Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komemoracija obljetnice u Jasenovcu

Plenković: Dobro je da je ovdje cijeli državni vrh, ova Vlada nema sluha za povijesni revizionizam

Državni vrh u Jasenovcu
Foto: Danijel Prerad
1/25
22.04.2020.
u 11:32

Zajednički vijenac položili su predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Državni vrh i izaslanici nacionalnih manjina i antifašista u Jasenovcu podno spomenika "Kameni cvijet" položili su vijenac i cvijeće u spomen na žrtve ustaškoga logora Jasenovac, na 75. obljetnicu proboja posljednjih zatvorenika.

Tijek događaja:

13:00 Zoran Milanović položio je vijenac i na romskom groblju u Uštici

11:50 – Bilo je određenih promjena na političkoj razini te na razini onih pitanja koja su sporna – istaknuo je Milorad Pupovac i dodao: – Presudno u okolnostima manifestirane solidarnosti pandemije koronavirusa i potresa u Zagrebu jest to što smo odlučili napraviti korak bliže. I taj korak bliže urodio je time da su trojica predsjednika odlučila da oni naprave korak bliže i da sva trojica dođu danas. 

– Odluka da predsjednik Republike i predsjednik Vlade i predsjednik Sabora dođu ovamo, zalog je za ono što očekujemo. A mi smo htjeli založiti svoj dio, da budemo danas ovdje i da pokažemo da možemo biti solidarni i u trenucima kad se ne slažemo. I onda kad smo udaljeni u pogledu toga kako doživljavamo i kako ocjenjujemo pojedine pojave kao što je historijski revizionizam, kao što je negacionizam ovog mjesta – rekao je Pupovac. 

VIDEO: Milorad Pupovac o dolasku državnog vrha u Jasenovac, snimio: Danijel Prerad

11:28 – Drago mi je što smo došli ovdje u ovom sastavu – predstavnici vlasti i predstavnici nacionalnih manjina. Dobro je da smo izbjegli govoranciju. Stojim iza svega što sam rekao, ali dosta je – smatra predsjednik Milanović. 

Istaknuo je kako su tu jer treba poslati poruku, a "ovo je jedno od najgorih mjesta Drugog svjetskog rata". 

– Mislim da će neke teme zbog pandemije splasnuti. Političari koji će ih koristiti bit će gledani s podsmjehom – istaknuo je Milanović. 

Rekao je da on neće ići na komemoraciju u Bleiburg jer tamo nije išao ni prije. Upitan o revizionizmu, kazao je da tome ne bi davao previše važnosti i da se govore gluposti. 

Milanović se osvrnuo i na HOS-ovu spomen ploču na kojoj je uklesana ustaški pozdrav "Za dom spremni", koja je iz Jasenovca premještena nedaleko u Novsku, poručivši kako to treba maknuti i negdje baciti, jer to nema veze s Domovinskim ratom.

 "Sam predsjednik Tuđman je samo vrebao trenutak kada da regularnoj vojsci pripoji i paravojne formacije. To mu je uspjelo 1991. Onaj tko misli da se u Domovinskom ratu pod 'Za dom spremni' borio samo za Hrvatsku mora znati da se nije borio samo za Hrvatsku, nego i za restauraciju države iz 1941.", naglasio je.

 Predsjednik je podsjetio da je Hrvatske priznata u siječnju 1992., kada je već i bila država sa svojom vojskom, policijom i svim državnim tijelima.

Upitan o obnovi Zagreba, kazao je: – Vrijeme je da država to otme i da to strogo nadzire. 

VIDEO: Predsjednik Milanović na obljetnici, snimio: Danijel Prerad

11:24 – Danas smo ovdje u Jasenovcu da obilježimo proboj logoraša, da osudimo strahote koje su se događale ovdje i zločine koji su se dogodili – kazao je Plenković. 

- Politika koju vodimo bazira se na jasnoj osudi zločina, na pijetetu prema žrtvama, njegovanju kulture sjećanja i na kontinuiranom i predanom radu na razumijevanju i toleranciji u društvu. Ono što je dobro da je današnje obilježavanje okupilo sve ključne dužnosnike državne vlasti. Ove godine je bila velika obljetnica vezana za logor Auschwitz, tada smo vrlo decidirano i u javnosti osudili fašističke i nacističke zločine, to radimo i sada te želimo da u Hrvatskoj njegujemo kulturu sjećanja

- Dobro je da je ovdje cijeli državni vrh. Ovdje Vlada dolazi već četvrti put – istaknuo je hrvatski premijer i naveo: – Ova Vlada nema sluha za povijesni revizionizam. 

Video: Premijer Plenković o obilježavanju komemoracije u Jasenovcu, snimio: Danijel Prerad

11:04 – Državni vrh polaže vijenac i cvijeće u Jasenovcu. 

Državni vrh u Jasenovcu
1/14

10:53 – Želio bih naglasiti da smo danas došli, kao i svake godine, da bismo iskazali poštovanje prema žrtvama ustaškog logora Jasenovac. Ta poruka iznimno je važna zbog mlađih generacija. Mir, sloboda, ljudska prava ne dolaze sami po sebi i uvijek ima onih koji bi ih htjeli skratiti. Više nikad ne smijemo dopustiti da se dogodi zlo kakvo se dogodilo ovdje za vrijeme Drugog svjetskog rata – izjavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković. 

Istaknuo je kako shvaća bol obitelji onih koji su bili tu i da  smatra da se oko povijesnih činjenica treba postići konsenzus i da je protiv ekstremizma i na desnici i na ljevici. 

VIDEO: Jandroković o obilježavanju komemoracije, snimio: Danijel Prerad

10:45 – Došao sam ovamo uime šest milijuna naše braće koja su nastradala diljem Europe. Došao sam ovdje zbog drukčije situacije. Došao sam pružiti ruku dobre volje i pokazati da sam spreman za ozbiljne razgovore. Došao sam s time da nisam nijedan naš zahtjev stavio ad acta, došao sam da riješim sve naše probleme koji sramote ovu zemlju u svijetu – kazao je Ognjen Kraus, predstavnik židovske zajednice. 

VIDEO: Ognjen Kraus o komemoraciji u Jasenovcu, snimio: Danijel Prerad

Ponovio je kako njega ne zanimaju riječi već djela. 

– Mene zanima pitanje znakovlja, da stavimo sve ad acta i da se konačno pridržavamo hrvatskog Ustava. Ja sam pružio ruku i sad čekam što će se dogoditi – naveo je Kraus.

Napomenuo je kako ima pomaka od prošle godine i to na području Ministarstva kulture i Ministarstva obrazovanja. 

VIDEO: Ognjen Kraus o komemoraciji u Jasenovcu, snimio: Danijel Prerad

Kraus je kasnije dodao kako ovo nije jamstvo da će biti uz Vladu na komemoraciji iduće godine. Pružio je ruku suradnje, ali o Vladi ovisi što će biti nagodinu.

10:34 – Brojni hrvatski političari, među kojima su predsjednik SDP-a Davor Bernardić i sisačko-moslavački Ivo Žinić, počeli su se okupljati uoči svečanog polaganja zajedničkog vijenca

Zajednički vijenac položit će predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, a po cvijet će u spomen na žrtve položiti predsjednik Židovske općine Ognjen Kraus, predsjednik Savjeta Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi te predsjednik Saveza antifašističkih boraca Franjo Habulin. 

Predsjednik Republike Zoran Milanović položit će vijenac i zapaliti svijeću i kod spomen-obilježja na romskom groblju u Uštici. 

Podsjetimo, prvi je to put od 2015. godine da će se na komemoraciji u Jasenovcu okupiti državni vrh, kao i predstavnici nacionalnih manjina te Savez antifašističkih boraca i antifašista koji su zadnje tri godine, zbog stava da je u Hrvatskoj na djelu revizija povijesti Drugog svjetskog rata, odbijali komemorirati žrtve u Jasenovcu zajedno s Vladom Andreja Plenkovića te su to činili odvojeno.

Kako je kazao predsjednik SABH-a Franjo Habulin, u Jasenovcu neće biti nikakvih govora. Pazit će se, kaže, na razmak, položit će se jedan veliki vijenac, a svatko do prisutnih i po jedan cvijet.

Premijer Andrej Plenković kazao je za Večernji list kako će u povodu 75. obljetnice proboja iz ustaškog logora Jasenovac, kao i prošlih godina, odati počast svim nevinim žrtvama koncentracijskih logora jer je „naša civilizacijska i ljudska obveza da ih nikada ne zaboravimo“.  

– Zbog epidemije koronavirusa na ovogodišnjoj  komemoraciji morat ćemo voditi računa o posebnim okolnostima, ali ćemo jedinstveno, primjereno i dostojanstveno iskazati pijetet svakoj žrtvi – kazao je Plenković.


 

 

Komentara 82

MA
maki
11:49 22.04.2020.

Gledam fin izvješće spomen parka i za 2019. Rashodi 2.553.000 kn od toga 1.300.000 kn samo za plaće zaposlenika pa mi nije jasno s obzirom da sam bio tamo sto oni rade 12 mjeseci .

DU
Deleted user
10:54 22.04.2020.

Mi porezni obveznici ne želimo plaćati ovakve proslave!

KM
Kmicanakreku
12:11 22.04.2020.

Vidim da se vladajuca klasa ne pridrzava vlastitih mjera sto se tice kineskog virusa. I

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije