Naslovnica Vijesti Svijet

Kremlj optužuje Trumpa za pritisak na EU oko plina

'Opskrba energentom putem plinovoda ne vodi u ovisnost jedne zemlje o drugoj. To je jamstvo stabilnosti i budućeg razvoja'
12. srpnja 2018. u 15:34 4 komentara 439 prikaza
NATO summit
Foto: Reuters/PIXSELL

Kremlj je u četvrtak poručio da se ne slaže s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom koji je Njemačku opisao kao "zarobljenika" Moskve zbog ovisnosti o ruskom plinu, ocijenivši da je njegova izjava dio američkih napora da se Europu primora na kupovinu američkih energenata.

Američki predsjednik je u srijedu na summitu NATO-a u Bruxellesu oštro napao Njemačku, posebno se okomivši na plinovod Sjeverni tok II, zbog čega je, kako je rekao, Njemačka postala zarobljenik Rusije.

Nato summit NA SUMMITU NATO-a Brutalne optužbe! Pročitajte što sve Trump ima protiv Njemačke

On je jasno Njemačkoj kazao da je pogrešno podržavati taj 11 milijardi dolara vrijedan projekt plinovoda preko Baltika i nastaviti uvoziti još više ruskog plina, dok su istodobno članice EU-a spore u izdvajanju novca za zajedničku obranu protiv, između ostalih, te iste Rusije.

"Moram reći da je jako tužno kada Njemačka sklapa velike naftne i plinske dogovore s Rusijom, a od nas se očekuje da je štitimo od Rusije, dok oni svake godine plaćaju milijarde Rusiji", rekao je Trump u srijedu tijekom radnog doručka s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov tvrdi da se radi o eskalaciji američke kampanje u cilju da se Europu odgovori od kupovine ruskog plina i da se umjesto toga usmjeri na američki energetski sektor.

Mario Matković Hrvatsko plinsko tržište trenutačno 
je u fazi niske profitabilnosti

"Što se tiče njemačke ovisnosti o ruskom plinu, ne možemo se složiti s tom tvrdnjom. Opskrba energentom putem plinovoda ne vodi u ovisnost jedne zemlje o drugoj. To je jamstvo stabilnosti i budućeg razvoja", kazao je Peskov.

On je američke pritužbe da novi plinovod predstavlja "nepoštenu konkurenciju" ocijenio pokušajem da se europske zemlje prisili na kupovinu skupljeg američkog ukapljenog prirodnog plina.

"Mi smatramo da je to pitanje ekonomskog nadmetanja te da kupci moraju samo donijeti svoje odluke", kazao je Peskov.

Ilustracija Završen joint venture s Enijem Ina vjeruje da će uz investicije i istraživanja još dugo crpiti plin

Trump je Njemačku optužio da je pod potpunom kontrolom Rusije jer od te zemlje dobiva skoro 70 posto svoje energije, spomenuvši pritom i ulogu bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schroedera u ruskom plinskom biznisu.

Washington upozorava da zapadnoeuropske tvrtke koje sudjeluju u izgradnji plinovoda riskiraju sankcije.

Zagreb: Potpisivanje ugovora o prijenosu poslovanja između INA-e i Enija Potpuni vlasnik Ina kupuje Enijev udio u plinskim poljima u sjevernom Jadranu

U projektu Sjeverni tok II sudjeluje pet zapadnih kompanija: njemačke Wintershell (BASFn.DE) i Uniper (UN01.DE), austrijska tvrtka OMV (OMVV.VI), anglonizozemski Shell (RDSa.L) i francuski Engie (ENGIE.PA).

>> Donald Trump na NATO summitu

NATO summit
1 / 16
Donald Trump na NATO summitu
Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar ovdje Maks
  ovdje Maks:

  Konkurencija umanjuje cijene, LNG je pravi korak!

 • Joel:

  U suvremenoj demokraciji politika nikako ne smije utjecati na gospodarstvo (tako učimo na fakultetima). Gospodrstvom isključivo vlada zakon ponude i potražnje (i to je po definiciji točno). I sve to jest baš tako osim kad to nije na ruku politici. ... prikaži još! Rješenje ove jednadžbe je očigledno i glasi; krupni kapitalisti upravljaju politikom. Izbori, parlamenti, kongresi su tu kao jedno super organizirano kazalište.

 • jureh77:

  izdajnici potpisuju ugovore za kupnju skupljeg plina, jer moraju slušati one koji su ih postavili na položaj