Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Debata o politici

Đaci: Pravo glasa želimo već sa 16 godina

klupe
Ilustracija: Dusko Jaramaz/PIXSELL
17.11.2015.
u 15:33

Učenici su na debati raspravljali povodom Dana srednjoškolaca

Politika treba biti školski predmet već u šestom razredu osnovne škole. Mladi bi se tako što ranije upoznali s politikom i spriječili da ih se marginalizira. -Ako možemo raditi sa 16 godina, zašto ne možemo i birati? – pitaju se učenici.

Te su stavove iznijeli učenici Druge gimnazije Osijek na debate “Glasaj sa 16 plus”. Dan srednjoškolaca proslavljaju, tako, razglabajući – o politici. Istraživanja, pak, pokazuju kako đaci u cijeloj Hrvatskoj relativno malo znaju o politici, pa i o našoj novijoj povijesti. Političare percipiraju kao “lopove i kriminalce”. - U Škotskoj je nedavnom referendumu o neovisnosti čak 75 posto iznosila izlaznost mladih od 16 do 18 godina, a 54 posto onih od 18 do 24 godine – naveli su pobornici glasovanja sa 16 godina.

-Mislite li doista da će se mladi na ratom oštećenom Balkanu jednako ponašati? – kontrirala im je negacijska grupa. Otvorilo bi to, stava su oni, prostor za manipulacije, a i mnogi bi birali zastupnike po principu koga će im zaokružiti i prijatelji. Nužna je stoga, smatraju zagovornici, reforma obrazovanja po kojoj bi se politika ranije uvela u nastavu, sa stručnim kadrovima.  -Nastavnici povijesti znaju biti politički opredijeljeni i na nastavi iznositi svoje stavove. Uvede li se zaseban predmet, povećat će se i broj zaposlenih – mišljenja su oni. Druga strana navodi kako sa 18 godina smijemo kupovati alkohol, cigarete, samostalno se ženiti, voziti automobil.

-Zašto dobnu granicu za pravo glasa smanjivati na 16 godina? Mogle bi se roditi onda i druge inicijative, poput ranije kupovine alkohola – upozoravaju. Iza ove debate i radionice, kojom se želi mlade educirati i o našem političkom ustroju, stoji Hrvatska udruga srednjoškolaca.

 

Komentara 5

Avatar Getrib
Getrib
16:58 17.11.2015.

Kaj god, njih devedeset pošto još ne zna kako im se zove predsjednik(ca) republike a pogotovo nemaju pojma o osnovama političkog sustava RH.

OK
okvarbudovič
18:47 17.11.2015.

nista od tog,ionak ima previse punoljetnih neodgovornih i nepismenih glasaca.

LA
Lavica7
16:50 17.11.2015.

Pravo glasa znaci i pravo na odgovornost. Da li ste sigurni da to zelite? Biti tretirani kao odrasli ljudi. Nemojte zuriti, cijeli zivot je pred vama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije