Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Culej: 'Kod nas oni koji su branili domovinu postajali su progonjeni kao zvijeri i zločinci'

Otvarajući izložbu Culej je upozorio na izokretanje povijesti, ističući kako je Hrvatska "neviđeni primjer" situacija kada se, kao u povijesnim filmovima ili knjigama, junak pretvara u zločinca, a zločinac u junaka.
14. studenoga 2019. u 12:10 17 komentara 520 prikaza
Otvorenje izložbe "Vukovar-Škabrnja - Dan sjećanja na Žrtve velikosrpske agresije"
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

"Vukovar-Škabrnja - Dan sjećanja na žrtve velikosrpske agresije" naziv je izložbe koja je u povodu obilježavanja 18. studenoga, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 1991. u četvrtak otvorena u Saboru u organizaciji HDZ-ovog zastupnika Steve Culeja.

Stevo Culej 'izuzetno opravdano' Culej podupire zahtjeve HVIDR-e za smjenom glavnog državnog odvjetnika

Otvarajući izložbu Culej je upozorio na izokretanje povijesti, ističući kako je Hrvatska "neviđeni primjer" situacija kada se, kao u povijesnim filmovima ili knjigama, junak pretvara u zločinca, a zločinac u junaka.

 "Kod nas oni koji su branili domovinu postajali su progonjeni kao zvijeri i zločinci, a oni koji su je napadali, uništavali i ubijali postajali su ugledni građani ovoga društva”, kazao je.

O Vukovaru ima puno istine, ali i puno laži 

 Culej je za Vukovar je rekao kako je "krv, muka i junaštvo”, neispričana priča u kojoj ima puno istine, ali i puno laži.

 "Ta laž će se prenijeti na buduće generacije, koje će moguće živjeti u toj laži kao što smo i mi živjeli nakon nekih prijašnjih ratova”, poručio je. No, istaknuo je, istinu ne može ništa zamijeniti i ona će jednom "kao vulkanska lava izaći van".

 Upozorio je da su se u Hrvatskoj veličali junaci koji ni 'j' od junaka nisu imali, a prezirali mali ljudi i ratnici koji su do zadnjeg dana ostali u Vukovaru jer nisu željeli ostavljati svoje suborce, posebice ranjenike po bolnicama.

Sabornica CJELODNEVNA RASPRAVA Vlada odbila svih tristotinjak oporbenih amandmana za proračun

Malo se zna o junacima i žrtvama Vukovara i cijele Hrvatske

Culej ističe kako se danas malo ili ništa u javnosti ne zna o vukovarskim junacima, žrtvama Vukovara i cijele Hrvatske. Smatra kako se "netko debelo potrudio" da danas u Hrvatskoj nemamo junake u ratu, "ali imamo one koju su krivi za taj rat i koji su zločinci".

 Navodi kako s hrvatske strane ima jako puno onih koji su procesuirani po zapovjednoj odgovornosti, a ne zna se koliko ih je po toj osnovi procesuirano s velikosrpske agresorske strane. 

 Ističući kako se ne smije dogoditi da se na buduće generacije prenose zablude i laži, Culej kritizira što se danas u Hrvatskoj ne snimaju filmovi koji će prikazati bitke u Vukovaru, Škabrnji ili u drugim mjestima.

Branko Bačić Pitanje Dana antifašističke borbe Bačić: Dogovoreno je da će Odbor za ratne veterane povući amandman

 Izložba se sastoji od fotografija Vukovara prije i poslije Domovinskog rata, razaranja grada koje su počinile srpske paravojne postrojbe i bivša JNA, fotografije vukovarske bolnice, lokacije masovne grobnice na Ovčari, Borova Sela, srpskog koncentracijskog logora.

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
  • Bogodol:

    U podpunosti se slažem sa Stevom, stvarnost je jako gorka kad vidimo da su naši junaci (Norac, Kordić, Blaškić, u zatvoru umro Brodarac) odležali u zatvoru ili im se sudi (Glavaš, Merčep), da ne spominjem vrhovnike Herceg Bosne te za ... prikaži još! mene junaka Slobodana Praljka koji je iz očaja vapijući za istinom popio otrov, a zločinci mirno šetaju. Mediji izjednačuju sve strane, nismo svi isti, Hrvatski vojnici (HV i HVO) nisu ubili niti jednog pravoslavnog popa ili hodžu dok su četnici i muslimani ubili dosta svećenika i fratara, pardon Hrvatski vojnici su "pišali po zarobljenom četniku" ali samo u Brešanovom filmu i kad sam vidio tu scenu i dio filma zgadio mi se Brešan da više ne želim vidjeti i jedan njegov film, takvi kao on zajedno sa plaćenim pljuvačima bacaju drvlje i kamenje na Hrvatske branitelje. Pročle Nedjelje sam bio u Vukovaru, pčelarska udruga Zrinski iz Sl. Broda je išla u obilazak znamenitih mjesta po Vukovaru, zapalili smo svjeće i položili vjenac, osjećao sam se tužno kad sam vidio što su četnici učinili i stvarnost da slobodno hodaju i ne žele odati podatke gdje su kosti tzv. nestalih, nemože čovjek nestati. Vrh naše sudbene i zakonodavne vlasti kao i veliki dio ostalih struktura je premrežen Udbinim koncima i zato je takva situacija, ti konci su dosta jaki što se vidi po gorkoj stvarnosti.

  • oo8787:

    Bravo Culej, ovo je sramota što se radi od naše države koja je upravo krvlju hrvatskih branitelja stvorena u oslobodilačko-obrambenom domovinskom ratu.

  • bakulušić:

    Baveći se progonom branitelja i "ustaša", državne vlasti nisu imale vremena za "ranjivu skupinu", njihove zločine i zločince. To je ostavljeno za neka druga vremena. Nije zgodno dirati u tetkiće, bratiće, ujčeviće...i "školske drugare".