Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBLJETNICE

Crvene beretke u Splitu uručene novim pripadnicima 3. mehanizirane bojne "Pauci"

Svečani mimohod pripadnika Hrvatske vojske i hrvatskih branitelja
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/16
28.04.2019.
u 20:24

Svečanoj ceremoniji uručenja beretki prethodila je misa za poginule, nestale i umrle pripadnike 4. gardijske brigade koju je predvodio vojni kapelan fra Božo Ančić.

Osim u Kninu, svečano obilježavanje 28. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade "Pauci" i 12. obljetnice ustrojavanja 3. mehanizirane bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene održalo se u nedjelju i u Splitu, a na svečanoj ceremoniji ispred spomen- kapelice "Sveti Križ" Dračevac uručene su crvene beretke novim pripadnicima 3. mehanizirane bojne Pauci.

Svečanoj ceremoniji uručenja beretki prethodila je misa za poginule, nestale i umrle pripadnike 4. gardijske brigade koju je predvodio vojni kapelan fra Božo Ančić.

Novim pripadnicima 3. mehanizirane bojne Pauci beretke su uručili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid, zapovjednik 3. mehanizirane brigade Pauci bojnik Samir Mršić i dopredsjednik Udruge 4. gbr Pauci Miljenko Modrić.

"Kao pripadnike Pauka, obvezujem vas na postignuća, jer samo se kroz postignuća možete odužiti svojim prethodnicima, a nasljednike zadužiti", poručio je general Kundid novim pripadnicima.

Također, obljetnice Brigade i Bojne Pauci obilježene su svečanim mimohodom pripadnika Hrvatske vojske i hrvatskih branitelja splitskom rivom gdje su bili i ministar Krstičević i general zbora Šundov sa suradnicima, a pridružili su im se i predstavnici lokalnih vlasti.

Župan Boban: "Pauci" udarni i u ratu i u miru 

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban zahvalio je Hrvatskoj vojsci na angažmanu u pomoći civilnom stanovništvu i pripadnicima 4. gardijske brigade čestitao njihov dan.

"Kako su bili udarni u ratu, tako su i danas predvoditelji niza humanitarnih, socijalnih i drugih aktivnosti. Hvala im jer nam pokazuju ono što nam je u ovome trenutku zaista najpotrebnije, a to je - zajedništvo", rekao je Boban.

Istaknuvši nemjerljiv doprinos legendarnih "Pauka" u stvaranju hrvatske države, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara rekao je da su Splićani još jednom dokazali koliko im znači ova legendarna brigada.

"Uvijek govorim kako Split ima mnoge biljege, ali jedan od najznačajnijih i jedan na koju smo najponosniji je upravo 4. gardijska brigada", istaknuo je Krstulović Opara.

U sklopu prigodnog programa, pripadnici Počasno-zaštitne bojne izveli su pokazni vojno-akrobatski program, a posebnu čestitku 4. gardijskoj brigadi uputila je akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva "Krila Oluje".

Ministar Krstičević: Bez potpore naroda nema ni jake vojske

Na širem području Obale Hrvatskog narodnog preporoda i Obale Lazareta organiziran je i taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme Hrvatske vojske koje su tijekom vikenda obišli brojni građani.

Izloženo naoružanje razgledao je i ministar Krstičević koji je istaknuo kako je upravo ono dokaz da Hrvatsku čuva moćna i respektabilna vojska te najavio daljnje ulaganje u njezino opremanje i modernizaciju.

"Vidimo danas ovdje kako narod voli svoju vojsku, a to je nešto čemu smo svjedočili i u Domovinskom ratu. I meni je drago da je ova Vlada osnažila taj odnos naroda i Hrvatske vojske, jer bez potpore naroda, nema ni jake vojske“, zaključio je.

Ministar Krstičević prisjetio se i poznatog poklika pripadnika 4. gardijske brigade: "Kad krenemo, gorit će nebo i zemlja" te istaknuo kako je upravo crvena beretka, simbol izborene slobode.

Svečanost obilježavanja obljetnica svojim je izvedbama uveličala Klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj".

Program obilježavanja obljetnice 4. gardijske brigade završava svečanom akademijom u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u sklopu koje će se održati promocija poštanske marke 4. gardijske brigade Pauci.

Komentara 6

DU
Deleted user
22:35 28.04.2019.

Čestitke Paucima!

Avatar Urbani
Urbani
04:52 29.04.2019.

Hrvatska ponovo postaje ozbiljna drzava, pohvala Gen. Krsticevicu i vladi!

Avatar Urbani
Urbani
04:47 29.04.2019.

Svaka vam ČAST!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije