Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRANITELJSKE UDRUGE

Đakiću, Dečaku, Merčepu i Milasu 4 milijuna kuna

Predrag Matić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
27.09.2014.
u 12:03

Udruge su se odmaknule od prvobitne svrhe veličanja ministrova lika i djela, meni to ne treba, kaže Matić

Ako je suditi prema priljevu novca u blagajnu, čelni čovjek Hvidre, hadezeovac Josip Đakić ne bi se smio požaliti da ga Milanovićeva “lijeva” Vlada šikanira prema političkom ključu. Od ukupno 13,533.372,35 kuna proračunskih sredstava, Ministarstvo branitelja je treću godinu zaredom upravo udruzi kojoj je Đakić na čelu osiguralo najviši iznos u 2014. godini: milijun i 600 tisuća kuna.

Film o J. M. Nicolieru

Hvidra je taj iznos zaslužila, ispostavilo se, i najkvalitetnijim projektom od svih koji su konkurirali za sredstva namijenjena braniteljskim udrugama: riječ je o Svehrvatskom športskom natjecanju invalida Domovinskog rata te Hvidrinoj umjetničkoj radionici, za što im je dodijeljeno čak 700 tisuća kuna. Znatan iznos, pola milijuna kuna, Hvidra je dobila i za projekt razvoja sustava za terapiju PTSP-a temeljen na novim metodama i tehnologijama, a po 200 tisuća kuna zaradili su i njihovi projekti na promicanju suradnje s udrugama Herceg Bosne te promicanju istine o Domovinskom ratu u RH i BiH.

Na listi potpora slijedi Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, čiji čelnik Đuro Dečak također dolazi iz desnog spektra, s milijun kuna, te Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Tomislava Merčepa sa 950 tisuća kuna. Dok je Dečakova udruga zatražila i dobila sredstva za potrebe sportskog natjecanja dragovoljaca i veterana, ona Merčepova ponudila je projekt “Susreti djece hrvatskih branitelja”. Među “desnim” udrugama znatan iznos dobila je i Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca HDZ-ova zastupnika Zvonka Milasa koja je novac zatražila i za potrebe snimanja dokumentarnog filma “Jean ili miris smrti” posvećenog francuskom dragovoljcu Jean-Michelu Nicolieru koji je stradao na Ovčari.

Više nego Milasovoj udruzi, ove je godine dodijeljeno Udruzi 100-postotnih HRVI I. skupine, ali i Savezu antifašističkih boraca i antifašista RH koji su za izdavačke projekte i dokumentacijski centar dobili pola milijuna kuna. Veterani gardijskih brigada ponudili su dva projekta vrijedna 381 tisuću kuna, a Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca dr. Vesne Bosanac i dr. Andrije Hebranga ostvarila je potporu od 360 tisuća kuna. Ove godine novac je otišao je i u dvije udruge roditelja poginulih, zatočenih i nestalih branitelja. Sveukupno honorirano je 206 projekata, čijom je kvalitetom ministar Predrag Fred Matić tek djelomično zadovoljan.

“Vijenci i spomenici”

– Žao mi je što se ni 20 godina nakon rata nismo puno odmaknuli od formule “vijenci i spomenici”. Udruge bi svakako trebale biti nositelji sjećanja na Domovinski rat, ali uz časne iznimke većina nije osvijestila da bi programi trebali evoluirati – kaže ministar Matić koji se dogodine nada jačoj inovativnosti kroz snimanje filmova, pisanje knjiga i tematske susrete branitelja. Na pitanje o obilatom financiranju “desnih” stranaka, ministar odgovara da je riječ o udrugama s najvećim članstvom koje imaju dugogodišnje iskustvo u pisanju projekata, a ideološki ga predznak ne zanima.

– Drago mi je da su udruge danas potpuno izgubile svoju prvobitnu svrhu, da veličaju vladu te lik i djelo ministra jer meni to ne treba – zaključuje ministar Matić.

Komentara 32

SE
sestrićna
13:07 27.09.2014.

udrugama branitelja treba dati više 100 od udruga neprijatelja koje se vole nazivati "nevladine organizacije"...

VE
verakruz
13:47 27.09.2014.

Napravite jednog lijepog dana članak o tome koliko i tko od "nevladinih" udruga dobije novaca iz državnog proračuna. Stotinu i nešto puta više, zamislite. Milijardu i po kuna se izdvaja za , uglavnom, udruge koje blate Hrvatsku i prema vani i unose razdor među narod unutra...

VE
verakruz
13:50 27.09.2014.

Primjera radi u 2013. godini na račun Centra za mirovne studije kojim upravlja Sandra Benčić sijelo je 393.250,00 kuna. Također B.a.B.e., prepoznatljive po svojoj predstavnici Sanji Sarnavki, imaju i više no visok razlog za komentiranje svih dnevno političkih događanja jer na račun su prošle godine dobili 389.000,00 kuna. Documenta-centar za suočavanje s prošlošću kojim upravlja Vesna Teršelić na račun je dobio 372.450,00 kuna. Ovo je dakako samo dio udruga na koje se izdvaja novac iz proračuna, a čije su predstavnice jedne od najglasnijih zagovornica ne financiranja Crkve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije