Naslovnica Vijesti Svijet

Revolucionarna promjena: Papa spreman razmotriti zaređivanje oženjenih muškaraca

"Dobrovoljni celibat često se razmatra u tom kontekstu, posebno u područjima gdje nedostaje svećenika. Ali dobrovoljni celibat nije rješenje", rekao je.
10. ožujka 2017. u 17:29 13 komentara 4523 prikaza
papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Papa Franjo rekao je da je spreman razmotriti mogućnost zaređivanja starijih oženjenih muškaraca u izoliranim zajednicama zbog manjka svećenika, ali isključuje mogućnost da celibat postane stvar izbora.

Manjak svećenika potaknuo je pozive nekih progresivnih krugova da se prekine s drevnom tradicijom celibata u Katoličkoj Crkvi. To bi bila revolucionarna promjena i vjerojatno bi naišla na velik otpor.

papa franjo PAPA FRANJO: 'Bolje je biti ateist nego licemjeran katolik' papa nema audijencija do petka Papa: Pokušajte sa sobom nositi Bibliju onako kako nosite mobitel papa franjo Sveti Otac koji mijenja Crkvu Papa Franjo ne prestaje upirati prstom u licemjere u vlastitim redovima

Neće dopustiti ublažavanje celibata

Reformisti, međutim, već dugo predlažu da bi Vatikan mogao zaređivati muškarce provjerenog karaktera ('viri probati'), koji su, ako su oženjeni, obično stariji i imaju odraslu djecu.

U intervjuu za Die Zeit, Papa je rekao da bi se tu opciju moglo razmotriti. "Moramo razmisliti o tome jesu li 'viri probati' mogućnost. Tada moramo također utvrditi koje bi zadaće mogli preuzeti, kao u izoliranim slučajevima", rekao je.

Isključio je, međutim, mogućnost da svećenicima mogu postati svi oženjeni muškarci ili da će dopustiti ublažavanje celibata među svećenicima. "Dobrovoljni celibat često se razmatra u tom kontekstu, posebno u područjima gdje nedostaje svećenika. Ali dobrovoljni celibat nije rješenje", rekao je.

>>Talijanske agencije tvrde: Međugorski turizam propada, a krivnju snosi papa Franjo

>>Papa Franjo preuzeo brigu 
o svetištu u Međugorju

Jeste li za ukidanje celibata u Katoličkoj crkvi?

 • Da 63,80%
 • Ne 31,58%
 • Ne znam 4,63%
Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
 • Avatar Parousia
  Parousia:

  Celibat je stanje koje pojedinci dragovoljno prihvacaju radi nebeskog kraljevstva,kako bi sluzili Bogu bez smetnji koje predstavljaju zahtjevi u obiteljskom zivotu,obratite malo na evendjelje po (Matej 19,11,12 JB)"Ne shvacaju toga svi,nego samo onima kojima je dano.Doista ima za zenidbu nesposobnih ... prikaži još! koji...sami sebe onesposobise poradi kraljevstva nebeskoga.Tko moze shvatiti,neka shvati."

 • ivanjoksimovic:

  Dobiste Papu pravoslavca

 • Avatar Ada
  Ada:

  Celibat nije dogma i Grkokatolička Crkva koja je dio Katoličke Crkve i priznaje papu za poglavara, oduvijek zaređuje oženjene. Celibat postoji i u Pravoslavnoj Crkvi za one koji su se zaredili kao mladići. Samo oni mogu postati visoki crkveni velikodostojnici. ... prikaži još!ci. Mislim da bi za Crkvu zaista bilo dobro ovo što papa predlaže, ukoliko ne želimo da Crkva ostane bez svećenika.