Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Provedba Istanbulske konvencije

Crkvi ide trećina novca za skloništa za žene

Ilustracija
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
24.04.2018.
u 17:58

Od oko 70 milijuna kuna, koliko će država ove godine uložiti u provedbu mjera iz IK, 6,8 milijuna dobit će skloništa za zlostavljane žene.

Jedan od najčešće korištenih argumenata protiv Istanbulske konvencije do njezine ratifikacije, ali i kasnije, bio je onaj da će njezinom ratifikacijom profitirati “lijevo-liberalne” udruge. Iz odgovora koji je Vlada prošloga tjedna dala zastupniku Živog zida Ivanu Viliboru Sinčiću čini se kako većina tog novca ipak neće otići na lijevu stranu nevladina sektora, nego upravo najvećem protivniku Istanbulske – Crkvi.

Unesene sve mjere

Naime, od 70-ak milijuna kuna godišnje, koliko će država izdvojiti za provedbu Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji, u koju su lani u rujnu unesene sve mjere koje je predvidjela Istanbulska konvencija, 6,8 milijuna kuna dobit će skloništa za zlostavljane žene, a među njima je najviše onih koja vodi Caritas. Po projekcijama temeljenim na broju korisnica u 2017., Caritas Zagrebačke biskupije trebao bi dobiti oko 550.000 kuna, splitski Caritas 203,6, a šibenski 198,2 tisuće kuna. Tu je još Caritasov dom za žene i žrtve obiteljskog nasilja “Sv. Ana” iz Rijeke, koji bi trebao dobiti oko 750,5 te Dom za žrtve obiteljskog nasilja “Utočište Sv. Nikole” 502,5 tisuća kuna.

Skloništa koja vode ostale udruge podijelit će, dakle, oko 4,6 milijuna kuna, a svota koju će za zbrinjavanje zlostavljanih žena dobiti najčešće spominjana udruga B.a.B.e. iznosi 561.120 kuna, za rad Sigurne kuće Vukovarsko-srijemske županije.

 

Glavarina 3200 kuna

Novac za funkcioniranje skloništa za žene osigurava se kroz razdjel Ministarstva obitelji, koje na temelju natječaja sufinancira domove ovisno o broju korisnica. Mjesečna “glavarina” iznosi 3200 kuna.

Uz pomoć za skloništa nevladin sektor može ostvariti potporu za projekte i programe prevencije i suzbijanja nasilja, za što je ove godine osigurano 500.000 kuna, dok će se na edukaciju i tiskanje materijala utrošiti 40.000 kuna. Glavninom novca koji država daje za provedbu Nacionalne strategije, time i Istanbulske konvencije, financirat će se suzbijanje nasilja putem nadležnih državnih sustava, a tu su predviđeni programi obrazovanja, zapošljavanje žrtava, psihosocijalni tretmani, medijska kampanja...

Komentara 3

DO
dom7
20:01 24.04.2018.

Treba probleme u obitelji rjesavati skupa socijalna sluzba,psihijatar,obiteljski psiholog,ako su vjernici i duhovnik....A razvijati kod ljudi svijest da trebaju prijaviti kada vide da se nasilje dogada u susjedstvu...Sluzbe trebaju cuvati anonimnost tih prijavitelja...Samo kaznjavanje nasilnika da, ali to nije rjesilo problem....

VO
vodopad
06:41 25.04.2018.

crkva je uvjek najviše pomagala a kojekakve udruge su tu samo da uzmu novce i dobro žive

HR
Hrabraja
21:41 24.04.2018.

Bas me zanima da li ce sad iz principa i savjesti vratiti novac

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije