Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ćorić: Podizanje kreditnog rejtinga priznanje da smo pouzdan partner

Agencija Fitch podigla je u petak rejting Hrvatske za dugoročno zaduživanje u inozemnoj valuti u investicijsku kategoriju, iz 'BB+' u 'BBB-', uz pozitivne izglede.
08. lipnja 2019. u 21:31 4 komentara 156 prikaza
Tomislav Ćorić
Foto: Screenshot/Dnevnik.hr

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić poručio je u subotu kako su, odlukom agencije Fitch o podizanju kreditnog rejtinga Hrvatske, naša zemlja i gospodarstvo dobili priznanje da smo pouzdan partner na međunarodnom financijskom tržištu.  

  Zdravko Marić Zdravko Marić: 'Odluka agencije Fitch o podizanju kreditnog rejtinga jako dobra vijest'

"Prema Fitchu, Republika Hrvatska ušla je u investicijski kreditni rejting što zapravo znači da se naša zemlja, ali i sve pravne osobe iz RH, iz perspektive međunarodnih ulagača sagledavaju na jedan bolji način. RH, ali isto tako i naše gospodarstvo, povećanjem kreditnog rejtinga, jasno su dobili priznanje da su pouzdan partner na međunarodnom financijskom tržištu i to je nešto što nam apsolutno daje svima za pravo radovati se", rekao je Ćorić u intervjuu za Dnevnik Nove TV.

Agencija Fitch podigla je u petak rejting Hrvatske za dugoročno zaduživanje u inozemnoj valuti u investicijsku kategoriju, iz 'BB+' u 'BBB-', uz pozitivne izglede.

Andrej Plenković na svečanom obilježavanju Dana hrvatske diplomacije KREDITNI REJTING Plenković: Odluka agencije Fitch govori da je Vlada stabilna i da provodimo reforme

Ćorić smatra kako naše gospodarstvo na taj način pokazuje zdraviju sliku što se u konačnici, pojasnio je, prelijeva i do najnižih razina. Drži i da će buduće zaduženje biti po nižim kamatnim stopama, što pretpostavlja niže kamate na dug, a što pretpostavlja onda i veća sredstva u proračunu za bilo koju vrstu izdataka te za daljnje porezno rasterećenje.

Ministar Ćorić potvrdio je, na pitanje novinara, i kako ima još mjesta za rasterećenje plaća. "Vjerujem da ima mjesta. U konačnici Ministarstvo financija i ministar Zdravko Marić su u posljednjih nekoliko godina pokazali da jednom razumnom fiskalnom politikom i poreznom politikom i rasterećenjem koje je prešlo sedam milijardi kuna posljednjih nekoliko godina, da smo potaknuli i potrošnju s jedne strane i s druge otvorili put investicijama te je u konačnici jedan lijep rezultat na bruto domaćem proizvodu", rekao je.

Zdravko Marić Pozitivni izgledi Agencija Fitch podigla nam kreditni rejting na investicijski

Analize izbornih rezultata HDZ-a još se rade

HDZ-ov ministar zaštite okoliša i energetike Ćorić je, upitan tko je kriv za to što je HDZ, umjesto očekivanih pet osvojio tek četiri mandata na izborima za Europski parlament, odgovorio kako se analize još rade. "Te analize će pokazati je li došlo do propusta", kazao je. Naveo je i da će, kada one budu gotove, biti raspravljene unutar stranke. 

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • i:

    Tek kada sve bude a vec gotovo ijje onda cemo imati kreditni rejting AA+

  • stefj:

    Šteta što se ministar Ćorić nije osvrnuo na onaj dio izvješća Fitcha gdje kaže da je energetika jedan od najvećih problema Hrvatske. I na tom području apsolutno ništa se ne popravlja... Uz javnu službu i antipoduzetničku klimu, energetika je jedan ... prikaži još! od faktora koji srednjoročni rast ograničavaju na 2%. A sa tih 2% Bugarska nas ubrzo prestiže, dok je jaz prema ostalim zemljama EU-a sve veći... S tih 2% čvrsto se pozicioniramo na dno EU-a...

  • dr Luigi:

    Sve je to jedna velika šaka jada.