Naslovnica Vijesti Svijet

CIA prikupljala viceve o SSSR-u. Pročitajte neke od najsmješnijih

CIA je deklasificirala viceve koje su pričali građani Sovjetskog Saveza i koji su Amerikancima pokazivali javno mnijenje u SSSR-u
24. rujna 2018. u 21:30 27 komentara 9763 prikaza
Berlin
Foto: Reuters/Pixsell

Amerikanac kaže Rusu da je SAD toliko slobodna država da može stati ispred Bijele kuće i vikati: ‘Nek Ronald Reagan ide kvragu’. Rus mu odgovori: To nije ništa, i ja mogu stati ispred Kremlja i vikati: ‘Nek Ronald Reagan ide kvragu. Ovo je jedan od viceva koje su među sobom pričali građani Sovjetskog Saveza na kraju hladnog rata, a prije nekoliko dana američka obavještajna služba CIA deklasificirala je listu viceva koje je skupljala u tom vremenu.

Vladimir Putin puca iz snajpera Kalašnjikov Na meti Pogledajte Putina kako gađa iz novog snajpera koncerna Kalašnjikov

Nije točno poznato zašto su skupljani, ali zapadni su mediji pretpostavili da je to bilo zbog toga što nisu postojala ispitivanja javnog mnijenja u totalitarnoj zemlji pa nije bilo lako doći do stvarnog mišljenja koje su Sovjeti imali o svom režimu.

Ovaj je ispričani navodno došao i do Reagana kojem se toliko dopao da ga je sam počeo pričati. S druge strane, i sam je Mihail Gorbačov bio meta viceva.

Pjotr Verzilov Stanje mu se poboljšalo Izgubio vid i sluh, nije mogao hodati: 'Putinov kritičar vjerojatno je otrovan'

“Radnik koji je čekao u redu za dućan s alkoholom kaže: ‘Dosta mi je, čuvajte mi mjesto, idem upucati Gorbačova.’ Vratio se dva sata kasnije u red. ‘Jesi li ga upucao?’, pitaju ga. ‘Ne, tamo je red još dulji nego ovdje’”, glasio je drugi na toj listi.

Vicevi pokazuju sposobnost običnih građana vrlo neslobodne zemlje da održe dobru atmosferu među sobom, pod uvjetom da ih nitko ne čuje.

Vladimir Putin Neočekivana odluka Novim sankcijama SAD gura Kinu i Rusiju u čvrst savez

“Uđe čovjek u dućan i pita: ‘Nemate uopće mesa?’. ‘Ne’, kaže mu prodavačica, ‘mi nemamo ribe. Dućan preko puta nema mesa’”, još je jedan vic o sovjetskom standardu.

Staljin, Gorbačov, Hruščov, Lenjin, Brežnjev... nije bilo sovjetskog lidera s kojim se sovjetski građani, zapravo žrtve tih lidera, nisu našalili.

VIDEO Obitelj pretraživala rijeku pa se šokirali kad su vidjeli što su izvukli

 
Aktivni odmor
NEZABORAVNO ISKUSTVO
Oni se izležavaju na plaži, a ti letiš 60 metara iznad njih!

A1 izdvaja za Vas

 • miso:

  U ono vrijeme učenici su morali svaki odgovor početi s izrekom "Zahvaljujući Lenjinu i partiji ..." i nakon toga točno odgovoriti. Tako pita učitelj, koji je najveći grad u Rusiji?. Uučenik odgovara: "Zahvaljujući Lenjinu i partiji - Moskva". ... A ... prikaži još!A tko ima nasnažniju armiju na svijetu? Učeik odgovara: "Zahvaljujući partiji i Lenjinu - SSSR" . .. A onda dođe pitanje: Reci ti nama koliko je sati? Učenik odgovara: "Zahvaljujući Lenjinu i partiji - nemam sat". ...

 • DOBARDAN:

  Pita ruski oficir vojnika da li krokodil može letjeti. Ovaj kaže ne i oficir ga ustrijeli. Pita dugoga isto pitanje, a on veli možet, nu tak visako i pokaže do gležnja.

 • Avatar Mica Trofrtaljka
  Mica Trofrtaljka:

  Dobar je kad Mujo ( nije EU JANEZ nego jedan drugi ) ulazi u pekaru i pita ga prodavačica " želite kilu belega anpak črnega kruha " ? - " Ajd ba daj kilu anpaka " !