Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ne znam pjevati Thompsonov "Za dom spremni", a Hrvatima je bolje da su pjevali šlagere

Dačić je tako ponovo ustvrdio da je "Hrvatska 15. lipnja 1941. pristupila Trojnom paktu Njemačke, Italije i Japana te da je ostala vjerna Hitleru i poslije njegova samoubojstva 30. travnja 1945.
03. svibnja 2018. u 16:33 169 komentara 6401 prikaza
dačić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić ispričao se u četvrtak "anemičnom" hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću zato što ne zna pjevati "Lili Marleen" i nastavio polemiku o svojem viđenju hrvatskog sudjelovanja u Drugom svjetskom ratu.

HDZ Andrej Plenković: 'Dačić je neuspješni šlager pjevač, njegova retorika je skandalozna'

"Izvini Plenkoviću, ne znam pjevati Lili Marleen ili Thompsonov 'Za dom spremni“. A i vama, Hrvatima, bolje je bilo da ste se zadržali na šlagerima", sarkastično je izjavio Dačić u Indiji, gdje je u službenom posjetu, kako ga prenose beogradski elektronički mediji.

"Lili Marleen" poznata je njemačka ljubavna i antiratna pjesma, osobito popularna tijekom Drugog svjetskog rata, podjednako i među njemačkim i savezničkim snagama.

Plenković je u srijedu poručio da je Hrvatska odgovorna država koja želi suradnju sa svim susjedima, te odlučno odbacio negativnu retoriku iz Srbije.

"Želimo prije svega otvoriti nove stranice suradnje sa svim susjednim zemljama i odlučno odbacujemo ovu negativnu retoriku koja dolazi i koja je skandalozna, u biti od jednog ministra vanjskih poslova koji je poznat po tome što je jedan neuspješni šlager pjevač", rekao je Plenković, izravno aludirajući na srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivicu Dačića.

Dačić u četvrtak u izjavi državnoj agenciji Tanjug navodi kako hrvatski premijer "očigledno nema što drugo raditi" nego svakodnevno napada Srbiju jer mu je "potreban neprijatelj" da bi "poboljšao svoj rejting anemičnog političara".

"Tako je Hrvatska danas zemlja koja je u svađi sa Srbijom, Slovenijom, BiH i Mađarskom, skoro sa svim svojim susjedima", rekao je Dačić.

Šef srbijanske diplomacije reagirao je i na Plenkovićevu ocjenu da Dačić ne poznaje povijest kada Hrvatsku svrstava na "stranu Hitlera u Drugom svjetskom ratu".

Dačić je tako ponovo ustvrdio da je "Hrvatska 15. lipnja 1941. pristupila Trojnom paktu Njemačke, Italije i Japana te da je ostala vjerna Hitleru i poslije njegova samoubojstva 30. travnja 1945."

"Čak i poslije kapitulacije Njemačke, ustaše su se borile. Srbi su srušili pakt s Hitlerom 27. ožujka 1941, a Hrvati su 10. travnja s cvijećem i oduševljenjem dočekali Nijemce u Zagrebu“, navodi srbijanski šef diplomacije, uz ocjenu da je Plenković "nešto pomiješao" jer su se Hrvati borili kod Staljingrada na Hitlerovoj strani.

Dačić pri svojim izjavama ignorira izvorišni dio Ustava RH koji kazuje da je moderna hrvatska država nastala na temelju odluka ZAVNOH-a i antifašističkoj borbi, nasuprot NDH.

Otočac: Državni vrh sudjelovao na svečanoj sjednici povodom Dana vatrogastva i Sv. Florijana I dalje suprotan Ustavu Plenković bez komentara o presudi Thompsonu zbog pozdrava "Za dom spremni" Ivica Dačić NE STAJE Nova Dačićeva provokacija: 'Poslat ću im imena 20.000 djece ubijene u Jasenovcu' Marko Perković Thompson Sutkinja oslobodila Thompsona: 'Za dom spremni' dio je pjesme i kao takav ne potiče na mržnju
 
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar PrinciPGavrilo
  PrinciPGavrilo:

  pevali su i oni slagere " Danke Dojcland", " Lili Marleen "

 • Direkt:

  A šta je pogrešno kazao? Kada nas pritisnu sjetimo se ZAVNOHA i ustava, a prije i nakon toga revitaliziramo povjest i negujemo ustaštvo. Samo mi imamo istine po potrebi. Očiti licemjerstvo.

 • Beogradjan:

  Pusti ga Dačiću i radi svoj posao kako treba, ti bar svake nedelje odeš u neku drugu državu, a kuda ide Plenki?