Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Summit u Beogradu

Cilj je na krilima crvenog zmaja smanjiti jaz između zapadne i istočne Europe

Albanian Prime Minister Edi Rama (L) and his Serbian counterpart Aleksandar Vucic inspect the honour guard during an official welcoming ceremony in Belgrade November 10, 2014. Albanian Prime Minister Rama became the first Albanian leader to visit Serbia s
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
17.12.2014.
u 11:45

Jedini od 16 premijera koji nije došao u Beograd, šef je hrvatske vlade Zoran Milanović

"Prvi kineski znak za riječ Srbija čita se 'sai' i znači 'mjesto od strateškog značaja', to je dobar opis odnosa Kine i Srbije, koja je posvećena europskom putu, ali je i ključna strateška veza Europe i Orijenta", napisao je srbijanski premijer Aleksandar Vučić u svom blogu za Financial Times uoči jučerašnjeg trećeg sastanka kineskih lidera s predstavnicima 16 zemalja srednje i istočne Europe u Beogradu. Beogradska je vlada kineskoj delegaciji, kojoj je na čelu premijer Li Keqiang, pripremila 15 projekata, koji obuhvaćaju željeznicu, autoceste, mostove, riječne luke...

Ima li koristi od pompe

U Srbiji se digla velika pompa oko skupa na kojem sudjeluje nekoliko tisuća ljudi, zbog njega je blokiran promet u gradu, za sigurnost se brine cijela divizija od 10 tisuća policajaca, u hotele su dovedeni kineski kuhari, a na zgradi iznad restorana u vlasništvu Novaka Đokovića veliki je pano: 'Srbija ponovo postaje središte svijeta'. Ipak, komentatori u Srbiji čekaju hoće li od svega biti konkretnih rezultata, hoće li ugovori slijediti nakon gala fešte, kako bi mogli reći je li se sve isplatilo. Vučić kao ilustraciju koristi, od dosadašnje suradnje s Kinom, navodi primjer novog mosta preko Dunava Zemun-Borča koji je izgradila Kineska korporacija za ceste i mostove, investicija je to teška 260 milijuna dolara. Most će biti otvoren na kraju summita. Summit 16 zemalja središnje i istočne Europe održava se pod motom 'Novi motor, nova snaga, nova platforma', a kineski investitori, navodi se, spremni su uložiti velik novac u ove zemlje, po procjenama između pet i 10 milijardi dolara. Kineska agencija Xinhua navodi kako je od suradnje Kine i 16 zemalja već bilo puno koristi, da je u deset mjeseci ove godine razmjena narasla 10 posto i dosegla 50 milijardi dolara. Analitičari se nadaju i da će kineski koncept 'Novi put svile' smanjiti jaz između zapadne i istočne Europe. Na europsko-kineskom summitu je, naime, 11 zemalja članica Europske unije, uglavnom zemlje koje su donedavno bile fokusirane na vraćanje Europi, a sad se vraćaju i ponovo jačaju kontakte s Kinom.

Vučić ide u Ljubljanu

U Beograd je prvi stigao slovenski premijer Miro Cerar, ističući kako Slovenija ima pozitivan odnos prema Srbiji te pozvao Vučića u posjet iduće godine u veljači. Jedini od 16 premijera koji nije došao u Beograd, šef je hrvatske vlade Zoran Milanović. On summit bojkotira zbog toga što se vlada u Beogradu nije distancirala od poruka mržnje četničkog vojvode Vojislava Šešelja. Umjesto Milanovića, Hrvatsku zastupa prva potpredsjednica vlade Vesna Pusić.

>> Umjesto Milanovića u Beograd uz Hajdaša Dončića ide i V. Pusić

Komentara 21

MR
mrkoje
13:05 17.12.2014.

koliko mogu da zapazim na slici velikoj vidi se Albanski Premier Edi rama, sa nasim vucicem

TA
takitako
12:03 17.12.2014.

vijesti iz svijeta, stari drugovi iz 90-tih..uzimaju veci dio procentualnosti, gotovo 75% vijesti iz svijeta su srbi i srbija

MR
mrkoje
13:03 17.12.2014.

sa bracom arapima smo od gotovo propale aikompanije srbiju ucinili jedno super airsrbia, brat nas seik je pokazao da ne mrzimo muslimane kako kazu susjedi nasi muslimani, levo i desno..i politika druga tita nam je dosta pomagala u govoru sa bracom arapima, tamo kada nasa delegacija ide govoro najvise o titu i nasoj proslosti, o buducnosti to gradimo zajedno sa bracom seikom ,tako srbija je postala preko noci uspesna ,jos nam brat seik rekao da cemo graditi beograd na vodi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije