Naslovnica Vijesti Hrvatska

Čikotić: Postoji rješenje da Split ne bude zatrpan smećem

Božo Petrov protiv udomljavanja djece kod homoseksualnih parova.
24. studenoga 2018. u 13:35 1 komentara 204 prikaza
Most

Most nezavisnih lista je u splitskom Klubu zona, u okviru inicijative „Zeleni vikend“ koju provodi, izložio prilike i prijetnje vezane uz kompostiranje biotpada. Obveza je Republike Hrvatske do 2020. godine smanjiti razinu biootpada na odlagalištima za 75 % a razinu recikliranog otpada podignuti sa trenutnih 17% na iznos od 50%.

HDZ CRODEMOSKOP HDZ siguran na vrhu, SDP pao i samo je za postotni poen bolji od Živog zida

Ante Čikotić, Mostov gradski vijećnik istaknuo je da se u Splitu biootpad još ne odvaja, nema sustava njegove prerade niti volje da se pokrene ekološki sustav, a korisne sirovine poput ostataka hrane, voća i povrća ili taloga kave završavaju na gradskom deponiju stvarajući staklenički plin metan, CO2 i mnoge druge zagađivače. Neugodni mirisi s Karepovca upravo su uzrokovani miješanjem smeća, rekao je uz sljedeće podatke: 132 107 tona otpada gravitira odlagalištu otpada Karepovac dok je organski udio otpada u prosjeku 35%. Kompostana mora biti dimenzionirana najmanje za 46 000 t ulaznog materijala godišnje dok su predviđeni kapaciteti gotovo peterostruko podcijenjeni.

Video - Svađa Grmoje i Zekanovića u Saboru

 

Naime, prema PGO Grada Splita za razdoblje od 2017-2022 planirana je izgradnja kompostane do 10 000 tona ulaznog materijala. Čak i ukoliko se uspostavi kompostana u sklopu ''ŽCGO Lećevica'' koja je dimenzionirana na 9 000 tona, Splitu i gradovima u njegovoj okolici ostaje 27 000 tona organskog otpada kojeg se ne reciklira. Za opremanje dvije kompostane manjeg kapaciteta potrebno je za svaku nabaviti strojeve od po 1 000 000 do 1 500 000 EUR. Umjesto toga, dakle nepotrebne dvostruke nabavke opreme, moguće je unaprijediti tehnološke kapacitete jedne, centralne kompostane. Njoj bi pored grada Splita morala gravitirati i okolica s kojom dijeli deponij. Upozorio je još i to da će se za svako odlagalište otpada koje ne uskladi svoje poslovanje do 2020-te plaćati visoki penali. Izvjesno je da bismo svakom godinom neusklađenog gospodarenja otpadom financirali europsku birokraciju sa 110 milijuna kuna godišnje. Tom svotom novca moguće bi bilo kupiti nekoliko novih PET/CT uređaja, opremiti nekoliko kirurških sala, ili udvostručiti, primjerice proračun Hrvatske Zaklade za znanost.

Miro Bulj na konferenciji za medije Miro Bulj: 'Vlada mora služiti narodu, a ne teleoperaterima, koji su iznad zakona RH!'

Bivši ministar zaštite okoliša i energetike i saborski zastupnik MOST-a dr.sc. Slaven Dobrović u Splitu nije samo govorio o procesu kompostiranja i koristima te primjeni komposta u poljima, vrtovima i parkovima, nego je prikazao praktične primjere posuda za prikupljanje biootpada kakvi se koriste u Crikvenici i Osijeku. Istaknuo je da je upravo kompostiranje mjera tj. postupanje sa otpadom koje u najkraćem roku, uz najmanja ulaganja, postiže najveće efekte u pogledu recikliranja, smanjenja štetnog utjecaja i postizanja zadanih ciljeva.

Predsjednik Mosta Božo Petrov zaključno je kazao:

- Most od svoga početka okuplja ljude i obrađuje teme koje ističu kvalitetu života i brigu za okoliš i održivi razvoj. Zemlju smo posudili od budućih generacija i naše politike iz područja zaštite okoliša u prvi plan stavljaju održivi razvoj i brigu za našu zemlju. Potpisnici smo deklaracije o Zero Waste konceptu i gospodarenje otpadom vidimo kao priliku za zapošljavanje i smanjenje uvoza sirovina, a ne politiku manipulacije SMEĆEM na trošak građana. U Splitu postoje ljudi koji žele ponuditi drugačiji model koji je održiv i koji neće stvoriti novi Karepovac i danas sam ih došao podržati.

Božo Petrov Božo Petrov: 'Sukob u sabornici se dogodio jer su Grmoja i Zekanović umorni'

Petrov se osvrnuo se i na odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da pokrene postupak protiv premijera Andreja Plenkovića jer javnost i nadležna tijela prilikom imenovanja Igora Pokaza za veleposlanika u Velikoj Britaniji nije obavijestio da se radi o njegovu vjenčanom kumu. Pokrenut je postupak i protiv ministra Tomislava Ćorića.

- Mislim kako se ne treba na bilo kakav način koristiti pozicija da bi se uhljebilo svoje kadrove - rekao je te izrazio nadu da će Povjerenstvo barem u tom slučaju napraviti "svoj posao onako kako treba" te da "neće biti političkih pritisaka koji će presuditi".

- Nadam se da će se znati othrvati pritisku - rekao je te dodao kako mu se, s obzirom kako je povjerenstvo formirano,  čini da je tu puno više u pitanju igra između vladajućih, a puno manje ozbiljan stav povjerenstva da razriješi problem.

Most
1 / 4
Božo Petrov

O prijeporima u vladajućoj koaliciji, rekao je da "ucjenjivački kapital" nije način na koji bi politika trebala funkcionirati, da se automatski odbacuju prijedlozi oporbe, a da se slušaju samo oni koji mogu dobro ucijeniti.

Predsjednik Mosta nezavisnih lista rekao je i kako djeca nastaju, odgajaju se i odrastaju u emocionalnoj i fizičkoj zajednici muškarca i žene te da, s obzirom na to, Hrvatski sabor treba donijeti i odluke o posvajanju i udomiteljstvu.

Komentirajući prijedlog zakona o udomiteljstvu i mogućnost da se istospolnim partnerima odobri udomljavanje djece, Petrov je rekao kako je interes djece apsloutno iznad svakog drugog i svačijeg interesa.

Božo Petrov Porezna reforma Petrov: Promjene će osjetiti 1% onih koji imaju visoke plaće. Čarobno!

Petrov je naglasio kako je dovoljna stigmatizacija i to što su djeca "kod zamjenskih roditelja", a postoji i dodatna stigmatizacija s obzirom da homoseksualni parovi nisu dovoljno prihvaćeni u društvu.

- Zamislite onda stigmatizaciju te djece - dodao je te istaknuo da o tome treba voditi računa. Jer, kaže, da je tolika prihvaćenost u društvu, onda ne bi trebalo biti potrebe za paradama.

NOVA KOLEKCIJA
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
  • ante555:

    I po broju komentara vidi se koliko ste (ne)popularni.