Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

D. Strauss-Kahn u strogom zatvoru Rikers Island

Nitko iz MMF-a ne očituje se o prvim pozivima na ostavku. Pojavio se popis mogućih nasljednika
17. svibnja 2011. u 14:27 25 komentara 14 prikaza
Dominique Strauss-Kahn
Foto: AFP

U samo 48 sati izvršni predsjednik MMF-a Dominique Strauss-Kahn svoj superluksuzni apartman u hotelu na Times Squareu zamijenio je boravkom u ćeliji newyorškog zatvora poznatog i kao “novi Alcatraz”. Usto, Tagesschau prenosi poruku austrijske ministrice financija Marie Fekter Strauss-Kahnu da podnese ostavku.

Do 25 godina zatvora

CNN je izvijestio da je sutkinja Melissa Jackson šefu MMF-a odbila uvjetno oslobađanje uz jamčevinu od milijun dolara te mu je, zbog opasnosti od bijega, odredila pritvor najkraće do petka. Mjesto na kojem Strauss-Kahn čeka nastavak postupka zbog subotnjeg pokušaja silovanja sobarice u hotelu Sofitel ozloglašeni je zatvor Rikers Island u New Yorku.

I dok je branitelj Benjamin Brafman, koji je nekoć branio i Michaela Jacksona, tvrdio da je njegov klijent nedužan te da neće pobjeći jer želi sprati ljagu sa svoga imena, tužiteljstvo je ustrajalo na zaključku da “prijetnja kazne od 25 godina zatvora baš i nije poticaj da osumnjičeni ostane u SAD-u”.

Sarkozy i dalje šuti

Sutkinja je pritvor odredila uz čuđenje “kako se Strauss-Kahn naglo našao u avionu ako je doputovao u posjet kćeri”. DPA donosi opis kaznenog djela iz optužnog prijedloga: “Bez njezina pristanka žrtvu je zgrabio za grudi, pokušao joj strgnuti najlonke te ju je zgrabio za intimno područje... Njegov penis nasilno je dvaput došao u kontakt s njezinim ustima.”

Francuski mediji prenose “tugu i nevjericu” političara u EU, no pojavila su se imena mogućih nasljednika na čelu MMF-a: sadašnji Strauss-Kahnov zamjenik Amerikanac John Lipsky, francuska ministrica financija Christine Lagarde, bivši njemački ministar financija Peer Steinbrück, šef Europske banke za obnovu i razvoj Thomas Mirow, šef Deutsche Banka Josef Ackerman te desetak drugih. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy o skandalu se još nije očitovao.

“Novi Alcatraz” nova je adre

“Novi Alcatraz” nova je adresa šefa MMF-a

U zatvoru Rikers Island Dominique Strauss-Kahn bit će jedan od 14.000 zatvorenika pod nadzorom 1000 čuvara. Toliko ih jer je četvrtina zatvorenika ondje zbog nasilnih djela, 80% je ovisnika, a četvrtina je i pod psihijatrijskim tretmanom. Dodijeljena mu je zasebna ćelija duga 4 i široka 3,5 metara. Riječ je o kompleksu površine 1,7 četvornih kilometara na otočiću smještenom između Queensa i Bronxa. Rikers Island neformalno se naziva i “novim Alcatrazom”. Osim što će kao važna osoba biti izoliran od ostatka zatvora, šef MMF-a bit će posebno čuvan i tijekom dnevnih šetnji.

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Zemlja Mjesec
IZNIO I DOKAZE
Slavni sportaš šokirao: Zemlja je ravna ploča, lažu nam! A čovjek nije bio na Mjesecu
  • -obrisani-:

    ..“prijetnja kazne od 25 godina zatvora baš i nije poticaj da osumnjičeni ostane u SAD-u”.... >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> i do 25 godina za pokusaj silovanja....a koliko je to kod vas...dva i pol mjeseca ?????

  • @rea:

    Kako se je \"naglo našao u avionu\"? Naglo ?! Karta je bila rezervirana danima UNAPRIJED jer je imao dogovorene sastanke s Merkelicom et al. u vezi Portugala, Grčke i Irske!

  • @rea:

    xaron, Ovo samo pokazuje da pravda ipak (ponekad) pobijedi ________________________ Pravda, koja pravda?! I prije nego nego mu je dokazana krivica ?!