Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvojezičnost

'Ćirilica će prekinuti mirnodopski poslijeratni oporavak Vukovara'

vukovar
'Branimir Bradaric/Vecernji list'
01.09.2013.
u 10:53

U svome naumu Vlada potpuno ignorira činjenicu da je upravo ona ta koja ne smije kršiti zakone ili ih tumačiti na štetu bilo kojeg naroda, poručuju iz stožera

Nakon najava kako bi se 6.rujna u Vukovaru mogle postaviti prve dvojezične ploče oglasio se Stožer za obranu hrvatskog Vukovara.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Potaknuti medijskim i inim najavama o skorom postavljanju dvojezičnih natpisa na nekoliko državnih ustanova i institucija na području Grada Vukovara te razočarani dosadašnjim odnosom hrvatskih državnih institucija, a osobito Vlade Republike Hrvatske, prema opetovanim apelima, raščlambama i upozorenjima Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara da je uvođenje srpskog jezika i ćiriličnog pisma u službenu uporabu na području Grada Vukovara protuzakonit i krajnje nemoralan čin koji ne vodi računa o stvarnom i simboličkom značenju Vukovara u suvremenoj hrvatskoj povijesti kao mjesta posebnog pijeteta, Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara snažno i nedvosmisleno ponavlja i upozorava sve hrvatske državne institucije kao i najširu hrvatsku javnost da najavljeni događaji posve nepotrebno mogu izazvati vrlo teške i za hrvatsko, odnosno, vukovarsko društvo i građanstvo izrazito traumatične i dalekosežne posljedice, koje će prekinuti mirnodopski poslijeratni oporavak i napredak Grada Vukovara i njegovih stanovnika.

Naime, unatoč dosadašnjim aktivnostima Stožera koji je potporu dobio ne samo od udruga proisteklih iz Domovinskog rata iz Grada Vukovara nego i od brojnih udruga, institucija i građana iz cijele Hrvatske (što potvrđuje i brojka od 20 tisuća prosvjednika u Vukovaru i 50 tisuća u Zagrebu), Vlada Republike Hrvatske poduzima ubrzane korake kako bi na ustanove u nadležnosti Vlade, a koje se nalaze na području Grada Vukovara, postavila dvojezične natpise. Da je tomu tako govore informacije o provjerama tehničke pripremljenosti tih ustanova za taj događaj, te o pojačanom radu pripadnika postrojbi MUP-a, pogotovu na ovom području. U svome naumu Vlada potpuno ignorira činjenicu da je upravo ona ta koja ne smije kršiti zakone ili ih tumačiti na štetu bilo kojeg naroda pa i većinskog, te da je dužna voditi računa i skrbiti o duhu zakona koje provodi.

>> Prve dvojezične ploče u Vukovaru postavit će se u petak, 6. rujna

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije