Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković zatražio povratak veleposlanika Del Vechia u Hrvatsku

Del Vechio je jučer u Banjoj Luci nazočio svečanoj akademiji u povodu obilježavanja neustavnog 'dana republike' Republike Srpske
10. siječnja 2019. u 12:23 167 komentara 18585 prikaza
Ivan Del Vechio
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković zatražio je od potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović-Burić da pozove veleposlanika Ivana Del Vechia natrag u Hrvatsku, kazali su nam iz Banskih dvora.

Tomo Medved BANJA LUKA Medved i Krstičević osudili su nazočnost hrvatskog veleposlanika u BiH

Del Vechio je jučer u Banjoj Luci nazočio svečanoj akademiji u povodu obilježavanja neustavnog 'dana republike' Republike Srpske. Tom je prigodom, uz Anu Brnabić, ruskog ambasadora Petra Ivantsova i košarkaša Dejana Bodiroge, postumno je odlikovan i general Slavko Lisica. On je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog napada na Šibenik.

Ivan Del Vechio | Autor : MVEP Foto: MVEP

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova objavili su kako nisu bili upoznati s odlaskom veleposlanika Ivana Del Vechia u Banju Luku na prijam u povodu neustavno proglašenog dana Republike Srpske te kako će detaljno ispitati kako je do toga došlo.

– Ministarstvo oštro osuđuje odlikovanje bivšeg oficira JNA Slavka Lisice koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina počinjenih na području Šibenika 1991. – kažu sa Zrinjevca.

Na zahtjev predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministrica Pejčinović Burić danas je povukla veleposlanika Del Vechia u Zagreb na konzultacije, potvrdili su iz MVEP-a.

Bio i u Poljskoj i Izraelu

Del Vechio imenovan je veleposlanikom u BiH 2013. Prije toga od 2003. do 2008. kao veleposlanik predstavljao je Hrvatsku u Poljskoj, a od 2003. do 2008. u Izraelu. Imenovan je predsjednikom Povjerenstva Informacijsko-komunikacijskog sustava MVP-a (IKOS) te pomoćnikom ministra za VII. Upravu 2000. godine.  Od 1998. bio je  na  dužnosti  vojnog izaslanika RH u Austriji i Švicarskoj te vojnog savjetnika u Stalnoj misiji RH pri OESS-a u Beču. Od 1995. godine boravi u Zagrebu, gdje radi u Upravi za Obuku GSOS-a RH na uvođenju nove doktrine obuke u HV. Od početka 1991. sudjeluje u Domovinskom ratu u 123. požeškoj brigadi u činu brigadira, zatim radi kao pomoćnik zapovjednika Središta za odgoj i obuku vojnika u Požegi, a nakon toga obnaša dužnost zapovjednika Zbornog mjesta Požega. Prvi je predsjednik SDP-a Požeško-slavonske županije te član Glavnog odbora SDP-a od njegova osnutka, piše u  Del Vechiovoj biografiji na stranicama MVEP-a.

'To je sramota'

Dvojica hrvatskih ministara, Tomo Medved i Damir Krstičević, osudili su u četvrtak nazočnost hrvatskog veleposlanika u BiH Ivana Del Vechia na tom događaju. 

Ana Brnabić Povodom 'Dana RS' Predsjednica Republike Srpske odlikovala Brnabić i časnika JNA osuđenog u Hrvatskoj

"Neprimjeren postupak, posebice uvažavajući činjenicu da je na tom događanju odlikovan ratni zločinac koji je u RH pravomoćno osuđen za teški ratni zločin", rekao je ministar Tomo Medved novinarima prije početka sjednice Vlade.

"To je sramota. Ja to ne bih nikad napravio", dodao je ministar Damir Krstičević.

Na toj proslavi, na kojoj je bio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, posmrtno je odlikovan srpski zločinac Slavko Lisica koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Dalmacije. Lisica je kao zapovjednik oklopnih i topničkih postrojbi u sastavu Kninskog korpusa u rujnu 1991., na temelju Mladićeva naloga, zapovjedio topničke napade na Šibenik. 

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
 • bendzola:

  Dobro je Milanović rekao u predizbornoj koaliciji... S Plenkovićem mogu u koalciju i neznam šta on radi u HDZu... Evo, sad se vidi šta radi... Pa Joško Paro je toliko kritiziran, napravio toliko sranja i u USA i CG, predsjednica ... prikaži još!ca je 100 puta rekla da će ga maknut i za nagradu je dobio Brisel... Pa strašno... Mi stvarno imamo diplomaciju da bi se Milošević njome ponosio...

 • Avatar komentatorx
  komentatorx:

  Ovo je skandal enormnih razmjera. Veleposlanika odmah šutnuti iz državne službe, bez mogućnosti da se zaposli bilo gdje u istoj.

 • Avatar navijač
  navijač:

  Barem polovina HR. veleposlanika radi protiv interesa hrvatske države. To je predsjednica obećala riješavati ali koliko vidimo ništa od toga.