Naslovnica Vijesti Hrvatska

Cijene digli 15 posto, kubni metar vode sada je 16,90 kuna

Nitko iz Sisačkog vodovoda ili gradske vlasti nije obavijestio građane o promjenama
11. siječnja 2015. u 20:22 3 komentara 1648 prikaza
Siščanima iznova s novom godinom i nova cijena vode
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Novogodišnja “čestitka” Siščanima stiže iz Sisačkog vodovoda koji je od 1. siječnja još jednom povisio cijenu vode i to čak 15 posto, a da građane o tome nitko iz ove tvrtke ili gradske vlasti – nije obavijestio. Dakle, izdvajat će oko dvije kune po kubnome metru više, stoga u veljači mogu očekivati račune veće za nekoliko desetaka kuna.

Skuplje iz godine u godinu

Novi cjenik dostupan je na stranicama trgovačkog društva i iz njega je vidljivo da je iznos za stanare koji imaju odvodnju skočio na 16 kuna i 90 lipa, dok će vlasnici poslovnih prostora morati izdvajati skoro 20 kuna. Oni bez odvodnje plaćat će 14,58 odnosno 17,64 kuna, a socijalno ugroženi deset i 12 kuna. Povećanje će osjetiti i žitelji općina Martinska Ves i Sunja, koje će kubni metar vode koštati 14 to jest 17 kuna.Podsjetimo kako je voda Siščane prije pet godina koštala 10 kuna, da bi prvi put nakon dugo vremena u 2011. poskupjela na 12,83 kuna. Taj se iznos 2013. godine povećao na 13 kuna i 82 lipe, a lani je porastao za još jednu kunu.I dok Siščani pročistač otpadnih voda još uvijek čekaju, već sada ga na ovaj način počinju otplaćivati, a zasigurno će trebati namiriti i gubitke koji se stvaraju izdvajanjem Lekenika iz mreže Sisačkog vodovoda. No, građane se takvi razlozi zapravo ne tiču.

– Nisam znala za poskupljenje i nije mi to baš lijepa informacija. Voda nam je već sada preskupa. Naša tročlana obitelj plaća nevjerojatnih 250 kuna- kaže iznenađena Sandra Dadović. Ivica Kireta napominje da nije toliko skupa voda koliko svi ostali nameti na računu.

– Znao sam za poskupljenje jer pratim lokalna zbivanja. Inače u stanu trošimo oko osam do deset kubika mjesečno- kaže Kireta.

Objavili na stranici

– Mijenja se varijabilni dio cijene koji je iznosio 7,60 kuna za kubni metar, a sada je 8,74 kuna plus PDV. Društvo je bilo primorano mijenjati cijenu iz razloga osiguranja punog povrata troškova od vodnih usluga, a što je za uzrok imalo prenesene gubitke iz poslovanja prethodnih godina, zbog tekućeg poslovanja i racionalizacije- kaže direktor Srđan Marić, ističući da su Odluku i cijene objavili na internet stranici.

Elipso

  • zambezi:

    Jeftinija je voda u pustinji.

  • zelimir.zuk:

    Jasmina Grgurić debelo kasniš sa člankom, a trebalo bi nešto i znati o ovako ozbiljnoj temi. Ikič-Baničk@Andučić skrivaju kao zmija noge o katastrofalnom stanju u Vodovodu. Priprema Vodovoda za restrukturiranje počela je 2007 što Veljko Novak i Dinko Pintarič nisu ... prikaži još! dozvoljavali iz istih razloga kao i ekipa Ikič-Baniček@ndučić koja sebe gle ironije nazvala HRABROST ZA PROMJENE.

  • luena 01:

    Od cega je voda u Sisku sta ima u njoj,da nije ljekovita voda??