Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nitko nije odgovarao za zločine

Obljetnica krvavog napada na PP Dalj

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/32
01.08.2017.
u 16:29

Za te surove zločine nitko nikada nije odgovarao. Kaznena prijava protiv 150 osoba, imenom i prezimenom, podnesena je još 1993. godine. Nitko još nije procesuiran. Djeca onih koji su sudjelovali u napadu na PP Dalj, ističu često tadašnji policajci, "danas rade u policiji i vojsci."

Iz tenkova, topova, s brodova, svim silama napadali su neprijatelji na Dalj nadomak Osijeka u svitanje tog krvavog 1. kolovoza 1991.

Na selo je iz Srbije preko erdutskog mosta te noći krenula 51. motorizirana brigada JNA, a pridružili su im se i "teritorijalci". Zapovjednik Enes Taso još je u srpnju, kako se navodi, naredio: „Zarobljavanja ne smije biti!“. Ono što je uslijedilo poznato je kao jedan od najtragičnijih dana u Domovinskom ratu.

U napadu na Policijsku postaju Dalj ubijeno je dvadeset policajaca, petnaest pripadnika ZNG-a te četiri člana civilne zaštite. Stradalih su se i jučer prisjetili njihovi najmiliji, suborci, mještani, a pred PP Dalj stigla su i dva ministra – unutarnjih poslova Davor Božinović te branitelja Tomo Medved.

- Nakon šest sati hrabre borbe, ubijeni su braneći svoje ognjište, položili su svoje živote za domovinu u Dalju. Ovo okupljanje budi snažne emocije. Tada smo zajedno pokazali kako se voli domovina. Sada se moramo snažno i strpljivo boriti jer će nam samo to osigurati prevladavanje svih teškoća. Obitelji pozivam da hrabro nosite uspomenu na hrabre hrvatske vitezove i budete ponosni na njih kao što su oni bili kada su svojim životima zadušili RH – poručio je ministar Medved.
Ministar Božinović kazao je, pak, kako poginuli u Dalju "zaslužuju naše najdublje poštovanje i vječnu zahvalnost, kao i svi hrvatski redarstvenici i hrvatska policija".

- Naša je zadaća u njihovo ime, kao i u ime 761 poginulih i 27 nestalih policajaca te svih poginulih i nestalih branitelja, uvijek i svugdje pronositi istinu o Domovinskom ratu – istaknuo je on.

Za te surove zločine nitko nikada nije odgovarao. Kaznena prijava protiv 150 osoba, imenom i prezimenom, podnesena je još 1993. godine. Nitko još nije procesuiran. Djeca onih koji su sudjelovali u napadu na PP Dalj, ističu često tadašnji policajci, "danas rade u policiji i vojsci."

- Nepravde koje su se dogodile i događaju se hrvatskom narodu, a posebno hrvatskim braniteljima, generiraju nove nepravde i možda nove sukobe u budućnosti – izjavio je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Komentara 7

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
18:41 01.08.2017.

zbog takvih stvari sam napustio policiju. Prije ili kasnije bi nekog istukao i dobio otkaz.

Avatar 123456
123456
18:26 01.08.2017.

A četnik pupavac šuti ko šljiva v riti.

DU
Deleted user
17:19 01.08.2017.

Nece ni odgoavarati nikada jer to bi naljutilo sds i pupavca zbog takvih i mnogih slicnih zlodjela moraju imati 3 zastupnika u saboru zahvaljujuci premudrim hr vodecim politicarima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije