Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UOČI IZBORA

CSU gubi podršku, desno-populistička ofenziva nije se isplatila

Horst Seehofer
Reuters/Pixsell
19.07.2018.
u 20:26

Da se sljedeće nedjelje održavaju izbori za bavarski parlament, CSU bi osvojilo svega 38 posto glasova, tri posto manje nego u svibnju.

Kršćansko-socijalna unija (CSU) koja u Bavarskoj zastupa demokršćansku opciju, nešto manje od tri mjeseca uoči pokrajinskih izbora gubi na popularnosti, objavio je u četvrtak javni servis ARD.

Da se sljedeće nedjelje održavaju izbori za bavarski parlament, CSU bi osvojilo svega 38 posto glasova, tri posto manje nego u svibnju i povijesno najslabiji rezultat zabilježen u ispitivanju javnog mnijenja javnog servisa koji se provodi uoči pokrajinskih izbora. U usporedbi s posljednjim pokrajinskim izborima prije pet godina. CSU je izgubio podršku gotovo deset posto birača.


 
Sedamdeset i osam posto ispitanih smatra da je stranci naškodio žestoki sukob između predsjednika CSU-a i kancelarke i predsjednice Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel oko smjernica izbjegličke politike. Sukob između stranaka, koje na saveznoj razini tvore demokršćansku Uniju CDU/CSU, prijetio je raspadom Unije i nove njemačke vlade.
 
"CSU je potpuno pogrešno procijenio situaciju: svojim okretanjem udesno nije naškodio AfD-u nego je samo mobilizirao liberalne snage u Bavarskoj“ rekao je politolog Heinrich Oberreuter u razgovoru za ARD.

Stranku već godinama potresaju i unutarstranački sukobi izraženi u osobnoj netrpeljivosti između Horsta Seehofera i premijera Bavarske Markusa Soedera koji je funkciju u veljači preuzeo od Seehofera. Istodobno raste popularnost stranke Zeleni koja je sa 16 posto druga stranka u Bavarskoj, ispred socijaldemokrata (13 posto) te desnih populista Alternative za Njemačku (AfD) s 12 posto.

Horst Seehofer
1/4

Komentara 5

5S
505.scrtom
21:38 19.07.2018.

CSU je prije svega najjača stranka u Bavarskoj a ako zatreba dobit će glasove od AFD a i nitko im ne može ništa.Lijevi i zeleni nemaju šanse u Bavarskoj.

LE
LeandroZG
21:13 19.07.2018.

"svega" 38%, kao da se radi o,svega 1.2 %

DS
ds
22:00 19.07.2018.

Sta na to kaze Her Juratovic,strucnjak za autoolupine?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije