Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O IZBORNOM SUSTAVU

Čović: Razgovor s Izetbegovićem i Plenkovićem je bio ugodan; Komšić: Što Hrvatska ima s tim?

Zagreb: Predsjednik Vlade Plenković susreo se s Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
28.09.2020.
u 22:25

Iz Vlade je priopćeno kako je na susretu pozdravljeno potpisivanje sporazuma o izmjenama izbornog zakona i održavanju izbora u Mostaru, a Čović je dodao kako su ti sporazumi osnova za približavanje stavova hrvatske i bošnjačke strane

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u ponedjeljak je nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednikom bošnjačke stranke SDA Bakirom Izetbegovićem rekao kako je trenutni tretman Hrvata u BiH put za trajno nefunkcioniranje te države.

Jedan od načina za pomak po pitanju novog izbornog zakona u BiH je "razgovarati", kao na susretu u Zagrebu, te da se "shvati da je opasno najmalobrojniji narod dovesti u poziciju manjine, a taj izraz se počeo koristiti u političkom izrazu Sarajeva", rekao je Čović, zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, nakon sastanka s hrvatskim premijerom Plenkovićem i Izetbegovićem, također zamjenikom predsjedatelja.

"To je put za trajno nefunkcioniranje Bosne i Hercegovine", naglasio je Čović u izjavi pred Banskim dvorima.

Iz Vlade je priopćeno kako je na susretu pozdravljeno potpisivanje sporazuma o izmjenama izbornog zakona i održavanju izbora u Mostaru, a Čović je dodao kako su ti sporazumi osnova za približavanje stavova hrvatske i bošnjačke strane te da su oni definirali "i rokove i načine što treba raditi do kraja godine kako bi se iduće godine usuglasili u parlamentu ", no da se oni još ne provode.

"Naravno da i dalje imamo različite poglede kako to raditi i kojom dinamikom. Ja sam insistirao da se držimo tih sporazuma koje smo zajedno potpisali i čiji su svjedoci bili brojni predstavnici međunarodnih institucija u BiH", rekao je Čović nakon susreta.

Razgovor triju čelnika ocijenio "ugodnim", pa je zahvalio Hrvatskoj i hrvatskom premijeru na pomoći u europskom putu Bosne i Hercegovine. Razgovaralo se i o obljetnici potpisivanja Daytonskog sporazuma, situaciji u susjedstvu, gospodarskoj suradnji, investicijama, zajedničkim projektima i povezivanju dviju država, priopćeno je iz Vlade.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocijenio je u ponedjeljak kako se Hrvatska ne bi trebala miješati u to kako će BiH izmijeniti svoj izborni zakon a istodobno je neizravno kritizirao predsjednika SDA Bakira Izetbegovića jer je o tome pristao razgovarati u Zagrebu s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem. 

"Pogrešno je da se u Zagrebu legitimira priča o unutarnjim temama BiH. Što Hrvatska ima s izmjenama izbornog zakona u BiH?", kazao je Komšić za TV Federacije BiH (FTV).

Dodao je kako je po njegovu sudu potpuno loša odluka pozivati na razgovore stranačke dužnosnike kao predstavnike naroda dodajući kako osobno nikad ne bi pristao sudjelovati u takvoj vrsti komunikacije.

"Pogotovo ne bih nikome dao pravo da se tutorski ponaša prema BiH. Drugi su to sebi dopustili", kazao je Komšić.

Komentara 24

Avatar RocoBaroco
RocoBaroco
22:50 28.09.2020.

Odlicno, sad još samo trebaju da se definiraju granice hrvatskog i bošnjackog kantona.I to je to..Tri konstitutivna naroda, moraju da imaju svoje teritorije na kojima upravljaju bez mjesanja druga dva naroda...

Avatar jeremija1
jeremija1
23:30 28.09.2020.

Kakav je bezobrazan ( ne)čovik taj Komšić ! Dati mu doživotnu zabranu ulaska u Hrvatsku i službeno i privatno ! Ako ima naše državljanstvo - oduzeti mu i to bez mogućnosti ponovnog stjecanja !

DE
desperadikus
23:31 28.09.2020.

Uplasio se saradnje Hrvata i Srba u bih ,pa dosao za Dodikom u Zg. A tu spominje Zlocinacki poduhvat hrvata

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije