Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDZ I DALJE NAJJAČI

Crobarometar: SDP-u ugrožen monopol na ljevici, rad Milanovića ne odobrava 53 posto građana

Foto: Dnevnik Nove TV
1/12
23.04.2021.
u 19:52

Raste nezadovoljstvo radom Vlade koju ne podupire 60 posto građana, a podupire njih 34 posto. Očekivano, većina HDZ-ovog biračkog tijela stoji iza odluka Banskih dvora.

Prvi dio travnja obilježile su afere vezane uz pravosuđe i tragična smrt dvoipolgodišnje curice iz Nove Gradiške. Jedna od glavnih tema u medijima su bili zahtjevi za reformom pravosuđa, poruke predsjednika Zorana Milanovića, kao i sve veći broj novooboljelih od koronavirusa. 

Crobarometar Dnevnika Nove TV donosi što građani misle o najvećim političkim strankama i glavnim akterima. Istraživanje je provela agencija Ipsos na 986 građana metodom osobnog razgovora od 1. do 20. travnja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.

HDZ najjači, sve više apstinenata

Istraživanje i dalje pokazuje da je HDZ i dalje najjača stranka. Andrej Plenković može računati na potporu 29,3 posto birača.
SDP ima gotovo upola manje, ima podršku samo 15,1 posto birača. Nastavi li se taj trend te uz moguću pobjedu Tomislava Tomaševića na lokalnim izborima, SDP bi nakon gotovo tri desetljeća i službeno izgubio monopol na ljevici. 

Foto: Dnevnik Nove TV

Stranka Možemo se stabilizirao na 3. mjestu s potporom od 8,7 posto, no to je zapravo njihova snaga samo u Zagrebu. Na četvrtom mjestu je MOST s potporom od 7,7 posto, dok je na petom mjestu Domovinski pokret sa 6,6 posto.

Od ostalih stranaka najbliže izbornom pragu ovaj mjesec je Živi zid, stranka koja sada uživa potporu od 3,4 posto. Radnička fronta mogla bi računati na 1,7 posto, a Centar na 1,2 posto. Tu su još IDS s 1,1 posto te HSS i HSU s 1 posto potpore. Sve ostale stranke, od ljevice do desnice, ispod su jedan posto, a zajedno bi osvojili 6,4 posto. Tu se SDSS s 0,9 posto potpore, HNS s 0,8 posto, Suverenisti mogu računati na potporu od 0,4 posto i na kraju Reformisti su na 0,3 posto.  

Raste broj apstinenata, onih koji nemaju koga zaokružiti, i njih je u travnju 16,8 posto. U prosincu je bilo samo 5 posto onih koji ne znaju za koga bi glasovali, a sada ih je više od 16 posto, što govori o drastičnom rastu tih građana. 

Vlada bez potpore, a zemlja stabilno pesimistična

Raste nezadovoljstvo radom Vlade koju ne podupire 60 posto građana, a podupire njih 34 posto. Očekivano, većina HDZ-ovog biračkog tijela stoji iza odluka Banskih dvora.

Foto: Dnevnik Nove TV

Zemlja je stabilno pesimistična, da idemo u pogrešnom smjeru misli 70 posto građana, a njih 23 posto smatra suprotno, ne zna 7 posto. 

Predsjednik gubi većinu za potporu

Više nema većine građana koji podupiru rad Zorana Milanovića. Predsjednik je dobio skupinu nezadovoljnika, njih 53 posto koji ne odobravaju njegov rad. Taj postotak raste već treći mjesec. Istodobno, 40 posto ispitanika odobrava rad predsjednika. Ne zna njih 7 posto. Očekivano, najveću potporu Milanović ima među biračima SDP-a, slijede birači Možemo, MOST-a, a podupire ga i svaki četvrti HDZ-ov birač.

Crobarometar Dnevnika Nove TV  pokazuje da su i institucije izgubile potporu. Tako najbolje i dalje prolazi Ured predsjednika s 2,66 ili „trojkom“, zatim  Vlada s potporom od 2,43 ili „dvojkom“ i na kraju Hrvatski sabor s ocjenom 2,14 ili „dvojkom“.

 

Komentara 9

XM
xman100
20:17 23.04.2021.

Koliko posto ljudi odobrava njegov nerad?

Avatar kotacic99
kotacic99
23:08 23.04.2021.

Rad Predsjednika Republike, kako to gordo zvuči! Može li netko dati definiciju rada?

Avatar Dmitrij Ivanovič Mendeljejev
Dmitrij Ivanovič Mendeljejev
06:33 24.04.2021.

Dok god najjace oruzje nasih stranaka budu jedinstvo, ideali, svjetonazori, bedemi i slicne jadne fraze, frazetine i parole,, a ne rad, znanje, strucnost. programi i rezultati, Hrvatska more samo dalje u drustvo drzava kao Gvineja Bisao, Mali, Gornja Volta, Banglades,,,,, a Hrvati prema iiseljavanju iz Hrvatske i u konacnici (ne predalekoj) prema izumiranju. .O jedinstvu, idealima i bedemima pisali smo sastvke, zadace i slusali u skolama starog Jose u jugi, i znamo gdje nas je to dovelo, ali ieto dokaza da povjest NIJE uciteljica zivota, jer i danas sluzamo skoro pa iste fraze; jedinstvo, ideologija, tekovine,,,,,Govre da su oni prilika, da su oni mladi i novi, da smo s njima u sigurnim rukama,,,,,,Kakve prilike, kakvi mladi, kakve sigurne ruke,,,,,,,????? Jel su to oni koji odmah nakon sto sjednu u fotelje pocnu izmislajti nove nacine kako jos vise oguliti ionako siromasno gradjanstvo, a sve pod opravdanjem da moraju popraviti ono sto su zeznuli njihovi prethodnici?? Ili mozda oni, koji tuku ljude, ubijaju ih po cestama bahatom voznom,,,,,sudjeluju u visemilijunskim malverzacijama, lagodno zive na privilegijama drzavnih jasli ....Blago nama sa takvim strankama i politicarima,,, iako narod medju kojim takvi uopce imaju rejting veci od 0% nije bolje ni zasluzio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije