Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bill clinton

Clinton u novčaniku držao karticu s kodovima za nuklearne rakete

\'Former US President Bill Clinton during the annual Clinton Global Initiative (CGI) September 23, 2010 in New York . The sixth annual meeting of the CGI gathers prominent individuals in politics, bus
AFP/Pixsell
22.10.2010.
u 21:15

Američki predsjednik mjesecima nije bio svjestan da ne može pokrenuti nuklearni napad jer je zagubio šifre.

Prije desetak godina svijet ne da nije bio na rubu nuklearnog rata, nego tadašnji američki predsjednik Bill Clinton, sve da je i htio, mjesecima nije mogao lansirati američki nuklearni arsenal! On je, naime, izgubio specijalnu predsjedničku karticu na kojoj su zapisane šifre bez kojih lansiranje raketa nije moguće.

Potraga po Bijeloj kući
Uz posebnu torbu s ugrađenim računalom, telekomunikacijskim centrom i planovima za raketne napade koju predsjednikov vojni pomoćnik neprestano nosi uz njega, prvi stanovnik Bijele kuće dobiva i posebnu karticu, veličine standardne kreditne kartice, na kojoj su zapisane tajne šifre za aktivaciju nuklearnog arsenala. Kako je na američkoj TV mreži ABC izjavio bivši načelnik glavnog stožera vojske SAD-a general Hugh Shelton, uz pomoć tih šifri predsjednik verificira sustavu svoj identitet, a upravo taj komadić plastike Clinton je jednostavno izgubio. On nije jedini svjedok tog slučaja.

– Dan nakon što je u javnost procurila afera s Monikom Lewinsky, pitao sam predsjednika gdje mu je "kolačić", kako se kartica sa šiframa u žargonu naziva. Prvo je provjerio u novčaniku, potom se pipao po džepovima, a zatim je smeteno odgovorio da ju je ostavio "gore", misleći na svoje privatne odaje u Bijeloj kući. Panično smo se raštrkali po zgradi tražeći karticu, ali "kolačić" kao da je u zemlju propao – piše u svojoj knjizi zrakoplovni pukovnik Robert Patterson koji je obnašao dužnost Clintonova ađutanta i čuvara torbe s uređajem za lansiranje nuklearnih projektila.

Tek nakon dulje potrage Clinton je priznao da je karticu, koju je držao u novčaniku pokraj kreditnih kartica, negdje zagubio. Prema Pattersonovim navodima, očito je da je Clinton karticu sa šiframa negdje mjesecima prije ostavio, a za to je vrijeme nuklearni arsenal SAD-a bio onesposobljen.

Poslao je u čistionicu
Cijelo to vrijeme američki predsjednik nije imao mogućnost ispucati rakete u slučaju nuklearnog napada. Propust je brzo ispravljen, šifre su promijenjene, a Clintonu je izdana nova kartica. I dok je opasnost od nuklearnog napada u Clintonovo vrijeme bila mala, to se ne bi moglo reći i za vrijeme Jimmyja Cartera, koji je također imao sigurnosni propust s "kolačićem". On je u vrijeme napetosti sa Sovjetskim Savezom karticu sa šiframa zaboravio u džepu hlača koje je poslao u kemijsku čistionicu.

Komentara 5

Avatar commentator
commentator
21:42 22.10.2010.

Teško vjerovati da je to istina, ali ako je, onda, volimo se hvaliti da kao čovječanstvo smo najpametniji i najnapredniji od svih ostalih u povjesti, ali čini se da smo najgluplji i najneodgovorniji od cjele povjesti. \"Kolačić?\"

OB
-obrisani-
00:00 23.10.2010.

Da, da, sad se pravi Tošo, a sigurno je te šifre \"izgubio\" onomad kad mu je Monika činila \"levinski\", a on se opuštao bludno...

LI
Libela
02:02 23.10.2010.

Valda je sad jasno koji je bio pravi zadatak Monike Levinsky.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije