Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nastupila zastara

Crkva potvrdila: Don Ivanov činio je djela pedofilije!

Nedjeljko Ivanov
Foto: Velimir Brkić
21.02.2014.
u 17:59

Nakon konferencije za novinare, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, koji nije bio na konferenciji, poslao je priopćenje u kojem je istaknuo da Nedjeljko Ivanov nije otpušten iz kleričkog staleža jer to nije u kompetenciji domaćih crkvenih sudova, nego Kongregacije za nauk vjere.

Zadarska nadbiskupija na konferenciji za novinare objavila je da je utvrđeno da je dugogodišnji svećenik iz Bibinja Nedjeljko Ivanov činio kaznena djela pedofilije te da je o svemu obaviještena i policija.

No, nije htjela govoriti kakvu je kaznu Crkva izrekla don Nedjeljku Ivanovu. Na većinu pitanja novinara nije odgovoreno.

Crkva je sve objavila točno dvije godine nakon što su u medijima objavljena svjedočanstva žrtava seksualnog zlostavljanja iza kojih stoji bibinjski svećenik.

Slobodan Denona iz zadarskog DORH-a o slučaju bibinjskog svećenika promptno je održao konferenciju za novinare i rekao kako su bile četiri prijave i da se odnose na razdoblje do 1983. do 1991. godine.

– Riječ je o kaznenom djelu bludnih radnji, za koje je predviđena kazna do pet godina, a zastara nastupa nakon 15 godina – rekao je Denona. To znači da je bibinjski svećenik optužen šest godina prekasno i da ga je zastara spasila od zatvora. Iz DORH-a su poručili da je sada na žrtvama odluka hoće li i jesu li podnijeli tužbe, a iz zadarske nadbiskupije nisu htjeli komentirati upit očekuju li tužbe zbog svećenika pedofila.

Želimir Puljić: Isključenje don Ivanova iz Klera je u kompetenciji Kongregacije za nauk vjere

Nakon konferencije za novinare, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, koji nije bio na konferenciji, poslao je priopćenje u kojem je istaknuo da Nedjeljko Ivanov nije otpušten iz kleričkog staleža jer to nije u kompetenciji domaćih crkvenih sudova nego Kongregacije za nauk vjere. – Nedjeljko Ivanov ostaje u Svećeničkom domu gdje mu je jedino i dopušteno služiti svetu misu i ispoštovati sve odluke crkvenog suda. Jedna od naloženih odluka don Nedjeljku je da se ispriča žrtvama. O broju žrtava ne možemo govoriti jer su zaštićene privatnošću, osim onih koji su se javno očitovali, a žrtvama nije zabranjeno da o tome govore policiji i onima koji su zaduženi da se stvari procesuiraju – naveo je, među ostalim, Želimir Puljić u priopćenju u kojem se ističe da je nadbiskupu, kao i svakom vjerniku u nadbiskupiji, žao što su se takve stvari dogodile. Puljić je pohvalio svjedoke što su se svojim izjavama i svjedočenjem uključili u proces borbe za obranu ljudskoga dostojanstva i to osobito onih koji su slabi i nezaštićeni. Zadarskoj nadbiskupiji nije poznato da je netko od žrtava tužio nadbiskupiju.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

U vezi slučaja don Nedjeljka Ivanova, svećenika Zadarske nadbiskupije kojem je utvrđena kaznena i moralna odgovornost za počinjenu pedofiliju, zadarski nadbiskup Želimir Puljić u petak 21. veljače dao je dodatna pojašnjenja u vezi istoga.

„Proučivši pozorno svjedočanstva prikupljenih svjedoka i argumente kažnjivih djela koji se odnose na kan 1395, § 2 i kan. 1387, suci su došli do zaključka da su sadržani bitni elementi kažnjivog djela, a to je izvanjski prekršaj zakona ili zapovijedi te velika moralna odgovornost počinitelja prekršaja. Izrečene su mu mjere koje crkveni kanoni u tom vidu predviđaju: duhovne, materijalne i moralne naravi. Don Nedjeljko nije otpušten iz kleričkog staleža jer to nije u kompetenciji domaćih crkvenih sudova, nego Kongregacije za nauk vjere“ poručuje mons. Puljić. Nedjeljko Ivanov ostaje u Svećeničkom domu gdje mu je jedino i dopušteno služiti svetu misu i ispoštovati sve odluke crkvenog suda.

Nadbiskup Puljić poručuje da je jedna od naloženih odluka don Nedjeljku da se ispriča žrtvama. „O broju žrtava ne možemo govoriti jer su zaštićene privatnošću, osim onih koji su se javno očitovali. Žrtvama nije zabranjeno da o tome govore policiji i onima koji su zaduženi da se stvari procesuiraju. Nadbiskupija je sa svoje strane to odmah učinila, kao i kad je crkveni proces priveden kraju poslala je službenu obavijest o završetku upravno-kaznenog postupka“ poručuje mons. Puljić.

Nadbiskup Puljić je o procesu najprije izvijestio svećenike na ovogodišnjoj godišnjoj skupštini u srijedu 19. veljače održanoj u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa ‘Zmajević’. U pismu osobama koje su dale svoje svjedočanstvo, nadbiskup je informirao o završetku procesa, a na kraju pisma u duhu Vatikanske odluke o ‘nultoj toleranciji’ u takvim slučajevima rekao kako Crkva nastavlja mukotrpnu i beskompromisnu borbu za pobjedu dobra. „Jasno je da je nadbiskupu kao i svakom vjerniku u Nadbiskupiji žao što su se takve stvari dogodile. Zato je pohvalio svjedoke što su se svojim izjavama i svjedočenjem uključili u taj proces borbe za obranu ljudskoga dostojanstva. Osobito u obrani onih koji su slabi i nezaštićeni“ poručuje mons. Puljić. Zadarskoj nadbiskupiji nije poznato da je netko od žrtava tužio Nadbiskupiju.

>> Don Ivanov zlostavljao je i svećenike, a ne samo vjeroučenike

Komentara 47

FR
Francika
13:10 21.02.2014.

Ja znam koja bi mu bila moja kazna, da mi je diral dijete. Nebi mu sigurno pomogli ni jedni ni drugi.

Avatar desnicarsko_smece
desnicarsko_smece
13:44 21.02.2014.

A zato inzistiraju da vjeronauk ostane u osnovnim školama!

Avatar Češer
Češer
13:24 21.02.2014.

Pljuc !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije