Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dalmatinski i slavonski hdz zakinut

Pobuna u HDZ-u zbog podjele fotelja. Nezadovoljni i u Mostu

hadezeovci
Foto: Goran Ferbezar
22.01.2016.
u 11:00

Krstičević je u lice rekao Karamarku da je on odradio teren, a izgurao ga je Buljević

Izvukla su se najbolja odijela, uplatile su se već hotelske sobe jer se ostaje u Zagrebu, neki su navodno noć prije feštali jer su bili uvjereni da su ministri i onda jučer ujutro – otrežnjenje. U HDZ-u kipi nezadovoljstvo nakon što su službeno predstavljeni ministri Domoljubne koalicije

Kalmeta u šoku 

Čak troje ministara – prometa, turizma te znanosti i obrazovanja – dolazi iz Primorsko-goranske županije, odnosno Istre gdje su rezultati HDZ-a minorni, a u HDZ-u se među nezadovoljnicima čuje da je kriterij odabira ministara bio – što manje mandata, to više ministara. Posebno vrije u Dalmaciji, i to u devetoj izbornoj jedinici (utvrdi HDZ-a), ali i u Slavoniji jer njihovi kandidati za ministre nisu prošli. Budući da su i Dalmacija i dobrim dijelom Slavonija HDZ-ove biračke baze u kojima zbrajaju najviše glasova, ne čudi da vlada ogorčenje tolikim brojem ministara iz regije koja HDZ-u ne donosi pobjede.

Iako je Zadar dobio ministra zdravstva Darija Nakića, u zadarskom HDZ-u vlada ogromno nezadovoljstvo jer Nakića, kažu naši izvori, nitko nije htio za ministra. 

– Tako nam je kad nam Varga (bivši ministar zdravlja, op. a.) kadrovira – komentirali su zadarski hadezeovci. Siniša Varga i mandatar Orešković poznaju se iz Kanade, a u dijelu HDZ-a vlada uvjerenje da je i Varga lobirao za Nakića. 

– Kalmeta je u šoku, ne zna kako se sada pojaviti u bazi. Jedno je vrh stranke i njihova priča, ali treba članovima u bazi pogledati u oči – komentirao je naš sugovornik. 

Prije sjednice Predsjedništva šef HDZ-a Tomislav Karamarko pozvao je HDZ-ove kandidate koji su bili u igri za ministre, a neki poput župana Gorana Pauka i gradonačelnika Karlovca Damira Jelića do preksinoć su bili sto posto uvjereni da su na ministarskoj poziciji, kako bi im priopćio da su ipak ispali iz igre. Na razgovoru su bili general Damir Krstičević, Goran Pauk, Zvonko Milas, Božo Galić, Božidar Longin, Tomislav Ćorić, Goran Marić...

Bilo je i povišenih tonova, a najpogođenijim i najosramoćenijim, doznaje se, osjetio se umirovljeni general Krstičević. Šefu HDZ-a Karamarku nije se libio, kažu nam sudionici sastanka, u lice reći da je on nosio listu u desetoj izbornoj jedinici, radio na terenu, da ga je kandidirala baza, da je četiri godine vodio Odbor za obranu, pripremio program domovinske sigurnosti, a Ministarstvo obrane pripalo je Josipu Buljeviću, savjetniku predsjednice RH!

– Vojnik sam stranke, služit ću joj u Saboru. A predsjednika Karamarka i mandatara treba pitati zašto ja nisam među ministrima. No ja ne tražim ni vlast ni moć, radit ću svoj posao u Saboru najbolje što mogu – rekao nam je Krstičević.         

Čuljak prepustio mjesto 

Nezadovoljan je bio i Zvonko Milas, nesuđeni ministar branitelja, ali i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić... Hadezeovci iz Istre požalili su se da sad nemaju nijednog zastupnika u Saboru, a iz 8. izborne jedinice dobili su čak tri ministra! Ozbiljnost situacije prepoznao je politički tajnik Tomislav Čuljak koji je odbio Karamarkov prijedlog da, kao i dosad, bude potpredsjednik Sabora.

Zahvalio se na ponudi, ali rekao da je on jedan mandat bio potpredsjednik i da je sada vrijeme za nekog drugog. Svoje je mjesto prepustio bivšem županu Anti Sanaderu. Time je Čuljak, za kojeg u HDZ-u kažu da je ispao pravi gospodin, htio ojačati dalmatinski HDZ, ali i svojim primjerom pokazati da se ne treba gurati na funkcije. •

>> Tomislav Karamarko o manjku žena u vlasti: Pri izboru nismo gledali na spol

Komentara 43

VE
verica2
11:07 22.01.2016.

Ovo je trenutak kad dobro Hrvatske treba biti ispred osobnih ambicija i povrijeđenih taština!

Avatar abakus
abakus
11:11 22.01.2016.

Nevažno. Razočaranih vjerojatno ima, ali meni se čini da novinari lijeve orijentacije to namjerno potenciraju i nastoje ni iz čega stvoriti problem. Sve u skladu s Milanovićevim borbenim pokličem: "Stvorit ćemo im pakao!" Novinama koje svjesno raspiruju strasti i unose pomutnju treba raspisati visok porez na šund, jer je riječ o novinarstvu najgoreg, žutog tiska. Pa kukajte nad "gušenjem medijskih sloboda"... Što je sa gušenjem naših prava na objektivno informiranje, "novinari"?

TM
trade_mark
11:40 22.01.2016.

ajoj... muko moja! nisam posto minister. šta ću sad, jadna li mi majka. kako ću dicu obrazovat u zagrebu? kako ću optlaćivat apartmane u makarskoj, ženin auto, skijanje...?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije