Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Vojnik mora biti aktivan da bi bio spreman za zahtjeve vojne službe'

Krstčević je rekao da će ova godina biti godina fizičkih aktivnosti i športa te spremnog i aktivnog hrvatskog vojnika
26. siječnja 2018. u 14:58 8 komentara 1333 prikaza
Dan sporta u Oružanim snagama
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/11

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je da je ova godina proglašena godinom spremnosti i aktivnosti hrvatskog vojnika s ciljem razvijanja i promicanja kulture športa i zdravog života istaknuvši kako vojnik mora biti aktivan da bi bio spreman za zahtjeve vojne službe.

Suradnja s Litvom Ministar Krstičević u Vilniusu najavio mogućnost suradnje obrambenih industrija

Na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" održan je Dan športa u OSRH pod geslom "Budi aktivan i spreman", a u programu, koji se se sastojao od športskih aktivnosti i demonstracija te stručnih predavanja, sudjelovali su i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik Predsjednice i vrhovne zapovjednice OSRH Vlado Galić, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, državna tajnica u Središnjem državnom uredu za šport Janica Kostelić, izaslanstvo Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) predvođeno predsjednikom Zlatkom Matešom, poznati hrvatski športaši te vrhunski športaši koji su ugovorni pričuvnici OSRH.

Podsjećajući kako je prošla godina bila proglašena Godinom vojnika, dočasnika i časnika u kojoj su velike napore uložili u poboljšanje standarda života i rada, Krstčević je rekao da će ova godina biti godina fizičkih aktivnosti i športa te spremnog i aktivnog hrvatskog vojnika. Istaknuo je da će inzistirati na tjelesnoj spremnosti i njezinoj provjeri od vojnika do generala. Stoga su po prvi put, naglasio je, nabavili jedinstvenu športsku opremu za sve pripadnike OSRH, započelo je uređivanje športskih objekata u vojarnama te nabava novih sprava za vježbanje. 

Dan sporta u Oružanim snagama
1 / 11
Dan sporta u Oružanim snagama

Istaknuvši kako predsjednica RH daje snažnu potporu suradnji vojske i hrvatskog športa, Galić je rekao kako je ta suradnja važna za razvoj i održavanje borbenih sposobnosti OSRH kroz jačanja športske kulture među njezinim pripadnicima, promidžbu vojnog poziva među mladima, a kroz različita natjecanja i jačanje tolerancije.

General zbora Mirko Šundov istaknuo je da su vojni šport i međunarodna vojna športska natjecanja iznimno važni za svake oružane snage, prvenstveno iz razloga dokazivanja izvrsnosti, fizičke pripremljenosti i obučenosti te razvijanja dobrih odnosa između pripadnika oružanih snaga, što u konačnici doprinosi globalnoj sigurnosti i održavanju mira. "Šport u oružanim snagama od višestruke je koristi - od jačanja povjerenja i kohezije između vojnika preko kreiranja vojno sposobnih i motiviranih vojnika do jačanja atraktivnosti vojnog poziva i solidarnosti među vojnicima", poručio je.

Izrazivši ponos što vidi toliko poznatih športaša, nositelje mnogih velikih medalja, državna tajnica Janica Kostelić rekla je da je tjelesna spremnost sastavni dio života vojnika i vrlo je važna u vojničkom životu. Stoga je, istaknula je, je i uloga hrvatskih vojnika u promicanju športa i zdravog života iznimno važna, a osobito dolazi do izražaja u približavanju športa mladim ljudima. Mateša je zahvalio svima koji su pridonijeli da vrhunski športaši budu dio OSRH istaknuvši da su pripadnici OSRH najtrofejniji dio hrvatskih olimpijskih timova.

U sklopu programa izbornik hrvatske vaterpolo reprezentacije, aktualnih svjetskih prvaka, Ivica Tucak, održao je predavanje na temu "Put do uspjeha“, a kadeti i drugi pripadnici Oružanih snaga zajedno su s vrhunskim športašima OS RH  prezentirali neke od športova koji se treniraju u OS RH.

Krstičević: Odluka o novom borbenom avionu mora biti odgovorna i priuštiva

Ministar obrane, upitan o nabavi novog borbenog aviona, rekao je kako su sada u procesu donošenja odluke na državnoj razini. "Želimo odgovorno i priuštivo donijeti odluku koju Hrvatska može ispuniti. Moramo voditi računa i o svim drugim aspektima, svim društvenim skupinama u Hrvatskoj", rekao je Krstičević. Dodao je kako se o toj odluci čekalo 15 godina ponovivši kako ona mora biti "odgovorna i priuštiva".

Sabor Krstičević želi jaču i spremniju vojsku, oporba sumnja u uvođenje vojne obveze Petar Stipetić Oporavlja se u KBC Zagreb Umirovljeni general Petar Stipetić pretrpio moždani udar, posjetio ga ministar Krstičević Hrvatska vojska 'Za Hrvatsku kao tigar!' Pogledajte kako su Krstičević i hrvatski vojnici u Litvi čestitali Božić
PROGOVORILA O TRUDNOĆI
Ella Dvornik: 'Rekli su mi da se brzo spakiram, završila sam na hitnom carskom'
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • acer7:

    Za vrijeme služenje vojnog roka u 99/2000 u koprivnici i bjelovaru stradalo mi je zdravlje zbog sustavnog gladovanja i nekvalitetne hrane. Od sportaša došao sam van iz vojske u stanju da se više nikad nisam mogao baviti aktivno baviti sportom.

  • lipica:

    Krsticevic glumata kao i obicno. Samo da bude u centru paznje.

  • cinbenik:

    Sto vise puta izgovori,Hrvatski vojnik,to je popularni.....No sve ukazuje na JNA doktrinu i pumpanje.....,zajedno sa nenarodnim i nebiranim briselskim braniteljem,politicke trgovine i ucjena,rastjerase Hrvate sa vjekovnih ognjista,a sto je pokazatelj,koliko Hrvat pod HDZe vladavinom unistenja svega Hrvatskog,ima povjerenja u vojske ... prikaži još! drzava u koje se useljavaju...