Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROVOKACIJA

Čičak: Srpski tjednik izruguje se svetinjama Dragojević: I opet ćemo

novosti
05.10.2010.
u 15:52

Čičak: Izruguju se svetinjama, Dragojević: Opet ćemo. Uvredljiva naslovnica tjednika Novosti: objavljena je fotografija dvaju hrvatskih MiG-ova s nacionalnim obilježjima i naslovom "Obadva, obadva su pala!"

Naslovna stranica najnovijeg broja tjednika “Novosti”, na kojoj su dva padajuća hrvatska MiG-a smještena između naslova “Obadva, obadva su pala”, izaziva velike prosvjede. Da je takvu naslovnicu objavio neki satirični list, to bi za javnost još bilo podnošljivo, no učinio je to tjednik srpske manjine u Hrvatskoj, izdavača Srpskog narodnog vijeća, na čijem je čelu Milorad Pupovac, saborski zastupnik i potpredsjednik SDSS-a, stranke koja je i koalicijski partner u Vladi Jadranke Kosor. Koja, inače, iz proračuna daje novac hrvatskih poreznih obveznika, među ostalim, i da bi “Novosti” izlazile. A to je onda već puno ozbiljnije. Na pojavu te naslovnice prvi je reagirao Hrvatski helsinški odbor (HHO), koji u svom prosvjednom pismu Vladi i Hrvatskom saboru podsjeća kako je to ismijavanje usklika hrvatskog vojnika kod Šibenika 21. rujna 1991. prilikom rušenja dvaju jugoslavenskih ratnih zrakoplova. HHO smatra da je potez Novosti krajnje dvojben, pa čak i uvredljiv za hrvatske građane.

>>Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine:'Ograđujemo se od provokacije i pozivamo Pupovca da se ispriča'

Prosvjed vlastima

Stoga su i poslali prosvjed hrvatskim vlastima i smeta im što se taj tjednik financira iz državnog proračuna. Smatraju i da je M. Pupovac u sukobu interesa jer drži brojne nespojive funkcije u vlasti, u nevladinim udrugama, a izdaje, eto, i list krovne institucije Srba u RH.

Glavni urednik Novosti Rade Dragojević u izjavi medijima priznaje da su se u redakciji “zezali” te da će i dalje tako nastaviti. “Zezali smo se i dirnuli u svetinju Domovinskog rata, jesmo... i neka, ako ima svetinja, nema slobode”, rekao je Dragojević. Na takvu, nikako diplomatsku izjavu, reagira i potpisnik prosvjeda HHO-a Ivan Zvonimir Čičak:

“R. Dragojević i cijelo to društvo ne mogu skriti svoju mržnju prema hrvatskoj državi, a zanima me hoće li se tako karikaturalno zezati i oko zahtjeva u Srbiji da se novi most u Beogradu nazove imenom Draže Mihailovića”. Dodaje da “oni samo kriminaliziraju hrvatsko društvo i ne treba dopustiti da ih to društvo i financira... neka se bave nacionalnim pravima, a ne raspirivanjem nacionalne mržnje”.

Do utorka navečer slučaj s naslovnicom Novosti prerastao je već u aferu. Oštrim priopćenjem reagirao je ministar obrane, Branko Vukelić, a u istom tonu i načelnik Glavnog stožera OS RH, general Josip Lucić: - MORH sa žaljenjem konstatira da su zrakoplovi HRZ-a u Novostima stavljeni u isti kontekst kao i neprijateljski zrakoplovi koji su agresorski djelovali diljem Hrvatske u Domovinskom ratu, kaže Vukelić. Dodaje da je to stavljanje u isti kontekst zrakoplova koji čuvaju suverenitet RH i Vazduhoplovstva JNA “uvreda za sve djelatnike mORH-a i pripadnike OS, za sve branitelje i dobronamjerne građane”. MORH osuđuje i želju da se ovako ispolitizira nesreća MiG-ova, kao i tekst u Novostima koji govori o kaosu i bombama koje su ostale nakon pada.

Pupovac ‘nije zadovoljan’

- Za razliku od kaosa, bombi i projektila koje je “Vazduhoplovstvo JNA” ostaljalo diljem Hrvatske, po ovoj nesreći postupano je sukladno svim važećim hrvatskim propisima, a u skladu s NATO regulativom”, završava priopćenje Vukelića. Načelnik Lucić, reagira na isti način kao i MORH, te dodaje da Novosti štete ugledu pripadnika OSRH.

Premda isprva M. Pupovac nije želio reagirati na prosvjede, kasnije je za portale izjavio da “bez obzira na to kako je netko mogao shvatiti, sasvim je sigurno da u RH ima mnogo drugih naslovnica kojima bi trebalo posvetiti više pažnje i koje lošije utječu na javnost, razumijem da bi takva naslovnica mogla nekome zasmetati”. Dodao je da nema ništa protiv reakcije HHO-a, ali i to da “kao izdavači (SNV) nismo sretni s tom naslovnicom, niti je smatramo dobrom, niti nečim što je vrijedno pažnje”.

Za portale je izjavu dao i glavni urednik Rade Dragojević, koji reakcije na Novosti vidi kao “poziv na javni linč, očekujem reakcije policije i privođenje, a možda i streljanje, ovo je potpuino suludo što se događa”. Dragojevića smeta što “nitko od kolega novinara nedaje podršku...da nije opasno bilo bi bizarno, jer mi prijeti onaj tko ima silu i oružje, kaže- I dalje izjavljuje da “zašto ne bi provocirao ovakvom naslovnicom, jer se tako ispituju granice novinarskih sloboda”.

'Ograđujemo se od provokacije i pozivamo Pupovca da se ispriča'

Komentara 484

BR
brgr
14:41 12.10.2010.

OBA SU PALA: Pa zar nisu oba pala,sta je tu neukusno pa nisu li oba pala u napadu na Hrvatsku,zasto to netko shvaca kao uvredu mi zivimo u demokratskoj drzavi i svatko ima pravo misliti pisati i komentarisati sta hoce.. To se gospodo zove demokracija,ako netko ne zna ,ako moze Tomson da pjeva ustaske pjesme ,zasto se Srbi ne bi nasalili na njihov poraz ne vidim u tome nista lose. Pa sta je sve Feral pisao o raznim drzavnim duznosnicima pa se nije nitko bunio,da je takvo nesto u Feralu izaslo ne bi bilo ni spomena u Vecernjem o tome,ali ovako je to Srpski Casopis pa je odmah zasmetalo.

MA
marko53
16:26 05.10.2010.

Nema lojalnog Srbina.TOČKA.

JA
javno
21:36 05.10.2010.

evo ovako jebem vam mater srpsku...... sve srbe protjerati iz hrvatske oni su nacionalisti sovinisti i 4-nici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije