Naslovnica Vijesti Svijet

U Njemačkoj dižu uzbunu jer je svaka druga mirovina niža od - 800 eura

Ministar rada Hubertus Heil (SPD) u petak predstavlja svoj mirovinski koncept kojim bi se trebalo izbjeći siromaštvo u starost
12. srpnja 2018. u 22:25 16 komentara 3127 prikaza
Bundestag
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Gotovo svaka druga mirovina u Njemačkoj je niža od 800 eura mjesečno a većina mirovna je ispod granice od 1000 eura, proizlazi iz izvješća ministarstva rada objavljenog u četvrtak.

Nato summit NA SUMMITU NATO-a Brutalne optužbe! Pročitajte što sve Trump ima protiv Njemačke

„48 posto mirovina je niže od 800, a 62 posto od 1000 eura“, stoji u odgovoru ministarstva rada na upit zastupničkog kluba stranke Ljevica.

Državno mirovinsko osiguranje je istodobno naglasilo kako se ne radi o „realnoj“ slici jer da se kod mnogih primatelja najnižih mirovina radi o osobama koje su godinama kao samostalni poduzetnici uplaćivale najniži iznos u mirovinsko osiguranje kao i o osobama koje su kratko razdoblje uplaćivale u mirovinski fond.

izbjeglice IZBJEGLICE 1200 eura za dobrovoljan povratak u zemlju porijekla

Velika su većina umirovljenika s najnižim mirovinama, njih 64 posto, žene.

„Ovi podaci su alarmantni“, rekla je Sabine Zimmermann iz stranke Ljevica za agenciju AFP. Ministar rada Hubertus Heil (SPD) u petak predstavlja svoj mirovinski koncept kojim bi se trebalo izbjeći siromaštvo u starosti.

Osobe čije ukupna mjesečna primanja ne prelaze 836 eura u Njemačkoj imaju pravo na neki oblik socijalne pomoći.

Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Django
  Django:

  Je kak sad? 800€ mirovine, 600€ stan, za struju i vodu 100€, za kruh i mlijeko ostane 100€ iliti 720HRK. Blago onima koji su otišli raditi u Njemačku, smiješi im se bezbrižna starost.

 • sokodnaranče:

  Njemačka banana

 • Avatar matteo999
  matteo999:

  salonskim leftardima iz SPD-a bi daleko bolje bilo da se, umjesto za interese afroazijskih muslića i domaće populacije pedera i lezbika, brinu za interese njemačkih radnika/umirovljenika... Sa trenutnom politikom mogu biti samo politički isprdak ne samo u Njemačkoj nego i u ostatku EU.