Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministri u Otoku:

'Da se ovako ulagalo prije pet ili deset godina, danas bi situacija sigurno bila puno bolja'

Ministri u Otoku
Foto: Branimir Bradarić
1/3
10.05.2019.
u 15:53

Ministar Horvat govoreći rekao je kako djelatnici ministarstva aktivno traže potencijalne investitore te da su na tu temu obavili niz razgovora širom svijeta

Ministar gospodarstva u Vladi RH Darko Horvat rekao je na konferenciji koja je održana danas u Otoku pod nazivom "Slavonija, mjesto investicije" kako se poduzetnicima u 2019. godini nudimo trend.

- Nemojmo zaboraviti da smo napravili fiskalnu konsolidaciju, da drugu godinu zaredom imamo suficit u državnom proračunu i da se to dogodilo u trenutku kada smo dvije godine zaredom smanjivali poreze i doprinose. U ovom trenutku pred potpisom 47 projekata gradova i općina ukupne vrijednosti gotovo 300 milijuna kuna transferiranih iz strukturnih fondova EU za stvaranje pretostavki poduzetnicima i investitorima da ne zaobiđu Hrvatsku, već dođu i ulažu - rekao je Horvat govoreći okupljenima na konferenciji.

Dodao je i kako djelatnici ministarstva aktivno traže potencijalne investotire te da su na tu temu obavili niz razgovora širom svijeta.

U Otoku je ovom prilikom održana i panel na kojem su predstavljeni i investitori koji već posluju u Slavoniji. Istaknuto je kako u Hrvatskoj posluje 200 poduzetničkih zona od kojih se 51 nalazi na području pet županija s područja Slavonije. U njima posluje 310 poduzetnika s oko 5.000 zaposlenih. Istaknuto je i kako se i s ove konferencije investitorima želi poslati poruka kako se u Slavoniju isplati investirati kao i da Vlada čini sve napore kako bi ta regija investitorima postala primamljiva i sugurna za ulaganje.

- Vlada dobro radi svoj posao kada je u pitanju poticanje poduzetništva ali se preko noći ne može ništa napraviti. Dobar dio onoga što sada radimo će vjerojatno biti vidljiv nakon završetka ovoga našega mandata ali to ne znači da to ne trebamo raditi. Da se ovako ulagalo prije pet ili deset godina, danas bi situacija sigurno bila puno bolja. U poljoprivredi su, kada je riječ o korištenju EU fondova, učinjeni ogromni koraci te je puno novih OPG-ova, mladih poljoprivrednika i ulaganja u poljoprivredu - rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Konferenciji je nazočila i ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac koja je rekla kako su poduzetnici u Hrvatskoj najbolji korisnici fondova EU i upravo su oni ti koji podižu razinu BDP-a po glavi stanovnika.

- Ono što nas čeka je ugovaranje 570 milijuna kuna za poduzetničku infrastrukturu. U 2019. godini imamo i natječaj za inovacije u područjima koja su prepoznata u strategiji pametne specijalizacije kao i natječaj za velika poduzeća, za istraživanje i razvoj II. Faza - rekla je Žalac dodajući kako je do sada iz Projekta "Slavonija, Baranja i Srijem" sredstva do sada dobilo 575 poduzeća.

Istaknula je kako treba stalno govoriti o brojkama jer se u medijima stalno promiče informacija da se EU sredstva ne koriste dobro ali da to nije točno.

Gradonačelnik Otoka Josip Šarić, koji je i organizator konferencije, kazao je kako je otočka poduzetnička zona ogledni primjer uspješne poduzetničke zone koja je dala i konkretne rezultate.

- Grad Otok prije samo dvije godine imao je proračun od 17 milijuna kuna dok je danas gradski proračun 71 milijun kuna. U razvoj grada, kroz razne projekte, do sada uloženo ukupno 238 milijuna kuna, rekao je Šarić.

Komentara 1

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
15:56 10.05.2019.

tako je ..navodno se Irci masovno sele u Hr

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije