Naslovnica Vijesti Svijet

Čović pozvao na zaustavljanje širenja mržnje i dezinformacija

Čović je rekao da je za izgradnju bolje BiH potrebno okrenuti se jedni drugima i graditi "odnose povjerenja na temelju ustavnih načela konstitutivnosti i legitimnog demokratskog predstavljanja".
10. siječnja 2019. u 19:24 33 komentara 2715 prikaza
Dragan Čović
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i čelnik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH pozvao je u četvrtak zaustavljanje "zlonamjerne i štetne propagande" i govora mržnje aludirajući na napade kojima je izložen nakon što je sudjelovao na obljetnici dana Republike Srpske u Banjoj Luci.

Ivan Del Vechio Veleposlanik u BiH Del Vechio: Bio sam u Banjoj Luci 9. siječnja, ali nisam bio na defileu i svečanoj akademiji

"Zaustavimo zlonamjernu i štetnu propagandu, medijska podmetanja i dezinformiranje. Stop mržnji", napisao je na svom Twitter računu Čović.

Dodao je da je za izgradnju bolje BiH potrebno okrenuti se jedni drugima i graditi "odnose povjerenja na temelju ustavnih načela konstitutivnosti i legitimnog demokratskog predstavljanja". 

 

"Samo bezuvjetnim uzajamnim priznanjem, uvažavanjem i poštovanjem možemo unaprijediti odnose u našoj domovini BiH, a u interesu zajedničke #EU budućnosti i prosperiteta svih  konstitutivnih naroda", napisao je Čović.

Brojni bošnjački dužnosnici u BiH i mediji u Sarajevu osudili su Čovićevo sudjelovanje na danu RS-a dovodeći ga i u svezu s dodjelom priznanja ratnom zločincu, pukovniku JNA Slavku Lisici koji je osuđen zbog ratnih zločina na području Šibenika. Međutim Čović s izaslanstvom hrvatskih dužnosnika iz BiH nije nazočio dodjeli ordena, nego samo na svečanoj akademiji povodom Dana RS-a, kao niti na defileu policijskih snaga te svečanom prijamu  u vladi Republike Srpske.

Milorad Dodik BIH Dodik najavio blokadu puta BiH ka NATO-u

Dio medija u Sarajevu objavio je i kako se Čović fotografirao s pukovnikom Slavkom Lisicom iako je on umro 2013., a ispostavilo se kako se zapravo pozdravio s bivšim srpskim članom BiH Predsjedništva Živkom Radišićem. 
Tijekom dana reagirao je i potpredsjednik Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak na napade na njegova stranačkog šefa Čovića.

Dragan Čović
1 / 7
Dragan Čović

"Bez obzira na to, šutjeti nema smisla i šutnja nije i ne smije biti naš odgovor. Ovo prelazi sve mjere dobrog ukusa. Izmišljanje skandala, to im najbolje ide", rekao je Čolak.

Ivan Del Vechio BRZA REAKCIJA Plenković zatražio povratak veleposlanika Del Vechia u Hrvatsku

Čolak je za portal Dnevni rekao "kako je medijska kampanja dio sveukupne kampanje političkog Sarajeva kako bi se diskreditacijom Dragan Čovića kao predsjednika HNS-a BiH diskreditirali i omalovažili stvarni i realni problemi Hrvata u BiH te minorizirala činjenice kako sve krize nastaju u Sarajevu, a da  se onda Hrvate prikazuje kao odgovornima za njih koji su žrtve tih kriza".

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša