Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tajno izvješće

CIA je iznad zakona, ona smije mučiti zatočenike!?

CIA
04.04.2012.
u 10:41

– Nekolicinu tehnika treba smatrati okrutnim, neljudskim i ponižavajućim postupanjem – kritizirao je mišljenje ministarstva pravosuđa dužnosnik State Departmenta

Za CIA-u zakoni ne vrijede, odnosno CIA je iznad zakona, poruka je koju je još 2005. poslalo američko ministarstvo pravosuđa tumačeći na sebi odgovarajući način međunarodni ugovor koji zabranjuje mučenje. Ugovor je na nagovor Johna McCaina 2005. potpisao tadašnji američki predsjednik George W. Bush, a ministarstvo pravosuđa protumačilo ga je kako mu je u tom trenutku odgovaralo. Naime, pripadnici CIA-e koji djeluju izvan američkih granica izuzeti su iz amandmana prema kojem se međunarodni standardi koji zabranjuju okrutno i ponižavajuće postupanje prema zatočenicima trebaju primjenjivati i u postupanju prema američkim zatočenicima.

Na nezakonitost postupanja CIA-inih agenata 2006. upozorio je dužnosnik State Departmenta Philip Zelikow, donose svjetski mediji, ali Bushova administracija oglušila se na njegovu snažnu kritiku koja je sve do jučer bila tajna. Povjerljivu kritiku kontroverznih ispitivačkih tehnika objavio je jučer State Department i to pozivajući se na zakon o slobodi informiranja.

Problem je nastao kada se Zelikow, koji je u to vrijeme radio kao predstavnik državne tajnice Condoleezze Rice u nacionalnom vijeću za pitanja terorizma, umiješao u posao ministarstva pravosuđa, odnosno potvrdio da se State Department u početku slagao s mišljenjem ministarstva pravosuđa, ali naglasio kako se "situacija promijenila".

– Čini nam se kako se nekolicinu tehnika, samostalnih ili u kombinaciji, treba smatrati okrutnim, neljudskim i ponižavajućim postupanjem ili načinom ponašanja – napisao je u svojoj analizi Zelikow, a takvim tehnikama smatrao je one "uobičajene" za mučenje kao što su potapanje, ograđivanje, izlaganje stresu i zatvaranje u tijesne prostorije.

Ključne riječi

Komentara 10

WA
wahr
12:08 04.04.2012.

...pa zato i imamo demokraCIA

RI
Riznica
10:57 04.04.2012.

Pa ne govore oni uzalud \" God Bless the U.S.A.\" !\".. Da blagoslovi samo njih nikog drugog !!!!

OB
-obrisani-
23:32 04.04.2012.

Nikakva nova vijest u svezi CIa-e, tako je oduvijek bilo tako će i biti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije