Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREKRŠILI SVE KORONAMJERE

Crna Gora uhitila episkopa Joanikija i srpske svećenike

Pilgrims walk to the medieval monastery of Ostrog and challenge coronavirus restrictions, in Niksic
Foto: STEVO VASILJEVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/6
13.05.2020.
u 23:28

Nenad Popović: Uhićenjem vladike i svećenika SPC-a Crna Gora ogoljela je svoje antisrpsko, autoritarno i komunističko lice

Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i sedmorici svećenika Srpske pravoslavne crkve Tužiteljstvo Crne Gore odredilo je pritvor od 72 sata zbog molitvene šetnje koja je, unatoč svim zabranama zbog epidemije koronavirusa, okupila nekoliko tisuća vjernika. Episkop Joanikije i mitropolit SPC-a u Crnoj Gori Amfilohije predvodili su molitvenu šetnju ulicama Nikšića koja je organizirana u povodu dana svetog Vasilija Ostroškog.

Zloupotreba vjernika

SPC od početka ove godine organizira molitvene šetnje širom Crne Gore zbog protivljenja zakonu o slobodi vjeroispovijesti koji regulira vlasništvo nad crkvenom imovinom. SPC se protivi tome zakonu jer, kako tvrde, putem njega im “Crna Gora želi oteti crkve i manastire”. Navode i kako SPC u Crnoj Gori ima 700 svojih objekata.

Ova zadnja litija događala se u vrijeme mjera koje je sredinom ožujka donijela crnogorska vlada s ciljem suzbijanja epidemije koronavirusa tako da su ovaj put reagirali i policija i tužiteljstvo. Svećenici su privedeni nakon što je Nacionalno koordinacijsko tijelo za zarazne bolesti pozvalo tužiteljstvo da najhitnije poduzme zakonske mjere i procesuira organizatore nezakonitog i epidemiološki visokorizičnog javnog okupljanja.

– Oni su suprotno naredbama Ministarstva zdravstva prekršili zabranu okupljanja na javnom mjestu i na nikšićkim ulicama organizirali obavljanje vjerskog obreda kojem je prisustvovao veći broj građana – izvijestilo je Osnovno državno tužiteljstvo Nikšić.

Ovim povodom oglasio se i glavni državni tužitelj Ivica Stanković koji je rekao da će svi koji svjesno krše mjere i naredbe nadležnih organa izazvati odlučnu reakciju tužiteljstva. Najavio je i kako će svi oni za koje se utvrdi da su prekršili propisane mjere kazneno odgovarati.

Privođenje episkopa i svećenika izazvalo je i novo okupljanje građana, koji su ispred policijske postaje u Nikšiću i zgrade tužiteljstva tražili njihovo puštanje na slobodu. Spremna za reakciju bila je i policija s opremom za razbijanje demonstracija, ali nisu imali potrebe reagirati. Zbog uhićenja episkopa Joanikija oglasio se i službeni Beograd koji je zatražio njihovo puštanje na slobodu.

Predsjednik Srpske narodne partije i ministar u Vladi Srbije Nenad Popović ocijenio je jučer da su vlasti Crne Gore uhićenjem vladike Joanikija i svećenika SPC-a do kraja ogolile svoje “antisrpsko, autoritarno i komunističko lice”.

Nikad lošiji odnosi

Sve to izazvalo je nove probleme u odnosima Beograda i Podgorice čiji odnosi nikada u povijesti nisu bili lošiji. Crna Gora optuživala je Beograd i za pokušaj državnoga udara kada su uhićeni neki od srbijanskih državljana. Isto tako Beograd su optuživali i za razne napade na Milu Đukanovića i sustavno protupolitičko djelovanje protiv Crne Gore. S pojavom litija Beograd je optužio Crnu Goru da na međusobnoj granici kopa rovove, kao i da državna politika Crne Gore sustavno radi protiv interesa tamošnjih Srba. Beograd službenoj Podgorici zamjera i približavanje NATO-u i priznanje Kosova.

Komentara 5

DU
Deleted user
07:57 14.05.2020.

čudno da nisu napisali uhapšeni

DU
Deleted user
07:51 14.05.2020.

Svećenici nisu iznad zakona, nadalje lijepo im je primati pare od države ali nije im drago poštivati zakone te države! Neka im sude kao svakom normalnom građaninu!

BH
Bunjevac=Hrvat
07:34 14.05.2020.

Ovako nešto nije moguće u katoličkoj crkvi zbog drugačijeg ekleziološkog ustrojstva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije