Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presedan

Mjere opreza: Da bude gradonačelnik, a ne radi, kontrolirat će Skupština?

Milan Bandić
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/3
14.11.2014.
u 23:07

Nejasno je tko bi trebao nadzirati pridržava li se Bandić zabrana

Milan Bandić, ako odluka suca istrage zagrebačkog Županijskog suda postane pravomoćna, izaći će na slobodu kada na račun suda uplati 15 milijuna kuna, a na toj slobodi neće smjeti na bilo koji način kontaktirati sa 178 osoba, koje je USKOK predložio za svjedoke, niti će smjeti obavljati profesionalnu djelatnost gradonačelnika Grada Zagreba.

Samo na papiru

Ako spomenuta odluka postane pravomoćna, bit će riječ o presedanu, odnosno Bandić će biti prvi i jedini gradonačelnik u Hrvatskoj koji će tu funkciju imati samo – na papiru. Kako će se izrečene mjere opreza kontrolirati, kao ni tko bi ih trebao kontrolirati te što će se u cijeloj situaciji dalje događati s Bandićem, nije baš posve jasno.

– Ako ova odluka postane pravomoćna, mogu reći da će se raditi o presedanu jer je riječ o izabranom dužnosniku. No sudac istrage u ovoj situaciji morao je smisleno tumačiti odredbe Zakona o kaznenom postupku (ZKP) i odrediti ovakvu mjeru, koja za Milana Bandića faktički znači da bi on mogao biti samo protokolarni gradonačelnik. Konkretno to znači da on ne bi mogao obavljati ni poduzimati nikakve operativne funkcije – kaže Krešimir Devčić, glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda.

I dok bi zabranu kontakta sa svjedocima trebala nadzirati policija, i to, ako je suditi po Pravilniku o izvršenju mjera opreza iz svibnja 2014., na način da kod svakog od 178 svjedoka provjeri (!?) je li Bandić s njima pokušao kontaktirati, nejasno je tko bi nadzirao izrečenu mu zabranu obnašanja gradonačelničke dužnosti.

– Prema ZKP-u mjere zabrane obavljanja profesionalne dužnosti nadzire tijelo koje inače nadzire tu funkciju. Po mojoj ocjeni tu bi se moglo raditi samo o Skupštini grada Zagreba koja može u određenim situacijama izglasati nepovjerenje gradonačelniku pa bi isključivo Skupština kao predstavničko tijelo mogla biti ovlaštena provoditi ovu mjeru – kaže Devčić.

Hoće li to u praksi tako izgledati, za sada je teško reći, kao što je teško reći odnosi li se i zabrana kontaktiranja sa svjedocima i na Sandru Švaljek koja trenutačno obnaša dužnost gradonačelnice.

Švaljek još godinu dana

Ona za sada nije na popisu svjedoka, no usprkos tome, svaki Bandićev kontakt sa S. Švaljek, koji bi imao veze s funkcioniranjem grada, s obzirom na zabranu koja mu je izrečena, mogao bi se smatrati kršenjem mjere opreza i Bandića bi automatski vratio u pritvor.

Izrečene mjere opreza, kao uvjet jamčevine, mogu trajati dok za to postoji potreba, a najdulje do pravomoćnosti presude. Drugim riječima, ako odluka postane pravomoćna, a Bandić ustraje u svojoj prije izrečenoj nakani da neće dati ostavku, S. Švaljek na funkciji gradonačelnice mogla bi ostati najkraće do okončanja istražnog postupka. Koji će, po svemu sudeći, potrajati najmanje godinu dana. Kako će u svemu tome funkcionirati Bandić, koji zapravo ovim mjerama opreza postaje persona non grata u zgradi na Trgu Stjepana Radića, tek će se vidjeti.

Komentara 36

Avatar skynet
skynet
23:31 14.11.2014.

Cirkus se nastavlja.

Avatar stomih
stomih
23:27 14.11.2014.

Ovakvog suda ni u Haagu nema!

CH
chemica
23:41 14.11.2014.

O farso od države...Bandić ne smije obavljati posao gradonačelnika, ali smije doći na svoje radno mjesto?! Trebaju ga kontrolirati likovi za čiji je izbor kao vijećnika u Gradskoj skupštini osobno zaslužan?! Nekakva bacačica kladiva ili pak trener kuglanja. Koji je redikul smisli ovakve zakone...Zar mi, pošteni građani moramo stražariti pred gradskim poglavarstvom pa neka Bandić samo pokuša ući u njega, da istog trena izvršimo "građansko uhićenje" pa ga isporučimo u najbližu policijsku postaju? Ma murija bi prije pohapsila nas zbog "otmice". Logika nikada i nije stanovala u ovoj tužnoj balkanskoj priči.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije