je da će mu bolje odgovarati napredni kolegij Modeliranje i simulacije u Ministarstvu obrane te je zatražio odobrenje da umjesto II dijela već odslušanog kolegija upiše kolegij Modeliranje i simulacije u Ministarstvu obrane, što mu je zatim i odobreno. Na novom kolegiju je ostvario izvrsna postignuća. „Toastmaster Club“ je koristio kao forum na kojem je unaprijedio svoje znanje engleskog jezika kao i vještinu javnog govorenja. U ovih godinu dana pokazao je ogroman napredak u korištenju engleskog jezika i uspješnim usmenim prezentacijama.

Ne samo da je general Krstičević maksimalno iskoristio ono što je na AWC mogao dobiti, nego je također dao i svoj doprinos kurikulumu u ovih godinu dana. Jako je dobro surađivao sa svojim američkim i stranim kolegama. Artikulirano i vrlo entuzijastično je sudjelovao u raspravama na kolegijima, njegov komentari koji potiču na razmišljanje pokazali su da je velik dio svoje pažnje posvetio velikom broju kompleksnih međunarodnih i vojnih pitanja. Održao je brojna izlaganja, predavanja i brifinge studentima, nastavnom osoblju i drugim zainteresiranim skupinama Ratne škole. Tu je bilo i nekoliko prezentacija o vojnoj i političkoj dimenziji izazova s kojima je suočena Hrvatska i regija općenito. Na tim je prezentacijama bio iznimno stimulativan, njegova gledišta na Europska pitanja i pitanja sigurnosti dala su svima koji su bili te sreće da ga poslušaju, iznimno vrijedno iskustvo učenja. Njegovi pogledi na mirovne operacije u Bosni i Hercegovini bili su vrlo stimulativni i informativni

General Krstičević pokazao je iznimno kreativno razmišljanje u svojim usmenim prezentacijama kao i u pisanom radu. Njegova analiza „UNPROFOR u Hrvatskoj“ je proizvod temeljitog istraživanja i ovdje prepoznata kao značajan doprinos literaturi na tu temu. U tom je radu pokazao da je svjestan aktualnih međunarodnih odnosa, regionalnih političkih problema i kompleksnosti međunarodnih mirovnih operacija. Njegov rad „Strateško planiranje“ odabran je kao jedan od najboljih na kolegiju. U njemu je dokazao da je darovit strateg koji može svladati mnoštvo kompleksnih geopolitičkih i vojnih čimbenika. Njegove vještine stratega dokazane su u usmenoj prezentaciji i radu koji je napisao o generalu George C. Marshallu u kojem je general Krstičević sa zapanjujućom jasnoćom prikazao Marshallovo razumijevanje strateških poveznica između vojne, političke i ekonomske dimenzije  sigurnosti.

Sasvim je jasno da general Krstičević izvanredan časnik ove generacije. Njegove najveće sposobnosti su vjerojatno u području strateškog planiranja vojnih operacija. Svoje vještine planiranja pokazivao je kroz cijelu godinu, a osobito na obveznim kolegijima i na naprednom kolegiju „strateško planiranje“. General Krstičević također je imao ključnu ulogu u našoj godišnjoj vježbi strateške krize, gdje je pridonio svojim strateškim promišljanjem i vještinom planiranja. Za časnika njegove razine i iskustva, rezultati koje je postigao su za svaku pohvalu. 

Kroz godinu, general Krstičević je sudjelovao u brojnim društvenim i izvannastavnim aktivnostima. On i njegova supruga uvijek su bili ljubazni domaćini kako u vojnom krugu tako i izvan njega. Njihovi kontakti s našom civilnom zajednicom povećali su uzajamno razumijevanje i potaknuli mnoga trajna prijateljstva. Odlično poznavanje engleskog jezika omogućilo je generalu Krstičeviću da s lakoćom komunicira u civilnim kontaktima kao i sa kolegama polaznicima Ratne škole, nastavnicima i predavačima. Bio je pravi ambasador dobre volje za Hrvatsku. Prijateljstva koja su on i njegova obitelj potaknuli bila su na dobrobit srdačnim odnosima naših dviju zemalja.

General Krstičević i njegova obitelj u više su navrati bili pozvani govoriti pred različitim skupinama o kulturi i drugim raznim temama koje se tiču Hrvatske, Bosne i Europe.

Bilo nam je zadovoljstvo i velika sreća imati generala Krstičevića i njegovu obitelj s nama. Budući da nemamo na školi sustav bodovanja, general Krstičević je pokazao da je izniman časnik čija marljivost, učenost i profesionalna predanost mogu poslužiti kao primjer. 

Hvala Vam što ste nam poslali tako kvalificiranog časnika - stoji u pismu.

Zagreb: Konferencija za medije povodom prve godine mandata Damira Krstičevića u MORH-u
1/21

Komentara 15

BJ
Bjelovar112
15:15 29.11.2017.

Naj bolji Ministar do sad ! I zato im bas i ne pase jer svoj posao radi casno i posteno .

KR
kruti193
18:18 29.11.2017.

partija na APARATIMA!!!!

DJ
djakputnik
19:09 29.11.2017.

Mens´čini da je taj zapovjednik general Robert H. Scales, Jr., nekakav hibridni general. A taj njihov fakultet, nešto kao naš Libertasm - ne mo`š past iako platiš školarinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije