Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tko je Gordan Grlić Radman, kandidat za novog ministra vanjskih poslova?

Diplomatsko iskustvo, nakon Švicarske, stjecao je u hrvatskim veleposlanstvima u Sofiji, bio je veleposlanik u Mađarskoj, kad je bio izabran i za predsjednika Dunavske komisije
17. srpnja 2019. u 20:30 78 komentara 14076 prikaza
Gordan Grlić Radman
Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Gordan Grlić Radman, kandidat za novog ministra vanjskih poslova, sadašnji je veleposlanik u Njemačkoj, a diplomatsku je karijeru počeo nakon osamostaljenja Hrvatske sa zadaćom ustrojavanja hrvatske diplomatsko-konzularne mreže. Rođen je 1958. u Prisoju kraj Tomislavgrada, a nakon studija odlazi u Švicarsku, gdje se zapošljava u tvrtki Melior Häfliger AG Herzogenbuschsee.

NOVA IMENA Plenković smijenio Žalac, Tolušića i Murganić

U Bernu završava menadžersku školu, a jedan je od osnivača udruženja hrvatskih sveučilištaraca izvan domovine. Također je, uz Davora Pavunu, bio osnivač Croatian Swiss Business Consult – nevladine udruge koja je imala zadaću povezivanja najvažnijih grana hrvatskog i švicarskog gospodarstva. U Hrvatsku se vraća 1991., na mjesto tajnika Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Sudjelovao je u koordinaciji humanitarne pomoći u Sanitetskom stožeru RH i Uredu za izbjeglice i prognanike Vlade RH, a bio je i član dviju Vladinih delegacija u humanitarnoj misiji u Švicarskoj.

Prelazi u Ministarstvo vanjskih poslova otkuda ga šalju u Švicarsku kako bi uspostavio diplomatsku mrežu. U statusu veleposlanika obnašao je i dužnost tajnika Ministarstva vanjskih poslova RH od 1999. do 200. godine.  Magistrirao je i doktorirao na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu  s temama "Švicarska i njena neutralnost” te “Neutralnost i nova europska sigurnosna arhitektura". Diplomatsko iskustvo, nakon Švicarske, stjecao je u hrvatskim veleposlanstvima u Sofiji, bio je veleposlanik u Mađarskoj,  kad je bio izabran i za predsjednika Dunavske komisije.

Marija Pejčinović Burić DUG PUT Što je sve u karijeri prošla Pejčinović-Burić do pozicije glavne tajnice Vijeća

Nakon mandata u Mađarskoj, prije dvije godine, odabran je za veleposlanika u Njemačkoj. Dobitnik je nagrade Global Public Diplomacy Award časopisa Diplomat Magazine i Diplomatski savjet za angažman na jačanju njemačko-hrvatskih odnosa, kao i zbog isticanja uloge Hrvatske u Europskoj uniji.

 

NA INSTAGRAMU
Sat vremena prije nego što je Seve potvrdila da ima koronu Igor je objavio ovo
Reakcija iz Novalje:
Cijelo ljeto kontrolira se rad ugostiteljskih objekata, trgovina, javnog prijevoza te klubova na Zrću