Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plan ministrice Opačić

Čišćenje, glačanje, kuhanje... izdvojit će 
se iz 2300 subjekata

outsourcing
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
1/2
Autor
Ivanka Toma
28.04.2014.
u 11:45

Ministrica Opačić smatra da se projektom izdvajanja neosnovnih djelatnosti u državnoj blagajni mogu uštedjeti milijuni kuna

Država godišnje na čišćenje, glačanje rublja, kuhanje, održavanje, prijevoz i zaštitu potroši čak 3,4 milijarde kuna. Analizom postojećeg stanja koju je napravila radna skupina u sklopu projekta provedbe reformskih mjera fiskalne konsolidacije od 2014. do 2016., došlo se do podatka da će 2300 subjekata, odnosno proračunskih korisnika, biti obuhvaćeno projektom “outsourcinga” – izdvajanja neosnovne djelatnosti. Pokazalo se, naime, da ima 26,5 tisuća zaposlenih na poslovima neosnovnih djelatnosti, a u ukupni trošak od 3,4 milijarde kuna neosnovne djelatnosti ne ulaze režijski troškovi.

Prilikom analize postojećeg stanja koja prethodi takozvanom akcijskom planu potpredsjednice Vlade Milanke Opačić za sređivanje državnih financija, pokazalo se da se iz proračuna plaća čišćenje i održavanje oko 27 milijuna četvornih metara prostora, opere, opegla i kemijski očisti 153 milijuna kilograma rublja, ukupno pripremi 73,4 milijuna obroka, a s tankovima koji se pune na trošak države prijeđe ukupno 373,6 milijuna kilometara.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Na poslovima čišćenja zaposleno 13.763 ljudi

Zanimljiv je i podatak po kojemu je u državnoj službi samo na poslovima čišćenja zaposleno 13.763 ljudi, da su samo troškovi čišćenja 950 milijuna kuna godišnje, a da prosječni sat čistačice zaposlene u državnoj službi iznosi koju lipu manje od 40 kuna. Pritom se od jednog do drugog tijela javne vlasti ti troškovi jako razlikuju. Na pranju i peglanju zaposleno je 995 ljudi, a njihov posao stoji 115 milijuna kuna. Na kuhanju radi 4.493 radnika, a oni stoje 995 milijuna kuna. Prosječna cijena kuhara u državnoj službi po satu iznosi 106 kuna.

Cilj reforme potpredsjednice Vlade Opačić jest ujednačiti cijenu i kvalitetu ovih usluga, pojeftiniti ih te izdvojiti iz osnovne djelatnosti. U izboru modela u definiranju tih djelatnosti tražit će se i mišljenje sindikata.

>>Opačić predstavila reformu, sindikalisti odbili sjesti s predstavnicima Vlade

>>Masterplan i outsourcing za autanje i makeover

>>Vanjske čistačice dobre za Rebro, ali ih Vlada za ostale odgađa

Komentara 9

AN
azra.ng22
13:14 28.04.2014.

opet po sirotinji... jadno. opacicka posalji svu administraciju kod privatnika. i oni mogu bit privatizirani. tak kad njih privatiziras i navedes koliko kosta njihov sat rada brutto ko sto si navela i za kuhare za koje sam se ja nasmijao da zaraduju 100kn po satu. jer ja jos neznam ni jednog kuhara koji ima 100kn/h bruto od kojeg opet u proracun uzmete 50 kn tako da nemojte pricat gluposti nego otvorite neku tvornicu i radite nesto

KA
kafka
12:46 28.04.2014.

Dobro kada će netko reči koliko će država u tom slučaju uštedjeti za istu ili bolju uslugu? Ako je točno, a očito je, da je nešto bilo neefikasno onda za to netko iz sustava prije svega mora odgovarati.

KA
KatarinaMedici
12:19 28.04.2014.

Smijurija živa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije