Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUKOB U SABORU

Grmoja: Morao sam reći istinu o HDZ-u, nikada ne bih tražio ispriku Jandrokovića

Foto: Patrik Macek
1/4
10.05.2019.
u 11:34

"Ja nisam kriv što predsjednika Sabora boli činjenica da je zatajio Hrvate u Bosni i Hercegovini, što je Branko Bačić nosio crne torbe u aferi Fimi media, što je Josip Borić bio pomoćnik ministru Kalmeti kad su se bojili tuneli."

Ne mogu ostati miran na izdaju nacionalnih interesa i uvijek ću se boriti protiv toga, poručio je danas Mostov Nikola Grmoja naglasivši kako se ne misli ispričati jer je govorio istinu, ali kako isprike i ne očekuje.

Time se referirao na sinoćnji sukob s HDZ-om i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem gdje je, nakon što je većina odbila dva Mostova prijedloga – o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa te o uvođenju obaveze ishođenja građevinskih dozvola za gradnju baznih stanica za teleoperatere – HDZ-ovce nazvao izdajnicima te zauzvrat od Jandrokovića dobio poruku kako je "malo reći da je smeće". Koliko njegove optužbe bole HDZ, ustvrdio je, dokazuje i podatak da je s web-stranica Sabora uklonjen naslov njegove konferencije za medije – Domoljubi su ponovno izdali Hrvatsku.

– Rekli smo ono što je odavno trebali biti rečeno u Saboru, rekli smo istinu, nikad više poruka potpore nisam dobio jer sam im, nakon što je HDZ odbacio dva prijedloga koja idu u koristi građana i štite nacionalne interese, rekao sve ono što je istina – kazao je Grmoja. Iako u svim zemljama EU teleoperateri trebaju građevinsku dozvolu za postavljanje baznih stanica, HDZ je, podsjeća, taj prijedlog sinoć odbio.

– Znamo zašto, ne dolazi Angela Merkel besplatno u Zagreb dati podršku HDZ-u, a nakon toga odbacili su naš prijedlog o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa koji je godinu i pol bio u proceduri Hrvatskog sabora i nekako smo ga uz pomoć oporbe ipak uspjeli staviti na raspravu i glasovanje. Ako se sjećate, Domoljubna koalicija tijekom pregovora o sastavu Vlade Mostu je rekla da ne samo da bi Hrvatska trebala proglasiti isključivi gospodarski pojas, nego i da je to njihova obveza – nastavlja Grmoja.

Europska komisija u analizi iz 2013. utvrdila je da gubimo oko 160 milijuna eura godišnje zbog neproglašenja isključivog pojasa, dodaje, pa je lako izračunati koliko se Peljeških mostova u sve te godine moglo izgraditi izgubljenim novcem.

– Kako drukčije nazvati ljude koji to nisu donijeli nego izdajnicima. Pokušava se cijelo vrijeme sakriti istina, na mala vrata se pomalo uvodi policijska država. Ja nisam kriv što predsjednika Sabora boli činjenica da je zatajio Hrvate u Bosni i Hercegovini, što je Branko Bačić nosio crne torbe u aferi Fimi media, što je Josip Borić bio pomoćnik ministru Kalmeti kad se bojili tuneli. Nakon što se prijenos sjednice sinoć prekinuo, na mene su krenuli Đakić, Lucić, Baričević, Lončar, rekao sam im da su privatizacijski skakavci koji su opustošili Slavoniju više nego četnici – podsjeća Grmoja na sinoćnji incident u sabornici.

Ne misli da je pretjerao kad je Gordana Jandrokovića nazvao "njonjom", nadimkom koji se godinama vezuje uz ime aktualnog predsjednika Sabora.

– To nije uvreda nego karakteristika da je Njonjo jer to najbolje oslikava servilnost Jandrokovića dok je bio u ulozi ministra, a i danas to dokazuju dokumenti Wikileaksa da je pohvaljen jer je suzbijao nastojanje Hrvata u BiH za trećim entitetom. Nijednu crticu izrečenog ne mislim povući, ja nemam oraha u džepovima, nemam afera, protiv mene ne mogu ništa osim raditi to što rade. HDZ je organizacija koja konstantno radi protiv hrvatskih nacionalnih interesa – proziva Grmoja. Imao je jako malo vremena sinoć za govor u Saboru, pa je morao s malo riječi, objašnjava, opisati politiku Jandrokovića kroz godine.

Ne misli da je sinoćnji incident bio neprimjeren jer, kaže, treba pogledati sve svjetske parlamente.

– Kad vidim da netko radi protiv nacionalnih interesa, ne mogu ostati miran, osjećam Hrvatsku i za nju ću se i boriti. Pitaju me hoću li tražiti ispriku Jandrokovića, on mene kao osoba ne zanima. Nikada ne bih od njega tražio ispriku, mogu se osjećati samo ponosno, nikada nisam cvilio ni jaukao, nisam nikada nikoga tužio, ni medije koji su svašta pisali o meni ni političke protivnike, a imam niz sudskih tužbi jer me financijski žele iscrpiti time. Ali neću stati, građani su me izabrali da se borim i primam udarce, zbog toga neću cvili i jaukati, nego ću se nastaviti boriti za nacionalne interese – kaže Grmoja priznavši kako je namjerno HDZ-u htio reći "što ih ide", ali nije očekivao onakvu reakciju Jandrokovića koji se, naglašava, dosad znao kontrolirati.

Upitan da komentira neprijavljenu imovinu ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, Grmoja je odgovorio kako još nema sve činjenice da bi znao pravu istinu.

– Moguće je imovinsku karticu nenamjerno krivo ispuniti, a moguće je i namjerno. Otvara se i pitanje firme koja mu je gradila kuću i vodila milijunske poslove sa županijom dok ju je Tolušić vodio, zato čekam odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. A o Tolušiću kao ministru ne mislim ništa dobro, cijela njegova politika se svela na PR – kaže Grmoja.

Podsjeća da se i njemu dogodilo da je krivo ispunio imovinsku karticu kad je umjesto iznosa kredita koji otplaćuje u kunama, napisao iznos u eurima. Zato je, dodaje, svjestan da je moguće pogriješiti, no nakon svega što mediji objavljuju o Tolušićevoj imovini, jasno mu je da bi s tom pričom moglo biti još svega. Možda je i to dio obračuna unutar HDZ-a, primjećuje, kao što zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić trenutačno govori zbog svega što mu se pripisuje unutar afere SMS.

– Konačno je nakon toliko godina u HDZ-u shvatio da tamo djeluje UDBA, pa zna koji ljudi sad vode stranku. Andrej Plenković pisao je o Kardelju, znamo što je bio ministar Božinović, znamo iz dokumenata o ključnom savjetniku premijera Vladimiru Šeksu da je bio suradnik UDBE, a podsjećam i da je HDZ zatvorio arhive nakon što ih je Most otvorio – zaključuje Grmoja.

Komentara 101

TE
tegovdizac
17:39 10.05.2019.

MOST je izašao iz Sabornice kada je trebalo braniti katoličku Crkvu i vatikanske ugovore pred povampirenom oporbom bero, mrak taritas i beljakom autokradicom.

IK
ikbmibm
12:26 10.05.2019.

Jadroković mu je adekvatno odgovorio.Grmoja je zaista škovaca od čovjeka.

DU
Deleted user
13:20 10.05.2019.

Istinu su trebali reči odmah, a ne dozirati kako im koji prijedlog zakona ne prođe. Niti u največim demokracijama svijeta vladajuči ne usvajaju prijedloge zakona koje predlaže opozicija. Opozicija se treba izboriti za vlast pa onda neka donosi zakone kakve hoće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije