Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BANSKI DVORI

Plenković s Izetbegovićem i Čovićem: Važna je jednakopravnost sva tri naroda u BiH

Zagreb: Predsjednik Vlade Plenković susreo se s Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
28.09.2020.
u 20:33

Plenković je ponovio da je Hrvatska spremna pomoći Bosni i Hercegovini u reformama i ispunjavanju kriterija potrebnih za stjecanje statusa države kandidatkinje za pristupanje Europskoj uniji

Premijer Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima Bakira Izetbegovića, zamjenika predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednika SDA te Dragana Čovića, zamjenika predsjedatelja Doma naroda PS BiH i predsjednika HDZ-a BiH.

Time je nastavljen redoviti dijalog predsjednika hrvatske Vlade s političkim predstavnicima tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini o političkim i gospodarskim odnosima Hrvatske i BiH, priopćeno je iz Vlade.

Na sastanku je naglašena čvrsta potpora Hrvatske Bosni i Hercegovini na njezinom europskom putu.

Predsjednik Vlade Plenković posebno je naglasio važnost ostvarivanja jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, kao i njihovu legitimnu zastupljenost u institucijama BiH.

– Kao što je Hrvatska već i pokazala organiziranjem Zagrebačkog sastanka na vrhu u svibnju 2020., kojim je u fokus stavljen proces proširenja EU-a te europska perspektiva jugoistoka Europe, Plenković je ponovio da je Hrvatska spremna pomoći Bosni i Hercegovini u reformama i ispunjavanju kriterija potrebnih za stjecanje statusa države kandidatkinje za pristupanje Europskoj uniji. Pozdravljeno je potpisivanje sporazuma o izmjenama Izbornog zakona i održavanju izbora u Gradu Mostaru, čime je otvoren prostor za daljnju normalizaciju i kvalitativno unapređenje bošnjačko-hrvatskih odnosa – priopoćeno je iz Vlade.

Naglasili su i kako je ususret 25. obljetnici potpisivanja Daytonsko–pariškog mirovnog sporazuma, sastanak bio prigoda za sažimanje njegovih postignuća kao i razgovor o uklanjanju preostalih zapreka koje koče napredak BiH na putu prema EU.

Na sastanku je bilo riječi i o situaciji u susjedstvu, gospodarskoj suradnji, investicijama, zajedničkim prekograničnim projektima, s obzirom da je BiH šesti trgovinski partner Hrvatskoj, kao i daljnjem infrastrukturnom povezivanju dvije države.

Komentara 7

FM
fmica
21:22 28.09.2020.

prvo most a onda vize ulazili budu u eu kao palestinci u izrael....

LI
LikaDika
20:47 28.09.2020.

Bas su mi simpaticni sa ovim maskama

ST
stefj
21:45 28.09.2020.

Ovo izjave su se slobodno mogle napisati i prije 5 dana, točno se znalo da će Plenković: čvrsto poduprijeti Eurposki put BiH, da se zalaže za jednakopravnost sva 3 naroda, da je Hrvatska spremna pomoći itd... A realnost je poprilično drugačija i zabrinjavajuća: Vučić je ponovo osvojio Crnu Goru, Dodik je postao najbitniji faktor u BiH (radi unitarizma Bošnjaka), znači opet Vučić, a u Hrvatskoj igra isto ključnu ulogu, kroz Pupovca i SPC... Ako ste primijetili Plenkovićevu retoriku: tadašnja velikosrpska politika, Miloševićeva Srbija, pobunjeni Srbi. A politika Srbije se od tada nije promijenila niti malo, samo su metode prilagodili trenutku... Hrvatska ima izuzetno lošu diplomaciju, i to su uhljebi potpuno uništili, a ignoriranje dešavanja u regiji samo je dodatno oslabilo njezin položaj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije