Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prorektor Sveučilišta u Zagrebu

Čović: Tražit ću trenutnu Barišićevu suspenziju s dužnosti dekana

Robert Anic/PIXSELL
26.02.2021.
u 17:08

U priopćenju naslovljenom "Obavijest o uzurpaciji ovlasti i pravno ništavnoj odluci dekana prof. dr. sc. Pave Barišića", Čović je ustvrdio kako "Barišić iz najnižih karijerističkih pobuda unosi kaos u funkcioniranje Fakulteta hrvatskih studija"

Prorektor zagrebačkoga Sveučilišta Ante Čović najavio je u petak da će rektoru Damiru Borasu podnijeti zahtjev za trenutnu suspenziju dekana Fakulteta hrvatskih studija Pave Barišića s dekanske dužnosti zbog neviđene uzurpacije ovlasti dekana vođene najnižim karijerizmom.

Prorektor Čović, koji je i koordinator Sveučilišta u Zagrebu za provedbu statusne promjene i uspostavljanje Fakulteta hrvatskih studija kao ustanove u sastavu Sveučilišta u Zagrebu, o svom zahtjevu izvijestio je u petak u priopćenju upućenom zaposlenicima Fakulteta hrvatskih studija i članovima Fakultetskoga vijeća.

U priopćenju naslovljenom "Obavijest o uzurpaciji ovlasti i pravno ništavnoj odluci dekana prof. dr. sc. Pave Barišića", Čović je ustvrdio kako "Barišić iz najnižih karijerističkih pobuda unosi kaos u funkcioniranje Fakulteta hrvatskih studija".

Javnosti su priopćenje uputili pak članovi Fakultetskoga vijeća Fakulteta hrvatskih studija uz napomenu "da ga šalju s anonimne adrese jer je dekan Barišić uzurpirao sve službene mailove".

Pravno ništavna odluka plod političkoga spletkarenja s ministrom Fuchsom

"Odluka dekana Pave Barišića o suspendiranju odluke Fakultetskoga vijeća kojom je pokrenut postupak izbora dekana Fakulteta hrvatskih studija pravno je ništavna te da po njoj ne treba postupati", smatra Čović.

Ocijenio je kako "navedena odluka nije zasnovana na statutarnim ovlastima dekana nego je plod dekanova političkoga spletkarenja s aktualnim ministrom znanosti Radovanom Fuchsom, a motivirana je nezajažljivim karijerizmom dekana koji je izgubio povjerenje fakultetske zajednice".

Čović je naveo kako je odluka koju bi dekan Barišić sada htio suspendirati, donesena na Fakultetskom vijeću 5. veljače ove godine s 39 glasova "ZA" i jednim suzdržanim glasom. Dodao je kako je dekan Barišić sam glasao za odluku, potom je i potpisao, a prema toj odluci pokrenut je postupak izbora dekana koji je sada u početnoj fazi prijavljivanja kandidata.

"Svjestan činjenice da na Fakultetu ne uživa nikakvu ili tek krajnje oskudnu potporu te da demokratskim putem ne može doći na čelo institucije, okrenuo se pučističkim metodama i komplotiranju s političkim faktorima izvan sveučilišta", ustvrdio je Čović.

S tim u vezi, dodao je kako se "Barišić tijekom vikenda 20.-21. veljače uspio dogovoriti s ministrom Fuchsom da mu priskrbi formalne izlike za dvije pučističke akcije koje je proveo ovoga tjedna".

"Naručena mišljenja 'naštancana' su u ponedjeljak 22. veljače ove godine u njegovoj prisutnosti u 'odajama' Ministarstva znanosti i obrazovanja izvan svih administrativnih procedura", ustvrdio je Čović dodavši kako je "to vidljivo i na samim dokumentima u kojima se ne nalaze podatci o pisanim traženjima da se takvi dokumenti izdaju".

U priopćenju je ocijenio "kako je jedno od tih mišljenja po narudžbi dekan (zlo)upotrijebio na posljednjoj sjednici Fakultetskoga vijeća na kojoj mu je inače izglasano nepovjerenje s rekordnim brojem glasova". Drugo mišljenje, dodao je,  nosio je u torbi da bi ga 25. veljače 2021. aktivirao kao formalnu izliku za donošenje odluke kojom u cijelosti suspendira odluku Fakultetskoga vijeća zbog njezine "neusklađenosti sa sveučilišnim i fakultetskim Statutom".

Čović je ocijenio kako je Barišić time prekršio članak Statuta Fakulteta hrvatskih studija na koji se pozvao a koji određuje da je dekan dužan upozoriti fakultetska tijela ako namjeravaju donijeti ili ako su donijela nezakonitu odluku, odluku koja nije u skladu s planom fakulteta i na nesvrhovitu odluku. 

"Dakle, da bi bio ovlašten obustaviti izvršenje akta Fakultetskoga vijeća, dekan je najprije bio dužan upozoriti Fakultetsko vijeće da smatra kako je donijelo nezakonitu odluku. On to nije učinio. Dekan bi mogao obustaviti od izvršenja akt samo 'ako i poslije upozorenja tijelo koje je akt donijelo ostane pri svojemu stajalištu", stoji u Čovićevu priopćenju..

Ustvrdio je kako je "zbog svega navedenoga odluka dekana Barišića od 25. veljače 2021. pravno nevaljala i ne proizvodi nikakve pravne učinke. Dakle, ne može poslužiti kao sredstvo za obustavljanje pokrenutoga postupka izbora dekana".

Kao potvrdu svojih stajališta Čović je u privitku priložio tri raspoloživa pravna mišljenja koja su izdali - Davor Rajčić, viši predavač i tajnik Građevinskog fakulteta, bivši glavni tajnik Ministarstva znanosti i autor komentara Zakona o visokom obrazovanju, odvjetnik Ivan Delić i Hrvatski sveučilišni sindikat.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije