Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEDJELJOM U 2

Zašto mladi liječnici odlaze iz Hrvatske? Chudy: Odgovorno tvrdim da ne idu zbog većih plaća

Zagreb: Neurokirurg dr. Darko Chudy
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
19.11.2023.
u 17:15

Govoreći o psihološkim testiranjima koja se provode za liječnike, poznati neurokirurg Darko Chudy sam kaže da ona nisu standardizirana

Poznati neurokirurg Darko Chudy gostovao je ove nedjelje u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2. Chudy se u razgovoru s Aleksandrom Stankovićem osvrnuo na godine rada, a otkrio je i kako je u mladosti htio biti liječnik. Govoreći o psihološkim testiranjima koja se provode za liječnike, on sam kaže da ona nisu standardizirana.

- Jedna bolnica ima psihološka testiranja, druga nema. Psihološko testiranje dolazi nakon što je kandidat za specijalizaciju završio Medicinski fakultet, položio sve ispite na fakultetu, položio državni ispit, dobio od Hrvatske liječničke komore odobrenje za samostalni rad, radi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, hitnoj pomoći - i sad dobiva psihološko testiranje, na psihološkom testiranju ne prolazi. To nije dobro - kazao je.

- Ako javno želite slikovito da prikažem zašto to nije dobro, reći ću vam. Bili smo na europskom kongresu u Stockholmu. Okupila se "krema" neurokirurga koja se bave dubokom mozgovnom stimulacijom. Vrhunski stručnjak, profesor s Queen Square Hospital u Londonu, hvali  rad docentice Marine Raguž. To je neurokirurginja koja radi u Zavodu za neurokirurgiju u Dubravi. Ona ne bi prošla na psihološkom testiranju. Ne bi prošli ni neki drugi. Vidio sam da na tim psihološkim testiranjima ne bi prošli oni koji su u toj "top ten tablici'' - dodao je.

Dodao je kako tako u svijetu testiranja ne funkcioniraju, no objasnio kako se testovi iz primjerice SAD-a ne smiju prepisati, već bi Hrvatska trebala imati testiranja prilagođena hrvatskoj populaciji. Govoreći o zdravstvu općenito, Chudy je mišljenja kako je ono u Hrvatskoj izvrsno u odnosu na to koliko ulažemo u njega.

POVEZANI ČLANCI:

- Da to nije tako, a to mogu znanstveno, nedvosmisleno pokazati, ne bih svoju obitelj liječio u hrvatskom javnom zdravstvu, niti bih sebe liječio - poručio je, no kazao kako nije protiv privatnog liječenja. Ipak, odgovorio je i svima koji misle da se privatno može sve riješiti.

- Privatno zdravstvo ponekad zbog imperativa da mora profitirati, neki puta ulazi u terapijske postupke koji nisu nužni - komentirao je, pa se osvrnuo i na odlazak mladih liječnika iz Hrvatske.

- Prvo se trebamo zapitati zašto mladi odlaze iz Hrvatske. Odgovorno tvrdim da ne idu zbog većih plaća. Mladi najčešće odlaze van zato što ovdje ne vide neku strukovnu perspektivu. Oni bi ostali i za manje novaca u Hrvatskoj. Samo da vide da imaju mogućnost napredovanja, da imaju mogućnost učiti, da imaju mogućnost da se razviju u liječnike - poručio je.

>> VIDEO Ukidanje mjere roditelj odgojitelj nije protuustavno. Dolenec: Ovo je velika pobjeda

Ključne riječi

Komentara 5

LU
lupa
19:02 19.11.2023.

Upoznala sam par lijecnika iz područja ex juge, i novac nije bio jedini razlog. Prvo-radni uvjeti koji su im ponude i su daleko bolji nego u Hr. Od vrhunske specijalističke opreme, do dostupne osnovne opreme poput stolica i printera. Drugi razlog su skolovanja i mogucnost napredovanja i jos bitnije kako se rjesavaju meduljudskih odnosi. U At bolnicama nikada se nece desiti da vas nocna sestra nekoliko puta ne provjeri, nee se desiti da doktor ljudski ne razgovara sa vama, a konflikti se rjesavaju odmah, razgovorom. Nazalost ovakve stvari u masom bolnicama su izuzetak ne pravilo. Nije vani lako, ali je lakse.

Avatar raznosač_pice
raznosač_pice
18:27 19.11.2023.

Psihološko testiranje bi trebalo provesti prije upisa na medicinu, a svakako kod specijalizacije. Medicinu završavaju uporni, ne nužno najpametniji i ako ih je velika većina iznadprosiječna. No, svako malo se tu uvuku kojekakvi likovi s psihološkim problemima, čak i s psihijatrijskim. Zato testiranje obavezno. Isto tako za kirurške struke obavezno uvesti manualne testove. Zašto odlaze iz HR? Pa dio ih ipak odlazi zbog novca, drugi dio jer misle kako je trava u tuđem dvorištu zelenija, a tek manji dio zbog karijere. Inače, za razliku od onog što netko misli, u zapadnim zemljama liječnik daleko manje radi,odnosno radi po normativima. A normativ nije 40-50 specijalističkih pregleda nego 15-20. Uz sve nabrojano, u civiliziranom svijetu liječnik se poštuje, a ne pljuje kao kod nas.

FR
franjo
23:26 19.11.2023.

Ne samo Dr. da idu ne zbog novca već zbog nereda i, uhljeba , korupcije i banane od države.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije