Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ukinuti naknade?

Primaju 1500 kuna, ali ne dolaze na sjednice: 'Političarima smo samo dekor'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
23.09.2019.
u 12:04

Na opasku da prima 1500 kuna, a ne dolazi na sjednice, Koprić je rekao da se ta naknada može odmah ukinuti.

Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav najvažniji je saborski odbor koji bi svojim raspravama, mišljenjima i prijedlozima trebao biti filtar u donošenju zakona i ostalih akata kako bi oni u što kvalitetnijem obliku došli u parlament na glasanje. Saborski odbori uopće u parlamentarnim demokracijama mjesto su gdje se bruse zakonski prijedlozi kako se ne bi donosili zakoni za koje se poslije godinama čekaju tumačenja jer su nedorečeni ili dvosmisleni.

Strahuju za svoje projekte

U Hrvatskom saboru stvari su, očekivano, sasvim obrnute pa se sjednice odbora održavaju brzinski, a rasprave izostaju. U Odboru za Ustav petero je vanjskih, imenovanih članova, uglavnom uglednih profesora prava. Međutim, iako bi doprinos pravnih stručnjaka baš u odboru za Ustav bio dragocjen, oni gotovo uopće ili iznimno rijetko dolaze na sjednice. Situacija je jednaka i s vanjskim članovima ostalih saborskih odbora, a dojam je da se članstvo svodi tek na uzimanje naknade od 1500 kuna, premda imenovani članovi imaju i svoje argumente zašto nisu redovni na sjednicama. Pošto je Odbor za Ustav najvažniji, njega ćemo posebno obraditi, a u njemu su imenovani članovi prof. Sanja Barić, prorektorica Sveučilišta u Rijeci i profesorica ustavnog prava, prof. Anita Blagojević s katedre ustavnih i političkih znanosti na osječkom Pravnom fakultetu, prof. Ivan Koprić, profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu, prof. Frane Staničić s Pravnog fakulteta u Zagrebu i Vladimir Šeks, HDZ-ov veteran i autor hrvatskog Ustava.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U ovoj godini bilo je 13 sjednica Odbora za Ustav, a prema podacima koje smo dobili od saborske službe za medije, prof. Barić u 2019. bila je na jednoj sjednici kao i prof. Koprić, prof. Blagojević na tri, prof. Staničić na pet, a Šeks na četiri. Mjesečna naknada vanjskim članovima za sudjelovanje u radu Odbora za Ustav iznosi spomenutih 1500 kuna i dobivaju je svaki mjesec, neovisno jesu li bili na sjednici. U kuloarima se može čuti da profesorima nije ugodno iznositi kritičke stavove na tom odboru jer im to otežava prolaz projekata koje eventualno vode, međutim oni nude druge razloge. Prof. Barić objašnjava da u trenutku prijave za članstvo u tom odboru nije znala da će naknadno postati prorektorica Sveučilišta u Rijeci i da jednostavno ne može uskladiti posao s dolascima na sjednice.

– Trebala bih zbog poštenja podnijeti ostavku u Odboru jer primam naknadu, a ne dolazim na sjednice, ali bi onda moglo ispasti da sam otišla jer se na nekoga ljutim. Ipak, često me kao člana Odbora za Ustav konzultiraju i iz Ureda predsjednice i iz Vlade, tako da na neki način ispunjavam svoju ulogu – rekla nam je prof. Barić. Napomenula je da ima dosta sjednica Odbora koje se bave povredama poslovnika i da na tim sjednicama nema potrebe da sudjeluju vanjski članovi.

Naknadu mogu i ukinuti

– Međutim, bilo je i situacija kada smo raspravljali na sjednicama Odbora, ali političari su nas doživjeli kao dekor jer su ga potpuno instrumentalizirali – dodala je prof. Barić. S njom se slaže i prof. Koprić, koji tvrdi da je bio dvaput, a ne jednom na sjednici Odbora, na kojima su bili zakoni iz njegova područja (javna uprava i sl.). Međutim, doživio je, kaže, da ga Željko Reiner, šef tog Odbora, prekida usred izlaganja, a da predstavnik Ministarstva uprave, njemu, profesoru, kaže kako to što govori – nije točno.

– Mi ispadamo lišajevi koji napadaju politička tijela. Baš nikakav učinak to što sam ja izlagao na temu sustava državne uprave nije imalo na zakon koji je donesen. Ja sam to, očito, govorio sam sebi i kolegici prof. Blagojević koja je sjedila do mene – rekao je prof. Koprić. On je već treći put član Odbora za Ustav i smatra da je taj odbor najbolje vodio Vladimir Šeks jer je, rekao je, slušao i uvažavao argumente i kada se s izlagačima nije posve slagao.

– Sa Šeksom smo neke stvari mijenjali i ispravljali na licu mjesta. Peđa Grbin već je imao drukčiji stil vođenja odbora, a Reiner to sad radi na način koji mi se najmanje sviđa – rekao je Koprić. Na opasku da prima 1500 kuna, a ne dolazi na sjednice rekao je da se ta naknada, što se njega tiče, može odmah ukinuti.

Komentara 8

ZB
Zoki-Bijela
12:33 23.09.2019.

Jednom rijecju paraziti...

Avatar southman
southman
12:43 23.09.2019.

Članovi UV-ća Lučkih uprava primaju oko 2.500 kn mjesečno makar nikad ne došli na niti jednu sjednicu.

LA
laganela
12:10 23.09.2019.

Koprić, SDP-ov kadar... ne dolazi, ali diže naknade, a sad kad su ga novinari uhvatili on bi ukinuo svima:) :) :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije