Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Crnogorski mediji: Srbija na granici zaplijenila tri respiratora za Crnu Goru

"Što se tiče tri respiratora, ne možemo računati na njih, jer ih je zaplijenila Republika Srbija. Aparati su naručeni od predstavnika švedskog proizvođača respiratora, koji ima sjedište u Srbiji. Ali s obzirom na to da je za tu vrstu opreme uvedena zabrana, isporuka nije moguća", rekao je Čirgić dnevniku Vijesti
26. ožujka 2020. u 10:33 1 komentara 2595 prikaza
Coronavirus - UKE Hamburg
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Tri od pet respiratora koje je crnogorski Fond za zdravstveno osiguranje naručio od predstavnika švedskog proizvođača, čije je sjedište u Beogradu, Srbija je zadržala na granici s Crnom Gorom te potom zaplijenila, pišu u četvrtak podgoričke Vijesti.

Stevan Jovetić Pomažu u borbi Crnogorski sportaši šalju u domovinu novac i respiratore

Kako je tom listu potvrdio direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić, ta ustanova, zadužena za nabavku medicinske opreme i materijala za potrebe crnogorskog zdravstvenog sustava, potpisala je ugovor s dobavljačem za kupovinu pet aparata, a ranije su isporučena dva.

"Što se tiče tri respiratora, ne možemo računati na njih, jer ih je zaplijenila Republika Srbija. Aparati su naručeni od predstavnika švedskog proizvođača respiratora, koji ima sjedište u Srbiji. Ali s obzirom na to da je za tu vrstu opreme uvedena zabrana, isporuka nije moguća", rekao je Čirgić dnevniku Vijesti.

Tom listu, kako se navodi, na pitanja o zapljeni respiratora nije odgovorilo ni srbijansko diplomatsko predstavništvo u Podgorici niti crnogorsko veleposlanstvo u Beogradu.

KBC Zagreb IMALI SU I VEĆE AMBICIJE PPD donirao čak sedam respiratora KBC-u Zagreb: 'Toliko smo ih pronašli na tržištu'

EU donirala 3 milijuna eura crnogorskom zdravstvenom sustavu 

Europska unija donirala je hitnu pomoć Crnoj Gori u vrijednosti od tri milijuna eura, namijenjenu zdravstvenom sustavu te zemlje, namijenivši i dodatnih 50 milijuna za dugoročni program pomoći u skladu s potrebama, a najviše za zdravstvo, gospodarstvo i preduzetnike, objavio je na twitteru šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav.

Komentirajući informaciju o pomoći Bruxellesa crnogorski premijer Duško Marković izrazio je Uniji zahvalnost na potpori Crnoj Gori u borbi protiv zaraze koronavirusom ističući da su  "europske vrijednosti i solidarnost na djelu", dok je crnogorski predsjednik Milo Đukanović rekao da „EU pokazuje da je uz Zapadni Balkan i u teškim vremenima“.

Pevex
ZASUČITE RUKAVE
Proljetni mini make over: Ovog proljeća osvježite izgled svog doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
  • Avatar Beograđaninn
    Beograđaninn:

    Oglasila se Švecka firma koja ima prestavništvo u Beogradu i izjavila da je Crnoj Gori isporučeno i dostavljeno ono sto su poručili. I ako je u srbiji ( isto kao i evropi) uvedena zabrana izvoza medicinskih srestava Srbija je dozvolila ... prikaži još! izvoz respiratora za crnu goru. Znaci poručili su 2 respiratora i toliko su i dobili