Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povijesna odluka

Njemačka: Građani ne moraju plaćati TV-pretplatu za drugi stan

Ilustracija
Foto: Reuters/PIXSELL
18.07.2018.
u 11:24

Mjesečna TV pretplata u Njemačkoj trenutno iznosi 17,50 eura. Javni servisi ARD, ZDF i Deutschlandradio skupe godišnje više od preko osam milijardi eura od TV pristojbi

Ustavni sud Njemačke proglasio je u srijedu sadašnji sustav naplate TV pretplate u Njemačkoj sukladnim s njemačkim ustavom čime je odbijena žalba nekoliko tužitelja.

"Emitiranje programa na području čitave Njemačke svakom u ovoj zemlji pruža realističnu mogućnost prijema programa“, rekao je potpredsjednik Ustavnog suda Ferdinand Kirchhof prilikom obrazloženja presude.

Tužitelji su, između ostalog, htjeli ukinuti pravilo po kojem se od 2013. pretplata određuje prema domaćinstvu a ne pojedincu. U svojoj tužbi tužitelji su isticali neustavnost ovog pravila koje više opterećuje domaćinstva sa samo jednim članom.

Istodobno, ustavni sud je udovoljio jednom dijelu tužbe koji se odnosi na vlasnike dva i više stanova. Ti građani ubuduće neće morati plaćati TV pristojbu za sve stanove koje posjeduju nego samo za jedan.

Mjesečna TV pretplata u Njemačkoj trenutno iznosi 17,50 eura. Javni servisi ARD, ZDF i Deutschlandradio skupe godišnje više od preko osam milijardi eura od TV pristojbi što je glavni izvor financiranja javnog servisa. Pretplatnicima za to stoji na raspolaganju nekoliko desetaka TV  brojni radio programi.

Ustavni sud je zaključio da je visina pretplate primjerena.

"Visina pretplate od 17,50 eura je, ako se u obzir uzme bogata ponuda javnog servisa, potpuno primjerena“, stoji u obrazloženju presude.

Privatne medijske kuće i pojedinci više su puta bezuspješno pokušavali sudskim putem dovesti u pitanje sustav TV pretplate u Njemačkoj.

Ovo je 10 najskupljih gradova na svijetu – čak 4 iz jedne države:

Ilustracija
1/11
Ključne riječi

Komentara 4

AA
aabbcc
12:16 18.07.2018.

Mi ce mo to uvesti samo za tajkune sa 3 i vise stanova, kuca da ne placaju tv-pretplatu, vodu, komunalije, porez i ostalo, jer puno para.__ Oni do dva stana, dvije kuce mogu nekako placati .

KA
KaraMarko
13:24 18.07.2018.

54 eura svaka 3 mjecesa... kakvi su to kriminalci svabski...

Avatar Juki
Juki
12:44 18.07.2018.

A što provajder ima s HTV.om?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije