Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ukidanje celibata?

Revolucionarna promjena: Papa spreman razmotriti zaređivanje oženjenih muškaraca

papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
10.03.2017.
u 17:29

"Dobrovoljni celibat često se razmatra u tom kontekstu, posebno u područjima gdje nedostaje svećenika. Ali dobrovoljni celibat nije rješenje", rekao je.

Papa Franjo rekao je da je spreman razmotriti mogućnost zaređivanja starijih oženjenih muškaraca u izoliranim zajednicama zbog manjka svećenika, ali isključuje mogućnost da celibat postane stvar izbora.

Manjak svećenika potaknuo je pozive nekih progresivnih krugova da se prekine s drevnom tradicijom celibata u Katoličkoj Crkvi. To bi bila revolucionarna promjena i vjerojatno bi naišla na velik otpor.

Neće dopustiti ublažavanje celibata

Reformisti, međutim, već dugo predlažu da bi Vatikan mogao zaređivati muškarce provjerenog karaktera ('viri probati'), koji su, ako su oženjeni, obično stariji i imaju odraslu djecu.

U intervjuu za Die Zeit, Papa je rekao da bi se tu opciju moglo razmotriti. "Moramo razmisliti o tome jesu li 'viri probati' mogućnost. Tada moramo također utvrditi koje bi zadaće mogli preuzeti, kao u izoliranim slučajevima", rekao je.

Isključio je, međutim, mogućnost da svećenicima mogu postati svi oženjeni muškarci ili da će dopustiti ublažavanje celibata među svećenicima. "Dobrovoljni celibat često se razmatra u tom kontekstu, posebno u područjima gdje nedostaje svećenika. Ali dobrovoljni celibat nije rješenje", rekao je.

>>Talijanske agencije tvrde: Međugorski turizam propada, a krivnju snosi papa Franjo

>>Papa Franjo preuzeo brigu 
o svetištu u Međugorju

Jeste li za ukidanje celibata u Katoličkoj crkvi?

Komentara 13

Avatar Parousia
Parousia
02:46 11.03.2017.

Celibat je stanje koje pojedinci dragovoljno prihvacaju radi nebeskog kraljevstva,kako bi sluzili Bogu bez smetnji koje predstavljaju zahtjevi u obiteljskom zivotu,obratite malo na evendjelje po (Matej 19,11,12 JB)"Ne shvacaju toga svi,nego samo onima kojima je dano.Doista ima za zenidbu nesposobnih koji...sami sebe onesposobise poradi kraljevstva nebeskoga.Tko moze shvatiti,neka shvati."

IV
ivanjoksimovic
10:39 11.03.2017.

Dobiste Papu pravoslavca

Avatar Ada
Ada
20:31 10.03.2017.

Celibat nije dogma i Grkokatolička Crkva koja je dio Katoličke Crkve i priznaje papu za poglavara, oduvijek zaređuje oženjene. Celibat postoji i u Pravoslavnoj Crkvi za one koji su se zaredili kao mladići. Samo oni mogu postati visoki crkveni velikodostojnici.ci. Mislim da bi za Crkvu zaista bilo dobro ovo što papa predlaže, ukoliko ne želimo da Crkva ostane bez svećenika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije